Nyílt forráskódú 101: Verziókezelő rendszer és Git

Ismerkedés a nyílt forrású ökoszisztémákkal.


Nyílt forráskód

A nyílt forráskódú projektek azok a szoftvertípusok, amelyek forráskódja a nyilvánosság számára elérhető és ingyenesen használható. Rendszeresen karbantartják azokat az egyének, akik szabadidejüket adnak új funkciók megvalósításához vagy a hibák kijavításához, hogy a felhasználók folyamatosan profitálhassanak a szoftver használatából.

Ebben az oktatóanyagban meglátjuk, hogyan kezdhetjük el a nyílt forráskódú felhasználást – kezdve a Git és a Verziókezelés ismeretein. Ez azt jelenti, hogy ez a darab kezdőknek szól, de a tapasztalt fejlesztők megtanulhatnak néhány dolgot.

Verzióvezérlés

Gondolj egy gyermeket rajzoló művészre, mivel a ceruza ráér a vászonra. A munka megformálódik, de csak egy darab lesz a végén elérhető. Mi lenne, ha, amint a művész fest, minden szakaszban elkészül egy új verzió. Miután felhívta a gyermek fejét, elmenti ezt a verziót, és valamilyen rendszerre felveszi. Továbbra is rajzol; ez új verziót hoz létre. Dönthet úgy, hogy ezt a frissített verziót külön tárolja, egy másolatot, amely az előzőleg mentett verzió kiterjesztése, úgyhogy most két elérhető verziója van, az újonnan frissített verzió ugyanaz lesz, mint amit korábban tett.

Amint a rajzon dolgozik, jön egy második művész, aki kéri, hogy segítsen rajzolni a gyermek jobb kezét. Húzza a második verziót, és tovább dolgozik rajta, és nem változtat közvetlenül a jelenlegi műben, amelyet az első művész készít. Végül összesen három művész járult hozzá a festményhez, és 20 változat érhető el, ide tartozik a kész verzió is azzal a lehetőséggel, hogy visszatérjenek egy korábbi verzióhoz, és vele teljesen új dolgot csinálnak..

Ez hasonló a verzióvezérlés működéséhez. Ez egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy csapatként kezeljék a szoftverekhez való hozzájárulást. Példánkban, ha olyan különleges vászonat készítünk, amely elkészíti és elmenti a rajzolt képek verzióit, akkor ez a rendszer egyfajta verziókezelő rendszer lesz, amelynek célja, hogy segítse a művészeket a művészetben való hozzájárulásuk kezelésében.

Ennek a verziókezelő rendszernek (amelyet VCS-nek is neveznek) képesnek kell lennie különbségek kimutatására a létrehozott munka verziói között, és képesnek kell lennie olyan forgatókönyvek felismerésére, amelyekben összecsapások (vagy konfliktusok) alakulnak ki egy régi és az új verzió között. Például, ha egy művész karon és más kézműveken dolgozik, ennek a két résznek tökéletesen illeszkednie kell ahhoz, ahogy összeillesztették őket. Azokban az esetekben, amikor ez nem történik meg, fel kell tárni a különbséget, és a művészeket erről értesíteni kell.

Ez a verzióvezérlő rendszer kezeli a munkát;

 • Ugyanazon munka vagy projekt verzióinak tárolása, amely a projekt változásainak (előzményeinek) gyűjteménye (szoftver).
 • Tegye lehetővé, hogy a csapat kommunikálhasson a végrehajtott változásokkal, amikor a kijelölt részükön dolgoznak
 • Ez is szolgálhat az elvégzett munka biztonsági mentéseként.

csoportos it

csoportos it egy modern verziókezelő rendszer, amelyet népszerűen használnak a szoftverfejlesztéshez. Az összes előnyeit elérhetővé teszi a verziókezelő rendszer használatából, valamint azon kiegészítő lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a nyílt forráskódhoz való hozzájárulást.

A git használatával az összes rendszeren dolgozó fejlesztő megkaphatja a szoftver másolatát a helyi gépen. Ennek eredményeként a git egy elosztott verziókezelő rendszer.

Ha még nem telepítette a git gépen, akkor kövesse az alábbi utasításokat.

A Git telepítése

A git használatához telepítenie kell a helyi gépen. Ennek az oktatóanyagnak a célja a telepítés Linuxon (Ubuntu), Mac és Windows.

Annak biztosítása érdekében, hogy még nem telepítette a git szoftvert, futtassa ezt a parancsot a terminálról.

git – verzió

Ha olyan hibaüzenetet kap, amely szerint a parancs nem található, akkor a használt operációs rendszertől függően telepítheti azt.

Ubuntu

A terminálon futtassa az alábbi parancsokat:

sudo apt install git

Mac

Kezdjük a brew telepítésével – egy csomagkezelővel, amely megkönnyíti a csomagok telepítését és fordítását.

ruby -e "$ (curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

ablakok

A Windows hivatalos Git verzióját letöltheti a itt.

