10 Linux eszköz, amelyet Ismerni Sysadmin néven

Előbb vagy utóbb az összes rendszergazda szembesül a kiszolgálók adminisztrációjának kihívásával.


És eszközök jönnek a rendszergazda életének megmentésére.

Rendszergazdaként nem csak a központi operációs rendszerrel (Linux vagy Windows) dolgozik, hanem azzal is foglalkozik, amelyik rájuk tárolódik. Lehet, hogy adatbázis, alkalmazáskiszolgáló, webszerver, üzenetküldő alkalmazások, gyorsítótárazás stb. A következő eszközök sokféle módon segíthetnek Önnek:.

Zenmap

Amikor fel kell fedeznie a hálózattal kapcsolatos kérdéseket, Zenmap jönnek a mentésre. Ez nem olyan eszköz, amelyet naponta használ a rendszer adminisztrációjára, de felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul, ha felmerül a probléma elhárításához szükséges hálózat átvizsgálásának szükségessége..

Ez az Nmap hálózati szkenner előtagja, amely nemcsak Linuxon, hanem Windows, BSD, Unix más verziók és macOS esetén is fut. A hálózati szkennelés mellett a Zenmap felhasználható penetrációs tesztelésre és portok szkennelésére is, akár tapasztalt, akár kezdő sysadminok által.

A Zenmap profilokat képes tárolni, ami természetesen az egyik erőssége. Ezeket a profilokat későbbi vizsgálatokhoz újra felhasználhatjuk.

Webmint

Ez Az one-stop-shop eszköz web alapú felületet kínál a Linux szerver minden aspektusának felügyeletéhez. A fájlmegosztástól a DNS-ig, az Apache webszerverig és különféle adatbázisokig. Ha szüksége van valamire, amely nem szerepel az alapértelmezett csomagban, akkor válasszon egyet a gyártott külső modulok hatalmas katalógusából, amelyek hozzáadott funkcionalitást biztosítanak.

Csak le kell töltenie a legújabb verziót, és át kell másolnia a kiszolgáló otthoni mappájába. Ezután egyszerűen futtassa a dpkg -i webmin_ (verzió) .deb parancsot. És ennyi.

Pilótafülke

Pilótafülke egy másik szerver adminisztrációs eszköz. Kiemelkedik azzal, hogy „kezdőbarát”: könnyen használható, könnyű és egyszerű, mégis nagyon erős. Web alapú grafikus felhasználói felületet kínál, amely megkönnyíti a tárolási adminisztrációs feladatokat, a szolgáltatás indítását / leállítását, a naplóellenőrzést és a többkiszolgálós telepítés kezelését.

Az eszközt a Red Hat számára hozták létre, de számos Linux szerver disztribúción fut, a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) mellett: Fedora, Arch Linux, Ubuntu, CentOS, egyebek mellett..

A telepítési eljárás az egyes disztribúciókonként eltérő. Egyes disztribúciókban, például a Fedora, a CentOS és az RHEL, a Cockpit megtalálható a hivatalos raktárakban. Másokban, mint például a Debian, az Ubuntu és a Linux Mint, a Cockpit telepíthető a hivatalos PPA-ból.

cPanel

cPanel egy web alapú adminisztrációs eszköz, amely lehetővé teszi az ügyfelek és az ügyfelek webhelyeinek és szolgáltatásainak konfigurálását és kezelését. Szinte mindent lefed, amit el tud képzelni, ideértve a leveleket, domaineket, adatbázisokat, fájlokat és így tovább. Ez nem ingyenes, de messze a web hosting számára előnyben részesített lehetőség, mivel segít csökkenteni a felhasználókezelés és a szerver karbantartása költségeit és erőfeszítéseit.

A sysadminok és az internetes házigazdák szeretik a cPanel iránt az, hogy mindent tartalmaz egy helyen, és nagyon könnyű domaineket hozzáadni és e-mail fiókokat létrehozni.

Shorewall

Ez eszköz hozzáad egy absztrakciós réteget a Netfilter magasabb szintű konfigurációjának eléréséhez. A Shorewall beolvassa a konfigurációs fájlokat és konfigurálja a Netfiltert a Linux kernelben, az ip, tc, iptables és iptables-restore segédprogramok támogatásával. A Shorewall használatának előnye, hogy a felületeket zónákra osztja, és mindegyikhez különböző szintű hozzáférést rendel hozzá.

Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az interfészhez csatlakoztatott számítógépek csoportjain működjön, ahelyett, hogy címcsoportokon dolgozzon. A felhasználók könnyen telepíthetnek különböző irányelveket az egyes zónákhoz.

Nagios

Ez A nyílt forrású hálózati megfigyelő eszközt 2002-ben indították el NetSaint néven. Azóta a Nagios hosszú utat tett meg, és elismerte magának a jó hírnevét, hogy nagyszerű munkát végez a kiszolgálók és a hálózati eszközök megfigyelésében. Jól működik, ha sok alapprotokolllal rendelkező környezet megfigyelésének feladata van. A Nagios alapot biztosít más megfigyelési segédprogramokhoz, például a Naemon, az Icinga és az OP5.

Nagios nagyszerű volt dokumentáció hogy elinduljon.

phpMyAdmin

Azok számára, akiknek szintén foglalkozniuk kell az adatbázis karbantartásával, phpMyAdmin egy klasszikus és nagyon népszerű eszköz. Népszerűségének fő oka talán a hordozhatóság. A phpMyAdmin egy böngészőben fut, vagyis bármilyen eszközről, akár okostelefonról is használható. Egy másik ok az, hogy lefedi az adatbázis kezeléséhez szükséges összes funkciót, és ennek gyakorlati végrehajtásához nem kell tudnia, hogyan kell lekérdezéseket írni az SQL-ben..

Báb

A növekvő számú kiszolgáló kezeléséhez, amelyek vállalati hálózaton futnak, mint Linux rendszergazda, a legmegfelelőbb eszközökre lesz szükségük a hangszerkesztéshez és a konfigurációkezeléshez. Ezen eszközök egyike Báb, egy teljes, ha figyelembe veszi a felhasználói felületeket, modulokat és az elérhető műveleteket.

A Báb nemcsak a Linux szerver ökoszisztéma teljes képét mutatja, hanem szinte bármely más, a hálózatban működő operációs rendszert is tartalmaz, mély betekintést nyújtva ezekbe. A telepítés egyszerű.

MySQL Workbench

Azoknak, akiknek kezelniük kell a MySQL adatbázisokat, de nem szeretik a webes GUI-kat, jobban érzik magukat a hagyományos ablakos alkalmazásokkal, majd MySQL Workbench a szerszámod. Ennek az alkalmazásnak a fényes oldala az, hogy nagyon egyszerűen telepíti, és könnyen használható grafikus felülettel rendelkezik, és csoportosít minden MySQL feladatot, amelyre szükség lehet..

Néhány érdekes finomságot kínál, például a korlátlan visszavonást / újraadást, több MySQL kapcsolatot és az adatok és sémák vizuális modellezését. Szkriptekkel automatizálható és bővítményekkel bővíthető. A MySQL Workbench egyetlen hátránya, hogy a phpMyAdmin-rel ellentétben a az SQL ismerete.

Nmap

A hálózati rendszergazdáknak sok lehetőség van, amikor olyan megfigyelő eszközt kell választaniuk, amely képes hálózati leképezésre és portok szkennelésére. Közülük a de facto szabvány Nmap, a használhatóság és a sokoldalúság kombinációja miatt. A hálózati rendszergazdák a hálózat felfedezéséhez és a sebezhetőség felismeréséhez használják. Beolvassa a hálózat összes elérhető gazdagépét, és összeállítja az általuk nyújtott szolgáltatások listáját.

Ilyen módon a rendszergazda megtalálhatja a nyitott portokat, és megteheti a megfelelő intézkedéseket a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében.


Az Nmap felhasználók egyetértenek abban, hogy jól alkalmazkodik minden olyan környezethez, ahol a végpontok azonosítása vagy a sebezhetőség vizsgálata szükséges. Szüksége van azonban egy bizonyos szintű tapasztalat a kimenetet helyesen értelmezni.

Csak a jéghegy csúcsa

A Linux szépsége abban rejlik, hogy mivel nyílt forráskódú, ott több ezer fejlesztő várja el egy új forró segédprogram kidolgozását, amely hősökké teszi őket minden rendszergazda számára. Az itt említett közművek csak néhány a rendelkezésre álló sok közül. Mégis, összességében egy csomó elemet tartalmaznak, amelyek minden bizonnyal a rendszergazdák eszközkészletének részét képezik, függetlenül a munkatársa stílusától.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map