Cum să criptați fișierele pentru a proteja datele personale și de afaceri?

Criptarea poate proteja datele împotriva ochilor nedorite. Poate oferi securitate eficientă a datelor, dar majoritatea utilizatorilor nu sunt conștienți de acestea.


Criptarea poate fi definită drept „traducerea datelor într-un cod secret”. Este cel mai bun mod de a obține securitatea datelor. Pentru a accesa sau citi datele dintr-un fișier criptat, trebuie să aveți cheia secretă sau, în cuvinte simple, o parolă care vă va ajuta în decriptarea fișierului. Pentru algoritmii de securitate, datele necriptate sunt cunoscute sub numele de text simplu, în timp ce datele criptate sunt cunoscute sub numele de cifră de text.

Datele din fișierele criptate sunt stocate sub formă de cod complex, care ar fi greu de rupt într-un interval de timp rezonabil. Prin urmare, criptarea este considerată una dintre cele mai bune metode de protejare a datelor personale sau de afaceri. Pentru orice companie, inclusiv sănătate, finanțe sau date legale, securitatea este extrem de importantă.

Lăsarea datelor necriptate fie pe stocarea în cloud, cum ar fi Google Drive, DropBox sau OneDrive sau pe computerul personal este la fel ca să vă lăsați ușile deblocate. Odată ce atacatorii au știut că datele dvs. sunt necriptate, devine ușor să le vizați.

În timp ce încărcați datele într-un cloud sau le stocați pe un sistem, ar trebui să încercați să le protejați prin criptare. Acest lucru se aplică atât personalului, cât și organizației.

Avantaje de criptare

Tehnologiile de criptare a datelor sunt disponibile pe scară largă, care sunt implementate prin mai mulți algoritmi de criptografie. Există mai multe avantaje.

Integritatea datelor – Creșteți protecția datelor și integritatea informațiilor. Cu toate acestea, numai criptarea nu poate oferi integritate, dar protejând datele imperative, poate salva date de la un hacker care poate fi folosit de companii în luarea deciziilor de afaceri.

Protecția confidențialității – Datele de pe un telefon sau computer sau din cloud pot avea informații sensibile. Hackerii pot accesa și utiliza datele personale de pe dispozitiv și le pot utiliza într-o manieră neautorizată, unde criptarea datelor poate fi dovedită ca o protecție de confidențialitate pentru datele dvs..

Creșterea încrederii – Este posibil ca multe întreprinderi să nu necesite siguranță a datelor, dar pentru a arăta clientului cât de mult sunt grave în ceea ce privește siguranța clienților, utilizează criptarea. Utilizarea criptare a datelor poate crește încrederea clienților, deoarece va ști cât de serioasă luați confidențialitatea datelor.

Lucrați de la distanță – Multe companii preferă angajații la distanță. Angajații sunt așteptați să utilizeze dispozitive criptate. Cu toate acestea, în cazul lucrărilor la distanță, riscul unei încălcări a datelor este destul de mare. Criptarea datelor vă poate asigura că informațiile sunt complet sigure.

În continuare, să explorăm unele dintre cele mai bune programe de criptare disponibile pentru Windows și macOS.

Encrypto

Cu criptare AES-256, Encrypto face ca partajarea fișierelor să fie foarte sigură. Nu trebuie decât să aruncați fișierele sau folderele în el, să setați o parolă și sunteți gata să o trimiteți prietenilor sau colaboratorilor fără să vă faceți griji pentru securitate.

Întrucât persoanele la care veți trimite fișierele vă vor fi cunoscute, puteți seta și o sugestie pentru parolă. Aceasta vă asigură că destinatarul nu poate ști decât despre indicii și nu este posibil ca o altă persoană să o deblocheze.

Encrypto este disponibil pentru Mac și Windows.

NordLocker

De la compania de tehnologie din spate NordVPN și NordPass, NordLocker este un alt produs al lor la fel de impresionant ca și celelalte. Puteți începe cu criptarea gratuită a fișierelor dvs. de 2 GB, cum ar fi:

 • Fotografii
 • Videoclipuri
 • Note personale
 • ID-ul & parole
 • Documente financiare
 • Orice fișiere secrete

Cele mai multe dintre acestea sunt menite să fie păstrate cu orice preț, iar prin criptarea acestuia prin NordLocker, împiedicați exploatarea sa în mai multe moduri. Puteți alege, de asemenea, să criptați fișierele înainte de a le încărca pe site-urile de stocare în cloud; doar pentru a fi extra-precaut, nimeni nu le poate accesa.

Această soluție folosește Argon2, AES256, ECC (cu XChaCha20, EdDSA și Poly1305), care sunt cele mai avansate cifre și principii. Puteți fi sigur că fișierele dvs. sunt păstrate la cel mai înalt nivel de securitate.

După cum sa menționat mai sus, beneficiați de criptare de fișiere de 2 GB și suport 24/7 gratuit. Dacă doriți criptarea nelimitată, atunci puteți opta pentru planul premium pentru doar 1 USD / lună.

Boxcryptor

Un alt software impresionant pentru criptarea fișierelor, Boxcryptor folosește criptarea de ultimă oră pentru mai mult de 30 de furnizori de cloud diferiți. Aspectul nu este unul dintre cele mai prietenoase, dar este destul de abordabil și ușor de utilizat.

