Как да станете програмист: Настоящото ръководство

Процесът на ставане на програмист е дълъг и предизвикателен, но все пак възнаграждаващ. Също така може да бъде забавно, ако се прави правилно!


Как да стане програмист

Всички знаем, че обучението по програмиране изисква усилена работа. Проблемът е в много ръководства как да станете програмист, опитайте се да сплашите читателите. Или им предлагат да се запишат в скъпи програми в местния университет. Но това не е това, което искаме.

Искаме да ви кажем как можете да усъвършенствате уменията си за програмиране, без да харчите много! Така че, нека да видим как да станем компютърен програмист на разумна цена.

Contents

10 лесни стъпки, за да станете експерт програмист

Разкрихме всичко, което трябва да знаете как да станете програмист. Ще разгледаме подробно всички основи, така че да нямате проблеми! Нека да видим десетте лесни стъпки от това възнаграждаващо пътуване!

1. Направете си цел и стриктно я следвайте

Разбира се, първата стъпка е да бъдете сто процента сигурни в това да станете програмист. Затова преди да започнете, обмислете цялата работа и се ангажирайте с нея изцяло. Знайте, че кривата на обучение ще бъде трудна и може да се окажете трудни първите няколко урока.

Въпреки това, след като научите основите, ще намерите програмирането доста забавно. Всъщност от тогава нататък става по-лесно. Започнете, като разгледате наличните материали. Ако ви се стори интересно и сте сигурни, че няма да се откажете от него скоро, тогава погледнете сериозно.

2. Изберете вашия език за програмиране

Следващата стъпка е да изберете идеалния език за програмиране, който искате да научите. Това вероятно е най-трудното решение и трябва да вземете предвид всички аспекти, преди да изберете един. Някои популярни опции в днешно време включват JavaScript, Ruby on Rails, Python и Java. Въпреки че има многобройни опции, ключът е да не се прекалява.

Можете да започнете, като се съсредоточите върху един език. Не започвайте, като научите две или повече от началото. След като имате здраво задържане над един от тях, тогава можете да преминете към друг.

Не забравяйте, че трябва да сте търпеливи. Трябва да научите всички основи, без да пропускате нещо. Препоръчваме да започнете с Ruby on Rails. Не само е ефективен, но е и по-лесен от няколко други езика. Плюс това, тъй като е с отворен код, има огромна общност от разработчици. Така че можете да получите достъп до много ресурси безплатно.

3. Практикувайте колкото е възможно повече

Следващата стъпка в това как да станете програмист е да практикувате. Независимо от избрания от вас език, само практикуването му ще ви помогне да научите. Няма пряк път. Определете времева рамка за практикуване всеки ден. Необходимо е да продължавате да изпробвате различни кодове, независимо какво се случва. Ако не разбирате определена част, вижте ръководствата или ръководствата, достъпни онлайн.

Не е толкова трудно, колкото изглежда. Според експерти, на студентите може да им отнеме четири месеца до десет месеца, за да научат език. Така че, преминете към практикуване!

4. Научете за инструментите за програмиране & Станете професионалист

Намирането на най-добрия инструмент, с който сте напълно удобни, може да ви помогне много в практическия ви живот. Например Codecademy е страхотна платформа за безплатни ресурси. Трябва само да въведете браузър и ще бъдете оценени според вашата ефективност. Но това не е това, което програмистът наистина прави.

Можете да се възползвате от тези безплатни ресурси, за да научите. Трябва обаче да използвате инструментите, които програмистите използват за практикуване. Някои страхотни възможности за Ruby on Rails включват Opal, Breakman, Bullet, Hobo и Pry. Междувременно за PHP някои идеални инструменти са Netbeans, Eclipse и PHPStorm. В мрежата ще намерите множество видео уроци, с които можете да научите как да използвате тези инструменти ефективно.

5. Научете как да четете код

Повечето хора са склонни да прескачат тази стъпка. Добрият програмист обаче може да прочете съществуващия код и след това да го промени. След като можете да прочетете кода, можете да разберете как работи програмата. Това също ускорява процеса на обучение. Можете да използвате документация като GitHub, за да получите съществуващия код и след това да отстраните грешката, за да научите как се изпълнява. Изберете само един и си проправете път през всеки ред. След като сте специалисти в него, можете сами да пишете код.

6. Станете част от Общността

Една съществена част от това как да станете програмист е да се присъедините към общност. Всъщност изборът на такъв може да се окаже чудесен за вас. Като част от общност получавате тласък, необходим за успеха на това тежко пътуване. Плюс това, работата в група прави процеса на обучение доста безболезнен.