A következő lépés a git konfigurálása a részletekkel. Miközben ezen felül továbblépünk a Github-fiókkal való együttműködésre, ez az idő, amikor ideális alkalom a Githubról beszélni..

Github

Térjünk vissza a képzeletbeli verziókezelő rendszerhez, amelyet a művészeknek akartunk építeni.

Ne feledje, hogyan mondtuk, hogy a git egy verziószabályozó rendszer. Noha a verziókezelő rendszer elősegíti a művészek együttműködését, bizonyos időpontokban valamilyen módon szükségük van az elvégzett különféle művek tárolására. Bár mindegyik projektet egy verziókezelő rendszer fogja irányítani, nagyszerű lenne, ha van mód a kész munkák megőrzésére (tárolására). Itt jön be Github.

Gondolj rá mint egy iratszekrényre, amely a különféle projekteket valamiben tartja, amit szekrényeknek tulajdoníthatunk. Tehát azt a fiút, akit a művészek rajzoltak, egy szekrényben tárolják, és git kezeli. Amikor újabb projektet indítanak, egy másik szekrényben tárolják, és a git is kezeli. A projektek mindegyike független attól, hogy a Git hogyan kezeli őket.

A szoftverfejlesztés során nem nevezzük őket szekrényeknek; tárolóknak nevezzük őket.

A Github egy felhőtárhely-szolgáltatás, ahol ezeket a projekteket tárolják. GitHub-fiók létrehozásához menjen a feliratkozási oldal fiók létrehozásához.

Nem fogunk belemerülni a GitHub különféle aspektusaibe ebben a részben, létrehozni a fiókot, megerősíteni az e-mail címünket, majd visszatérni ide, ha kész..

A Git konfigurálása

A git használatának megkezdéséhez be kell állítanunk a részletekkel. A git használatának egyik előnye, hogy az idők során végrehajtott változások nyomon követése mellett az a változás végrehajtója is,.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, be kell állítania az Ön adataival. Ehhez meg kell nyitnia a terminált.

git config – globális color.ui igaz
git config – globális felhasználónév "A NEVED"
git config – global user.email "[Email protected]"

Az első a git kimenetének felhasználói felületének színét igazra állítja, míg a többi az Ön felhasználójának nevét és e-mailjét állítja be. Tehát be kell írnia a nevét és e-mail címét az idézetekbe. Azt javaslom, hogy használja a GitHub-fiók létrehozásához használt felhasználónevet.

Ezután hozzunk létre egy SSH-kulcsot.

Az SSH kulcsokat használják a hitelesítéshez, és tartalmaznak egy pár nyilvános és magán kulcsot. Ahol az egyik kulcsot (nyilvános kulcsot) egy üzenet titkosításához használják, a másik pedig az üzenet visszafejtéséhez. Miközben felhasználónevével és jelszavával is bejelentkezhet a GitHub-fiókjába, a GitHub egy másik módja az SSH kulcsok használata a felhasználók hitelesítésére..

Az előállításhoz meg kell adnia az alábbi parancsot:

ssh-keygen -t rsa -C "[Email protected]"

Ne felejtse el használni az e-mail címét. A kulcs elmentéséhez meg kell adni egy helyet; az alapértelmezett értéket az Enter gomb megnyomásával választhatja ki. A kulcs biztonságosvá tétele érdekében választható jelszót is kérni fogunk, és ezt ki is hagyhatja. Végül a kulcs generálódik.

Ezután a létrehozott kulcsot át kell másolnia; megkaphatja a kulcsot a parancs futtatásával

macska ~ / .ssh / id_rsa.pub

Másolja ki és kattintson a gombra itt, majd kattintson az Új SSH kulcs gombra, illessze be a lemásolt kulcsot, írja be a címet, és mentse el. A címhez választhatja a jelenleg használt gépet. Példa; MacBook Pro.

Megerősítéséhez nyissa meg a terminált, és írja be ezt a parancsot,

ssh -T [Email protected]

Ilyen választ kell adnia.

Szia kinicomrote! Sikeresen hitelesítette, de a GitHub nem biztosít shell hozzáférést.

Következtetés

Most már tudja, mi a nyílt forráskódú projekt, és hogy a verzióvezérlés és a beillesztés hogyan illeszkedik a képbe. Ne feledje, hogy a git egy olyan verziószabályozó rendszer, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kódot adhassanak egy projekthez, majd a projektet felhő-tárhely-platformon, például GitHub-on lehet elhelyezni..

Ennek megértésével a következő lépés az lesz, hogy megtanulják, hogyan kell használni a GIT-et a projekt irányításához.

CÍMKÉK:

 • Nyílt forráskód

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map