7 Nyílt forráskódú webszerverek kis és nagy webhelyekhez

Hosszú utat tettünk meg az első webszerver kiadása óta. Most már sok más izgalmas lehetőség van.


A különböző projekteknek eltérő igényei vannak, de a nyílt forráskódú webszerver osztály többé-kevésbé monopólium volt. Hosszú ideig az Apache volt az egyetlen lehetőség, és a nagy terhelések kezelése fájdalmat okozott a hátoldalán. Szerencsére az idők megváltoztak, és új megoldások jelentek meg a speciális igények kielégítésére.

Vessen egy pillantást a jelenleg elérhető legjobb és legnépszerűbb nyílt forrású webszerverekre.

Apache

Szinte szinonimája a világhálónak, és továbbra is a világ legtöbb weboldalának hatalmát birtokolja.

Apache dominanciájának három oka van: nyílt licenc, korai belépés (ezt a dolgot 1995-ben adták vissza!) És a PHP egyszerű telepítését. Az utolsó pontot a mod_php modul tette lehetővé, ami azt jelentette, hogy az Apache telepítéséhez mindössze annyit kell tennie, hogy a PHP-vel fejleszthess..

Íme, ami teszi Apache nagy:

 • Minden platformon elérhető – Linux, Windows, MacOS és más platformokon.
 • Ez az alapértelmezett szerver az összes CPanel megosztott tárhelyhez, így könnyedén megkönnyíti a webhelyek felállítását és megváltoztatását.
 • Rengeteg funkcionalitást kínálunk egy nagy gyűjteményben modulok. Nem számít, mennyire homályos az igénye, minden bizonnyal létezik egy létező modul az Apache számára.
 • Könyvtárkonfiguráció .htaccess fájlokkal.
 • A HTTP / 2, a tömörítés, a statikus fájlok és a terheléselosztás támogatása.
 • MPM és FastCGI módok a nagy párhuzamosság eléréséhez.
 • Könnyű szkriptek a Lua-n keresztül.

Az Apache az Ön számára?

Röviden: igen. Volt idő, amikor a Nginx (amelyet később mérlegelünk) nagy teljesítményének köszönhetően indult, de az Apache a 2.2 kiadása után érte el. Ugyanakkor, mint az összes korai belépő, az Nginx sok figyelmet fordított arra, hogy talán valamilyen (érvénytelen) kritikát kapjon a képességeiről.

nginx

Ha szeretne inni a „kool-aid” szökőkútból (vagy politikailag korrektül tartani, kövesse a „legújabb” fejleményeket), valószínű, hogy hallottál nginx (ekkor ejtik: „motor-x”, ami volt a név mögött álló ötlet). 2002-ben egy orosz mérnök projektjeként adták ki, aki unatkozott az akkori jelenlegi megoldások képtelenségével legyőzni a CK10 probléma (alapvetően több ezer párhuzamos kapcsolat kezelése).

Amikor Nginx kijött, olyan nagy csobbanás lett, hogy az emberek csak elmozdultak az Apache-tól, és soha nem néztek vissza. És a tendencia ma is folytatódik. Míg az Apache vitathatatlanul áll mai mai napján, az Nginx néhány lenyűgöző fejlesztést nyújtott be, amelyek segítettek nyerni.

 • Aszinkron architektúra nagy terhelések kezelésére
 • Az osztályban a legjobb statikus fájlkezelés, a terheléselosztás és a fordított proxy képességek.
 • FastCGI gyorsítótárazás
 • Támogatás az uwsgi, SCGI és más kiszolgálói protokollokhoz, gyorsítótárral.
 • Gipping, kép transzformáció, bájt tartományok, darabos válaszok stb., FLV és MKV streaming segítségével.
 • WebSockets, tartós és csővezetékes kapcsolatok
 • Hozzáférés-ellenőrzés, hiba-átirányítás stb.

Mindent egybevetve, a Nginx egy erőmű, amely egy csomó funkcióval rendelkezik, amelyek a görbe előtt tartják. Mivel az alapul szolgáló vállalkozás fenntartható vállalkozás, fizetett támogatás és tanácsadás áll rendelkezésre összetett projektekhez, amelyek hasznosak lehetnek néhány számára.

Nginx az Ön számára?

Ha kedved szerint épít webes alkalmazásokat, az Nginx nagy plusz. Tervezhet bonyolult és elosztott rendszereket erőteljes gyorsítótárazási, proxykódolási és terheléselosztással, amellett, hogy az Nginx segítségével statikus fájlokat szolgál több optimalizálással közvetlenül.

És igen – az Nginx készen áll a HTTP / 2-re.

Érdekli az Nginx tanulása? Nézd meg ezt alapvető tanfolyam.

Labdaszedő

A nyílt forráskódú közösségben az utóbbi időkben a legforróbb új keretek alakultak ki Labdaszedő.

Gondolj a Caddy-re mint Nginx-szerű webszerverre (hasonló szintaxis és minden), de mindent egyszerűen kellemes szélsõségig egyszerűsítettek. Például, a Let’s Encrypt integrációt az SSL számára a konfiguráció mindössze három sorában meg lehet valósítani.

Ez az oka annak, hogy Caddy nagy figyelmet szentel:

 • A HTTPS alapértelmezés szerint engedélyezve van. Igen, nem kell semmit tennie az SSL-tanúsítványok telepítéséhez vagy megújításához.
 • A HTTP / 2 elsődleges hangsúlyt kap.
 • Alapértelmezés szerint elforgatja a TLS munkamenet jegy kulcsát. Ez sokkal biztonságosabb TLS-kapcsolatkezelést tesz lehetővé, amely nem érinti a Heartbleed kedvelőit.
 • Nincsenek függőségek (ez egy Golang által összeállított bináris kódbázis, amely nem függ a mögöttes rendszerkönyvtáraktól)
 • Alapértelmezés szerint statikus fájlokat szolgál az aktuális könyvtárban!
 • Beágyazható – könyvtárként használható más programokban

Caddy az Ön számára?