Ако сте останали на проблем, лесно можете да поискате помощ. Макар че личните групи са страхотни, те не винаги са достъпни. По този начин се опитайте да се придържате към онлайн общностите, където е налична поддръжка 24/7. Като начало можете да изберете общността Reddit, Stack Overflow и The DEV. Всички те имат набор от програмисти, вариращи от начинаещи до експерти.

7. Използвайте вашите проекти & Изградете ги

Докато гледате уроци или видеоклипове е забавно, просто правенето на това няма да е от полза. Следователно следващата стъпка трябва да бъде да използвате придобитите си умения за изграждане на проект. Преди да се присъедините към група, първо изпробвайте солов проект. След като направите няколко успешни програми, присъединете се към група за съвместна работа по задачи.

8. Работете по времето си

Макар че е чудесно, че можете сами да изграждате проекти, ако ви отнеме доста време да завършите проект, трябва да излъскате уменията си. За да направите кариера на базата на уменията си за компютърно програмиране, трябва да бъдете много продуктивни. Ще бъдете част от многобройни проекти и поддържането на всички заедно може да бъде трудно, ако сте бавни. И така, следващата стъпка е да се ускорите.

9. Научете други езици

След като овладеете един език, започнете да работите върху останалите. Само придържането към един няма да е достатъчно. Всъщност да станете експерт в повече от един език може да ви отвори огромни възможности. Въпреки че е много работа, това може да бъде много полезно за вашето бъдеще!

10. Имате собствена професионална мрежа

Изграждането на проекти или ставането на част от общност помага за разширяването на вашата мрежа. Повечето хора желаят да научат програмиране, защото искат промяна в кариерата.

Независимо дали става въпрос за добре изградена кариера или фрийланс, изграждането на мрежа гарантира успеха на вашите умения. Всъщност повечето нови програмисти са наети по този начин. Можете да участвате доброволно на събития, да присъствате на срещи или дори да започнете блог. Тези начини са идеални за разпространение на думата за програмния пазар.

Има ли определени езици за програмиране, които трябва да науча?

Ако току-що сте започнали кодирането, трябва да се чудите кой език за програмиране е най-добрият за изучаване. Или може би сте кодиращ ветеран, който иска да опита нов език.

И така, как можете да решите кой от тях искате да научите? Ще научите много програмни езици през кариерата си. Все пак е най-добре да определите приоритет, като първо мислите за проектите, които искате да направите. Ето как можете да решите:

Ключови точки

Изборът на език за учене често се чувства като окончателното решение, на което ще се придържате за дълго. Това обаче изобщо не е така. Въпреки че чувствате, че това е нормално, не забравяйте, че много опитни разработчици владеят много езици.

Докато една програма може да изисква Ruby, друга може да се нуждае от C ++. Така че, независимо от езика, започвате с това, няма да е последният. Тъй като разработчиците са ученици през целия живот, ще трябва да се запознаете с повече от един език за програмиране през цялата си кариера.

Езиците често са подобни

Разбира се, всеки език има различни правила и синтаксис и е предназначен да се справи с определени проблеми. Хубавото е, че всички те споделят и някои понятия и прилики. Така че, когато изучавате един език, следващият ще стане много по-лесен за научаване, тъй като ще имате основите.

Известни езици за програмиране

След като научите някои от тях, ще намерите доста възможности за работа. Вашето местоположение е друг основен фактор за определяне кой да изберете. Например, ако сте в малък град, в който са само няколко технологични компании, тогава C ++ ще бъде най-полезна за вас.

Някои отдалечени разработчици и фрийлансъри също избират специализация в езици, които се използват по-малко. И така, те се справят добре като експерт по език, който много други не знаят. Въпреки това, като начинаещ е по-добре да започнете с основен език за програмиране.

По отношение на разкриването на работни места трябва да вземете предвид бъдещите перспективи на избрания от вас език. Например, Objective-C може да не е най-добрата идея, тъй като повече разработчици на iOS избират Swift, нещо, в което Apple инвестира.

Разбира се, че е трудно да се определи кой е във възход и кой скоро ще остарее. По този начин е най-добре да останете в цикъла, да обърнете внимание и да изследвате. Преминете през сайтове за търсене на работа, за да знаете езиците, на които влизат технологичните гиганти.

Коя технология ви интересува?

Преди да решите да изберете език, помислете и за технологията, която ви е най-интересна. Изборът на технология първо прави избора на език много по-лесен. Така че, ако искате да създадете приложения за MacOS или iOS, трябва да започнете с изучаването на Swift. По същия начин, за да създадете приложения за Android, трябва да започнете да изучавате Java, която е официалният език за разработка на Android.

