A MySQL-ről a MariaDB-re történő migráció egyszerű!

A (relációs) adatbázisokról a MySQL vitathatatlanul nyert.


De most komoly verseny van!

Más adatbázis-összehasonlításoktól eltérően a MySQL és a MariaDB összehasonlításának minimális valódi, objektív érdeme van. Szinte azonosak (és egy ideje vissza voltak ugyanazok!), Azonos könyvtárszerkezettel, szintaxissal és teljesítménnyel rendelkeznek.

Igen, a MariaDB 10. kiadása után a dolgok gyorsabban kezdtek elkülönülni, de még a MariaDB futtatására szolgáló parancsot „mysql” -nek hívják.!

Tehát, amíg itt vagy, hogy megtanulja, hogyan kell átállni a MySQL-ről a MariaDB-re, azt hiszem, nagyon érdekes lesz megtanulni, ahonnan ez a hirtelen versenytárs jött létre. Ha még nem ismeri a MariaDB-t, akkor fontolóra veheti ezt online tanfolyam.

A történet a MariaDB mögött

Anélkül, hogy teljes enciklopédia üzemmódba indulnánk, engedjék át a fő pontokat.

A MySQL – t eredetileg 1995 – ben adta ki Michael Widenius alternatívát kínálni a korlátozó, drága ajánlatokra, például a Microsoft SQL Serverére vagy az Oracle példájára. És a többi, amint mondják, ha történelem: A MySQL annyira népszerűvé vált, hogy hamarosan a fejlesztők elfelejtették, hogy az SQL és a MySQL két különféle dolog. A becslések eltérőek, de tisztességes azt mondani, hogy a MySQL az adatbázis-piac közel 45% -át parancsolja az írástól kezdve.

Forrás: eversql.com

A rövid történelem elkészítéséhez a MySQL-t a Sun Microsystems vásárolta meg, amelyet viszont a. . . Igen, Oracle. Ennek eredményeként a legnagyobb nyílt forráskódú adatbázis-motor a világ legsikeresebb kereskedelmi adatbázis-birtokosa volt. A MySQL eredeti alkotói számára ez volt a halálhüvely egy millió motor által használt és szeretett adatbázis-motor számára.

Ők félt hogy az Oracle csak a MySQL lenyűgöző felhasználói bázissal foglalkozott, lassan leölné a projekt szellemét, nagymértékben forgalmazná azt.

Ennek eredményeként egy MySQL tiszta GPL villát hívtak MariaDB, 2010-ben született.

Most, ha a MariaDB-re vándorolsz?

Nehéz úgy vagy úgy vitatkozni, és a független fejlesztők számára ez nem változtat. A népszerűség szempontjából a MariaDB még mindig nem közel áll a MySQL-hez, de egyre inkább ismertté válik.

Például a WordPress telepítésével kapcsolatos GYIK megemlíti A MySQL és a MariaDB ugyanolyan lélegzetet kap.

Nagyobb, hosszú távú megoldásokon dolgozó csapatok számára attól függ, hogy mennyire bíznak az Oracle-ben, hogy a MySQL eredeti eszményeit érintetlenül hagyják. Nehéz azt mondani, hogy egyik napról a másikra bevezették a drakonikus licenc feltételeket, de ez nem is elképzelhetetlen.

Ezzel összekapcsolhatja azt a tényt, hogy a MariaDB gyorsabban tud innovációt folytatni, és hamarosan alapvető szinten nem lesz kompatibilis a MySQL-lel, és komoly indok van a váltásra. Ettől eltekintve, ez most már nem számít, és néhány paranoiás vállalkozástól eltekintve a MySQL felhasználói ott tartózkodnak, ahol vannak.

Hogyan lehet áttérni a MySQL-ről a MariaDB-re?

A MySQL a MariaDB-hez az egyik legnevetségesen könnyebb áttelepítés, amelyet valaha tettél az életében. Nincs semmi tennivaló, és hagyja, hogy arra gondoljon: „Ez az ?!” miután vége. Alapvetően csak annyit kell tennie, hogy:

 1. Győződjön meg arról, hogy a csomagkezelő rendelkezik hozzáféréssel a MariaDB-hez.
 2. Állítsa le a MySQL-t.
 3. Telepítse a MariaDB-t

Igen ez az!

Például, ha az Ubuntu 18.04-es verziója van, az első lépés az, hogy a MariaDB forrásokat ilyen módon adja hozzá a rendszeréhez:

sudo apt-get install software-properties-common
sudo apt-key adv –recv-keys –keyserver hkp: //keyserver.ubuntu.com: 80 0xF1656F24C74CD1D8
sudo add-apt-repository ‘deb [arch = amd64, arm64, ppc64el] http://suro.ubaya.ac.id/mariadb/repo/10.3/ubuntu bionic main’
sudo apt-get frissítés

Ideje leállítani a MySQL-t:

sudo service mysql stop

majd telepítse a MariaDB-t, amely a befejezés után elindul:

apt install mariadb-server

És a következő jön. . . Semmi!

Igen, ennyi – sikeresen áttelepítette a MySQL-t a MariaDB-re. Tudom, lehetetlen ezt elhinni.

Úgy értem, biztosan nem csak 2-3 parancsnak kell lennie rajta? Mi a helyzet az adatbázisok dömpingjével és importálásával? Mi lesz az adatbázis-felhasználókkal, jelszavakkal és jogosultságokkal? Mi a helyzet az optimalizálási beállításokkal (DB adminok)?

Őszintén szólva, nulla szükség van rá. A MariaDB a MySQL „drop-in” helyettesítője. Ne feledje, hogy ez csak a meglévő MySQL projekt nyílt forráskódú villája, és így feltétlenül ugyanaz. Mint már említettem, a különbségek az idő múlásával növekednek, de mostantól kezdve nincs semmi tennivaló, csak a MySQL leállítása és a MariaDB telepítése. ��

Ha még mindig nem hiszel (amit csodálok!), Arra bátorítom, hogy vezesse át a tisztviselőt migrációs dokumentumok, amelyek állítják a megnyugtató állítást:

Úgy döntött, hogy a MySQL-ről a MariaDB-re költözik, de kissé ideges vagy. Az utolsó dolog, amit akarsz, az lesz, hogy belemerül a törésbe. Ne aggódjon, mert a MariaDB-t úgy tervezték, hogy a MySQL beépülő csereprogramja legyen. Önnek képesnek kell lennie arra, hogy telepítse a MariaDB-t a MySQL szerverre, majd dráma nélkül folytatja vállalkozását.

Remélem, hogy megoldja ezt. Ne aggódjon, személyesen áttelepítettem néhány MySQL adatbázist bármilyen probléma nélkül, tehát nincs semmi félelem. ��

Végül: ha az Ubuntu 18.04-en kívüli platformon van, akkor a MariaDB-nek hasznos lehet eszköz amelyek előállíthatják a szükséges parancsokat az ön másolásához és beillesztéséhez.

Mielőtt bezárnám ezt a cikket, figyelmeztetés: kérjük, készítsen biztonsági másolatot a MySQL adatfájljairól, mielőtt frissít.

Ugyanilyen fontos, kérjük, végezzen alapos kutatást a telepített MariaDB verzió kompatibilitásáról, ha valamilyen előre gyártott külső eszköz (például Magento, Drupal stb.).

CÍMKÉK:

 • adatbázis

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map