Ha vágyakozik az egyszerűségre, és az Apache és a Nginx szerelmeseinek tompított konfigurációi elriasztják őket, akkor Caddy friss levegő szellőjeként fogja érezni magát. Ennek ellenére akkor működik a legjobban, ha elégedett az alapértelmezésekkel. Például, ha SSL szolgáltatót szeretne használni, rendelkezzen külön könyvtárat a statikus fájlokhoz (ami szinte mindig a helyzet), és így tovább, az előnyök eltűnnek.

Lighthttpd

Az egyik terület, ahol a legtöbb modern webszerver meghibásodik, az erőforrás-felhasználás. Lighthttpd úgy tervezték, hogy leküzdje ezeket a kihívásokat alacsony memória és alacsony processzoros környezetben.

A Lighthttpd az aszinkron kéréskezelési modellre épül, és így lényegében tükrözi az Nginx működését. De van egy fogás – a Lighthttpd egyetlen szálban működik, tehát ha van egy nagyobb képességű gépe, akkor figyelmen kívül hagyja a többi CPU-magot. Ezenkívül hiányzik az Nginx szerelmeseinek jellemzői, mint például az SSL proxy, a HTTP / 2 és hasonlók.

Lighthttpd az Ön számára?

A Lighthttpd egy egyszálú webkiszolgáló, amely másodpercenként néhány száz kérést képes kezelni, és továbbra is könnyedén felhasználhatja a rendszer erőforrásait. Ettől eltekintve, nincs sok felajánlása az alternatívákhoz képest. Tehát ha nem kell az összes csengő és síp – és valóban nagyon izzad a gépi erőforrásokért – érdemes feltárni a Lighthttpd-t.

MonkeyServer

A furcsa név ellenére Majom A webszerver érdekes projekt, amelyet továbbra is aktívan fejlesztenek és támogatnak.

A MonkeyServer legfontosabb vonzereje a beágyazott platformok támogatása. Önnek kellene lefordítania a kiszolgálót, de kinyomhatja az összes apróságot, és egy könnyű, gyors webszerverhez vezethet.

 • Főleg a Linuxot célozza meg, de a MacOS-ban is támogatott
 • Teljes támogatás az ARM-alapú processzorok számára
 • Tökéletesen működik az Android, a Raspberry Pi és más beágyazott platformokon
 • Minimális futási idő (100 KB bővítmények nélkül)
 • Támogatja az IPv6-ot és a TLS-t
 • Együttműködik a CGI-vel és a FastCGI-vel
 • Alapvető hitelesítés, biztonsági szabályok stb.

A MonkeyServer az Ön számára?

Ha beágyazott eszközöket szeretne megcélozni, akkor a MonkeyServer elég nagy ahhoz, amire szüksége van. Ugyanakkor ugyanolyan jól működik az x86 és x86-64 architektúrákon, és nagyszabású alkalmazásokhoz nagy teljesítményű gépeken is használható. Sokkal aktívabb és élénkebb közösséggel rendelkezik, mint más alternatív webszerverek, így soha nem vesznek el, ha segítségre van szüksége.

OpenLiteSpeed

OpenLiteSpeed a vállalati webszerver nyílt forráskódú íze, amelyet az LiteSpeed ​​Technologies kínál.

Sok oka van annak, hogy kedvelik az OpenLiteSpeed-et:

 • Kompatibilis az Apache mod_rewrite-jával, ami azt jelenti, ha van egy csomó létező Apache-fájl, az áttelepítés minimális fájdalmat okoz.
 • Eseményvezérelt architektúra az Nginx vénájában, ami nagy teljesítményt eredményez.
 • GUI-alapú adminisztrációs felület, kellemes konfigurációs élményt nyújt.
 • Natív SAPI a PHP-hez, ami magasabb teljesítményt eredményez.
 • A gyorsítótárazás és a Google PageSpeedInsights optimalizálást alapértelmezés szerint alkalmazzák.

Az OpenLiteSpeed ​​az Ön számára?

Az OpenLiteSpeed ​​sok értelmet jelent a WordPress-alapú tartalomvezérelt webhelyek számára, mivel az oldalak optimalizálása már része a szervernek. Mivel a PHP-alapú kódbázisok és projektek finomhangolva vannak a PHP teljesítményéhez, óriási előnyökkel járhatnak.

Cherokee

Az Cherokee A projekt egy fejlesztő személyes viszketése volt, amely egy tisztességes webszerver-platformmá nőtte ki magát. Noha nem rendelkeznek olyan csúcstechnológiával, mint például a Nginx, az egyszerű, szórakoztató és teljesítő alternatívát jelent a mainstream webszerverek számára..

A Cherokee számára a legnagyobb nyereség az egyszerűség – a kiszolgáló konfigurálásához a parancssorba nem kell beleütközni. A barátságos webes felület csomagolásban van, és öröm annak, aki előnyben részesíti a point-and-click módszert a dolgok elkészítéséhez..

Forrás: Linode

Bár a Cherokee nem fejleszti túl aktívan, ez továbbra is jó licit a legtöbb mindennapi projekthez. Ne nézd meg!

Következtetés

Az életnek nincs értelme webszerverek nélkül, és szerencsére nagyon sok közül választhatunk most. Mi a kedvenc nyílt forráskódú webszerver? Ha úgy gondolja, hogy elmulasztottam egy lényeges bejegyzést a listában, kérlek, tudassa velem a megjegyzésekben, és örömmel adom hozzá! ��

CÍMKÉK:

 • Nyílt forráskód

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map