La instalarea instrumentului, acesta va căuta automat dosarele de stocare în cloud prezente pe sistemul dvs. și le va adăuga ca locații. După ce ați făcut acest lucru, nu trebuie să faceți multe. Trebuie doar să trageți și să fixați fișierele sau folderele în locațiile corecte și vor fi criptate de unul singur.

În afară de partajarea prin intermediul furnizorilor de stocare în cloud, puteți partaja fișiere direct către un alt utilizator Boxcryptor. Este gratuit pentru uz personal, atât timp cât utilizați un furnizor de stocare cloud. Pentru a utiliza mai mult decât atât și pentru a accesa mai multe funcții, puteți pur și simplu să faceți upgrade începând cu 48 USD / an.

Tresorit

Aveți încredere în peste 10.000 de organizații, Tresorit funcționează pe aproape toate dispozitivele. Nu contează, dacă sunteți acasă, pe drum sau la birou, distribuirea fișierelor în siguranță, ar trebui să fie întotdeauna prioritatea, iar această soluție face posibilă.

Mai mult, este important de menționat că Tresorit este o companie elvețiană, iar Elveția este cunoscută pentru politica sa de neutralitate și legile puternice privind protecția datelor. Nu există nicio modalitate în care fișierele dvs. vor fi decriptate pe serverele lor, mai ales că folosește tastele AES – 256.

Puteți începe procesul gratuit și luați-l înainte.

Cryptomator

Cryptomator este complet open-source și funcționează cu Windows, Mac și Linux. Utilizează o tehnologie numită „Criptare transparentă”, ceea ce înseamnă practic că nu veți observa cu greu nicio diferență în lucrul cu fișierele dvs. Creează un hard disk virtual pentru toate fișierele dvs. aflate în spațiul de stocare în cloud și le criptează pentru acces sigur.

Mare lucru este că nu trebuie să înveți fluxuri de lucru sau funcții complexe pentru a face acest lucru. Cryptomator este proiectat într-un mod care să vă permită să criptați și să accesați fișierele la fel cum ați face fără el.

Deoarece acest software este open-source, puteți alege să plătiți orice sumă doriți să o descărcați. De fapt, îl puteți descărca și gratuit. Cu toate acestea, este întotdeauna o practică bună să încerci să îi sprijini pe creatori, pe care îi recomand cu mare încredere.

AxCrypt

A fost alegerea editorilor PCMag timp de cinci ani consecutivi, AxCrypt oferă câteva funcții avansate într-un aspect simplu. Puteți colabora cu membrii echipei dvs. și permiteți-le să vă deschidă fișierele criptate cu anumite parole. Toate fișierele care trec prin AxCrypt sunt securizate cu criptare AES pe 128 biți sau 256 biți.

În afară de asta, puteți:

 • Fișiere de stocare în cloud securizate automat
 • Gestionați și accesați parolele oriunde v-ați afla
 • Deschideți fișierele criptate pe dispozitivul dvs. mobil
 • Treceți limba la turcă, coreeană, rusă și multe altele

Puteți descărca și începe să utilizați planul lor imediat sau puteți opta pentru unul premium începând de la 34 USD / an.

Folder Lock

Cu peste 56K descărcări, Folder Lock vă permite să criptați datele și folderele pentru a fi partajate mai târziu în siguranță. A câștigat mai multe premii și a fost apreciat pe platforme precum CNET și Softonic. Pe lângă funcțiile tradiționale pe care le vedeți pe software-ul de criptare, Folder Lock vă permite să:

 • Parola protejează unitățile USB / externe
 • Partajează sau șterge definitiv fișierele
 • Ștergeți istoricul Windows
 • Activați modul stealth
 • Stocați informațiile de plată în siguranță
 • Copiile de rezervă criptate fișiere pe un server cloud securizat

Este disponibil în mai multe limbi diferite și îl puteți descărca gratuit pentru a încerca caracteristicile de bază.

Hat.sh

Un instrument foarte simplu și gratuit pentru criptarea / decriptarea fișierelor, Hat.sh poate fi o soluție rapidă pentru persoanele care nu doresc să descarce niciun software. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați site-ul lor web, să încărcați fișierul dvs. și apoi să adăugați o cheie de decriptare pentru a genera fișierul criptat nou. Puteți apoi să apăsați butonul de descărcare și să îl salvați în sistemul dvs..

Doar pentru că este simplu și gratuit, nu înseamnă că nu este sigur. De fapt, acesta este securizat cu algoritmul AES-256-GCM. Și lucrul bun este că niciunul dintre fișierele dvs. nu este salvat pe serverul lor. Totul a fost șters în momentul în care ieșiți de pe site.

În total, îmi place acest instrument și l-aș recomanda în orice zi, în special celor care se grăbesc. ��

Concluzie

Nu ar trebui să existe niciun compromis în ceea ce privește securitatea datelor. Asigurați-vă că utilizați oricare dintre instrumentele de mai sus pentru a vă proteja fișierele și, sperăm, să nu deveniți victima manipulării datelor.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map