WordPress.com срещу WordPress.org – Кое да изберете за вашия блог?

Ще започнете ли да създавате уебсайт? От началото съществува объркване относно разликата между WordPress.com и WordPress.org. Това объркване е често срещано, тъй като имената са почти еднакви. Сега идва въпросът каква е разликата между две и кой трябва да използва някой за стартиране на първия си уебсайт.


WordPress.org е хостван WordPress и е като отворен код на WordPress софтуер, който може да бъде изтеглен от всеки, който иска да го използва. От вас се изисква да имате име на домейн и уеб хостинг и тогава ще имате пълна власт за всичко.

От друга страна, WordPress.com е един конкретен уебсайт, докато изпълненията на услуги се развиват в софтуера на WordPress.org. Той помага при хостинг на сайтове и контролира всичко, но се нуждае от известна гъвкавост.

Ако искате да знаете разликата между WordPress.com и WordPress.org, тогава е по-добре да разгледате внимателно всяка от платформите.

За WordPress.org

WordPress.org е една от много популярните платформи на уебсайтове, които са достъпни 100% за всеки. Трябва само име на домейн и хостинг на WordPress. Това е причината тя да бъде наречена WordPress за самостоятелно домакинство.

Предимства на WordPress.org

 • Можете да направите всичко с вашия уебсайт и да го персонализирате според себе си.
 • Предлага се безплатни, персонализирани, както и платени приставки за вашия уебсайт.
 • Човек може лесно да персонализира уебсайта според нуждите, като използва най-добрите теми на WordPress.
 • Можете да печелите пари от WordPress сайтове, като публикувате рекламите си.
 • За персонализиран анализ и проследяване можете да използвате инструмент като Google Analytics.
 • Използвайки WordPress, домакин на собственост, можете да създадете онлайн магазин за продажба на цифрови продукти, плащания и пратки от нашия собствен уебсайт.
 • Можете също така да проектирате уебсайтове за членство и да проектирате общност на вашия уебсайт.

Но той идва и със собствените си недостатъци.

Недостатъци на WordPress.org

 • Като всеки уебсайт, ще ви е необходим уеб хостинг. Това е мястото, където се съхраняват вашите файлове. Когато уебсайтът ви ще се разраства, тогава вашият уеб хостинг също ще се разширява.
 • Вие носите отговорност за вашите актуализации и всички резервни копия.

Ако искате да създадете уебсайт с WordPress.org, тогава написах стъпка по стъпка ръководство за вас:

 • Как да създадете уебсайт на WordPress (стъпка по стъпка ръководство)

Ако искате да печелите пари от вашия уебсайт, тогава тук можете да проверите 12-те различни начина да печелите пари от вашия уебсайт WordPress.

За Wordress.com

Wordress.com е друга хостинг услуга, създадена от съоснователя на WordPress. Ако мислите за неговите предимства, това е един от най-добрите възможности за хоби блогъри и тези, които започват блог за собственото си семейство.

Предимства на WordPress.com

 • Той е безплатен до 3GB пространство. След това трябва да преминете към платен план за получаване на повече място.
 • С това няма да се налага да се притеснявате за архивиране и актуализации.

Той има и ограниченията, които го отличават от WordPress.org.

Недостатъци на WordPress.com

 • Рекламите са поставени на всички безплатни уебсайтове, следователно, потребителят ви ще вижда реклами и няма да печелите пари от нея. За разлика от WordPress.Org, нямате разрешение да продавате реклами на уебсайта си.
 • Нямате разрешение за качване на приставки или теми Ако използвате безплатна версия, тогава има много по-малко опции за персонализиране.
 • Не можете да добавите проследяваща платформа и тя не предоставя никакви функции на електронната търговия.

По този начин сега ще обобщим разликата между WordPress.Org и WordPress.com.

Има голям брой разлики, но те са жизненоважни.

WordPress.com срещу WordPress.org Резюме

 • В WordPress.org ще получите пълния домейн, но в случай на WordPress.com ще получите поддомейн.
 • Броят на ограниченията в WordPress.com е повече от WordPress.org.
 • Вие сте собственик на съдържанието, присъстващо в WordPress.org, но не и в WordPress.com.

Разходи за двете платформи

При дебат за WordPress.com и WordPress.org възниква объркване, тъй като там се казва, че създаването на уебсайт е безплатно. Цената зависи от различни аспекти, които сте избрали.

С WordPress.org можете да направите колкото се може повече уебсайтове, които са твърде безплатни. Но има малки разходи като този на гореспоменатия домейн и пространството за хостинг. Но с WordPress.com не можете да създадете толкова много уебсайтове, колкото искате. След определена сума се изисква да платите.

Управление на уебсайтове и в двете платформи

Има огромна разлика в две платформи относно създаването на уебсайт и неговото управление, включително поддръжката му. За да направите уебсайт в WordPress.com, единственото, което трябва да направите, е да настроите акаунт. Всички останали неща се правят за вас. Можете да създавате съдържание, като персонализирате вашия сайт. Погрижена е и техническата част.

Но от друга страна, създаването на уебсайт с WordPress.org е малко трудно. Тя включва изтегляне на софтуер, формиране на база данни, качване на WordPress на вашия сървър и стартиране на инсталационния скрипт.

Сега кой е по-добър – WordPress.com или WordPress.org?

Добре! това зависи от вашите собствени изисквания. Ако сте блогър и нямате намерение да печелите пари от собствения си уебсайт, тогава трябва да отидете с WordPress.com и ако сте блогър и държите на намерението да печелите пари от собствения си сайт, тогава трябва да изберете WordPress.org. Той предлага свободата да развивате вашия уебсайт според вашите нужди.

Според мненията на някои експерти WordPress.org е по-добрата платформа, която се използва от повечето блогъри, собственици на големи имена на бизнес, а също и собственика на малкия бизнес.

Всичко зависи от мястото, където е хостван уебсайтът ви, и от размера на властта, която имате върху него. Въз основа на това възниква разликата между двете. Можем да кажем, че с WordPress.com ще останете в ограничение, освен ако не плащате пари за използване на разширени функции. Хостингът е лесен за стартиране и много неща се грижат за неща, свързани с поддръжката и сигурността на сайта.

От друга страна, WordPress.org имате пълна власт за всеки аспект. По този начин потенциалът на вашия уеб сайт също се увеличава. От вас зависи как да стартирате и поддържате уебсайта.

Прочетете също:

 • 15 причини да изберете WordPress за вашия бизнес през 2020 г.
 • 10 най-добри безплатни уеб хостинг доставчици през 2020 г.
 • Wix срещу WordPress

Заключителни думи

Можем да видим, че няма конкретен отговор на заявката, която е по-добра между WordPress.com и WordPress.org и въз основа на конкретни изисквания можем да решим кой е по-добър в тази ситуация.

Препоръчвам ви да изберете WordPress.org, дори ако не искате да печелите пари от уебсайта си. Защото, ако искате да печелите пари от своя блог или искате да персонализирате уебсайта си на напреднало ниво, тогава имате нужда от WordPress.org платформа. Затова изберете само платформата WordPress.org, за да направите своя уебсайт.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map