Освен това, за разработване на игри е най-добре да научите езици, базирани на C. Всичко това е доказателство, че е най-добре да изберете език, имайки предвид това, което ви интересува. Плюс това, ентусиазмът към технологиите също ви помага да преживеете трудните времена по време на кривата на обучение.

Нашите препоръчани известни езици за програмиране през 2019 г.

Известни езици за програмиране

JavaScript

Тъй като той вече е вграден в уеб браузърите, това изисква най-малко настройка, за да започнете. Освен това синтаксисът му е сравнително лесен. Изучаването на JavaScript е от съществено значение, ако искате да направите невероятно интерактивни неща за уеб браузърите.

Питон

Python е известен със своите големи възможности, въпреки своята простота. Няма силна строгост по отношение на синтаксиса и кодът е лесен и за четене. И така, за да започнете работа с Linux, това е езикът, който трябва да научите.

Ява

Това със сигурност е един от най-известните езици за програмиране. Той също така прилага обектно-ориентирани принципи, които често се използват в съвременни езици като Python, C ++ и PHP. Освен това се използва за различни цели и наистина е практичен език.

° С

Най-популярният и широко използван език за програмиране е C. Той е език на машинно ниво, който е основата на Linux. С C можете да научите как определена програма взаимодейства с хардуера. Можете също да научите основите на програмирането на най-ниското ниво. Кодирането в C обаче е доста строго и освен това има доста стръмна крива на обучение. Така че, докато ще научите как да кодирате ефективно, ще ви отнеме време да научите достатъчно количество C, за да програмирате всичко полезно.

Полезни съвети за вашето пътуване по програмиране

След като знаете как да станете програмист, са следните съвети, които могат да ви помогнат по пътя:

Код, когато можете

Докато изучаването на повече от един език има своите предимства, то има и недостатъци. Ако спрете кодирането, след като сте научили език, вашата упорита работа няма да бъде от полза. Така че, трябва да практикувате уменията си, когато имате възможност.

Опитайте да предизвикате себе си

Не можете да станете експерт, ако не си поставяте предизвикателство от време на време. Натискането върху себе си е идеален начин за овладяване на новопридобитото ви умение за кратко време.

Допринесе нещо за общностите

Има много общности с отворен код навън. Приносът на нещо може да има значителен момент. Това спомага за подобряване на уменията ви за програмиране и ви прави част от по-голяма общност.

Сдружете се с програмисти

Партньорството с квалифицирани програмисти също е друг страхотен трик да станете експерт. Тъй като имат повече знания, те могат да ви насочат добре.

Осъзнайте вашата специалност

Всеки програмист не владее всички езици, които знае. Всъщност повечето хора са най-добрите само на няколко езика. Така че познаването на вашата специалност ще ви бъде от голяма полза, когато става въпрос за групови проекти.

Бъдете актуални

Оставането в крак с най-новите разработки е от съществено значение. Направете обширни изследвания или прочетете книги, за да научите нови трикове за кодиране. Тъй като технологията се променя бързо, актуалността ще бъде много изгодна.

Секция с често задавани въпроси

Колко време е необходимо, за да станете програмист?

Като цяло отнема две години на студенти с бакалавърска степен да завършат магистърската си степен по компютърно програмиране. Магистърската програма въвежда по-сложни теми в сравнение с тези, включени в бакалавърските или асоциираните програми.

Какви образователни квалификации са необходими, за да станат програмист?

Повечето работодатели изискват програмисти да имат бакалавърска степен. Степента може да бъде за области като информационни системи, математика и компютърни науки. Има обаче някои работни места, които изискват магистърска степен.

Необходимо ли е да имате степен на работа по програмиране?

Докато много компютърни програмисти имат бакалавърска степен, някои работодатели наемат служители със сътрудник. Плюс това, ако искате да станете мрежов архитект, тогава ще ви е необходима степен по компютърни науки.

Каква е заплатата на програмист от входно ниво?

Средната годишна заплата за програмистите на входно ниво достига до 80 500 долара и до 20 000 долара. Понастоящем по-голямата част от заплатите за програмисти от начално ниво в САЩ варира от 35 000 до 62 500 долара.

Заключителни мисли

След като сте квалифициран програмист, технологичният свят със сигурност ще ви оцени. Истината е, че; търсенето на квалифициран програмист няма да се забави поне в близко бъдеще.

Така че е възможно да усъвършенствате уменията си и да изградите страхотна кариера. В крайна сметка, ако искате да успеете, не забравяйте да следвате внимателно нашето ръководство!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map