Tanuljuk meg részletesen a Kubernetes építészetét.


Feltételezem, hogy alapvető ismereteid vannak a Kubernetes-ről. Ha nem, olvassa el a következő bevezető és telepítő cikkeket.

Kubernetes bevezetés kezdőknek

A Kubernetes telepítése az Ubuntu 18 rendszeren?

Kubernetes a master-slave architektúrát követi. A Kubernetes építészetnek van egy fő csomópontja és a munkavállaló csomópontjai. Az a négy komponense van fő csomópont.

  • Kube API szerver
  • vezérlő
  • ütemező
  • etcd

És a munkavállaló csomópont három összetevőből áll.

  • kubelet
  • Kube-proxy
  • konténer futási ideje

A Kubernetes építészet így néz ki:

kubernetes építészet

Hadd mondjam el részletesen a mestercsomópont és a munkáscsomópontok összetevőit.

Mester csomópont

A fő csomópont kezeli a Kubernetes-fürtöt, és ez az összes adminisztrációs feladat belépési pontja. A mester csomóponttal CLI, GUI vagy API segítségével beszélhet. A hibatűrés elérése érdekében a fürtben több fő csomópont is lehet. Ha egynél több mestercsomópontunk van, akkor magas rendelkezésre állási mód lenne, és egy vezérlő elvégzi az összes műveletet. Az összes többi fő csomópont a vezető fő csomópont követője lesz.

A fürt állapotának kezelésére a Kubernetes az etcd fájlokat is használja. Az összes fő csomópont az etcd-hez kapcsolódik, amely elosztott kulcsérték-tároló.

kubernetes mester csomópont

Hadd magyarázzam el neked mindegyik összetevőt egyenként.

API szerver

Az API Server végrehajtja az összes adminisztrációs feladatot a fő csomóponton. A felhasználó elküldi a többi parancsot az API szervernek, amely ellenőrzi a kéréseket, majd feldolgozza és végrehajtja azokat. Az etcd elosztott kulcsérték-tárolóként menti a klaszter eredményül kapott állapotát.

Scheduler

Ezután van egy ütemezőnk. Tehát, ahogy a neve is sugallja, az ütemező a munkavégzést különféle munkavállalói csomópontokra ütemezi. Minden erőforrás-felhasználási információval rendelkezik minden dolgozó csomópont számára. Az ütemező figyelembe veszi a szolgáltatás minőségére vonatkozó követelményeket, az adatok helyét és sok más ilyen paramétert is. Ezután az ütemező ütemezi a munkát a hüvelyek és a szolgáltatások szempontjából.

Vezérlő menedzser

A Kubernetes-fürt állapotát szabályozó, nem végződő vezérlőhurkokat a vezérlőkezelő kezeli. Most, a vezérlőhurkok mindegyike ismeri az általa kezelt objektum kívánt állapotát, majd az API-kiszolgálókon keresztül megvizsgálja jelenlegi állapotát..

Egy vezérlőhurokban, ha a kívánt állapot nem felel meg az objektum aktuális állapotának, akkor a vezérlőhurok megteszi a korrekciós lépéseket, hogy az aktuális állapot megegyezzen a kívánt állapotmal. Tehát a vezérlőkezelő gondoskodik arról, hogy az Ön aktuális állapota megegyezzen a kívánt állapottal.

etcd

Az etcd egy elosztott kulcsérték-tároló, amelyet a fürt állapotának tárolására használnak. Tehát vagy része kell lennie a Kubernetes-mesternek, vagy konfigurálhatja külsőleg is. Az etcd szöveget a goLang írja, és a Tutaj konszenzus algoritmus.

A tutaj lehetővé teszi a gépgyűjtemény számára, hogy koherens csoportként működjön, amely képes túlélni néhány tagjának kudarcait. Még ha néhány tag sem működik, ez az algoritmus bármikor működhet. A csoport egyik csomópontja lesz a mester, a többi pedig a követő.

Csak egy mester lehet, és a többi mesternek követnie kell azt a mestert. A fürt állapotának tárolása mellett az etcd a konfigurációs részletek, például az alhálózatok és a konfigurációs térképek tárolására is használható..

Munkavállaló csomópont

A dolgozó csomópont egy virtuális vagy fizikai szerver, amely az alkalmazásokat futtatja és a fő csomópont vezérli. A hüvelyeket a munkavégző csomópontokon helyezik el, amelyek rendelkeznek a futtatáshoz és az összekapcsoláshoz szükséges eszközökkel. A hüvelyek nem más, mint konténerek gyűjteménye.

És ahhoz, hogy hozzáférhessen az alkalmazásokhoz a külvilágból, csatlakoznia kell a munkás csomópontokhoz, és nem a fő csomópontokhoz.

kubernetes munkavállaló csomópont

Fedezzük fel a dolgozó csomópont-összetevőit.

Konténer futási idő

A konténer futási idejét alapvetően a folyamatos életciklus futtatására és kezelésére használják a munkavállaló csomópontján. Néhány példa a konténer futási idejére, amelyet megadhatok: az rkt, lxc konténerek, stb. Gyakran megfigyelhető, hogy a dokkolót konteiner-futási időnek is nevezik, de pontosabban hadd mondjam el, hogy a dokkoló egy olyan konténert használó platform mint a tároló futási ideje.

Kubelet

A Kubelet alapvetően olyan ügynök, amely minden dolgozó csomóponton fut, és kommunikál a fő csomóponttal. Tehát, ha tíz dolgozó csomópontja van, akkor a kubelet fut minden dolgozó csomóponton. Különböző eszközökkel fogadja a poddefiníciót, és futtatja az adott porthoz társított tárolókat. Biztosítja azt is, hogy a hüvelyek részét képező tartályok mindig egészségesek legyenek.

A kubelet a gRPC keretrendszerrel csatlakozik a tároló futási idejéhez. A kubelet csatlakozik a tároló futási felületéhez (CRI) a tárolók és a képműveletek végrehajtásához. A képalkalmazás felel minden képpel kapcsolatos műveletért, míg a futásidejű szolgáltatás felel az összes pod és tárolóval kapcsolatos műveletért. Ez a két szolgáltatás két különböző művelettel rendelkezik.

Hadd mondjak el valami érdekes dolgot, a konténer-futási időket a Kubernetes-ben már keményen kódolták, de a CRI fejlesztésével a Kubernetes különféle konténer-futási időket használhat újrafordítás nélkül. Tehát, a CRI-t megvalósító összes konténer futásiidejét a Kubernetes felhasználhatja a hüvelyek, tárolók és tárolóképek kezelésére. A dokkoló alátétek és a CRI tárolók a CRI alátétek két példája. A dokkolókeret segítségével a tárolókat a munkavállalói csomópontokra telepített dokkoló segítségével hozzák létre, majd a belső dokkoló egy tárolót használ a tárolók létrehozására és kezelésére

Kube-proxy

A Kube-proxy minden dolgozó csomóponton hálózati proxyként fut. Meghallgatja az API-kiszolgálót minden egyes szolgáltatáspont létrehozásakor vagy törlésekor. A kube-proxy minden szolgáltatási ponthoz beállítja az útvonalakat, hogy elérje azt.

Következtetés

Remélem, hogy ez segít megérteni a Kubernetes építészetét. A Kubernetes készségeire mindig szükség van, és ha tanulni szeretne építeni a karriert, akkor nézd meg ezt Udemy tanfolyam.

CÍMKÉK:

  • Dokkmunkás

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me