Docker vs virtuális gép – a különbségek megértése

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy a Docker hogyan különbözik a virtuális géptől (virtuális gép).


A felhőinfrastruktúra vonatkozásában a virtuális gép számos előnye számára a standard lett. Mi lenne, ha alternatívája lenne egy olyan virtuális gépnek, amely könnyebb, gazdaságosabb és méretezhetőbb. Pontosan ez az, ami Docker.

A Docker egy konténer alapú technológia, amely lehetővé teszi az elosztott alkalmazások fejlesztését. Ebben a blogbejegyzésben elmagyarázom a virtuális gépek és a Docker tárolók közötti különbségeket.

Mi az a virtuális gép??

A virtuális gép olyan rendszer, amely pontosan úgy viselkedik, mint egy számítógép.

Egyszerűen fogalmazva lehetővé teszi annak futtatását, amely úgy tűnik, hogy sok különálló számítógépen található a hardver, azaz egy számítógép. Minden virtuális gép megköveteli a mögöttes operációs rendszert, majd a hardvert virtualizálják.

Mi az a Docker??

A Docker olyan eszköz, amely tárolókat használ az alkalmazások létrehozásához, telepítéséhez és futtatásához. Megköti az alkalmazást és annak függőségét egy tartályban.

Tanuló dokkoló könnyű!

Docker vs. virtuális gép

Most elmondom neked a dokkoló tárolók és a virtuális gépek közötti jelentős különbségeket. Nos, a jelentős különbségek az operációs rendszer támogatása, a biztonság, a hordozhatóság és a teljesítmény.

Tehát vitassuk meg ezeket a kifejezéseket egyenként.

Operációs rendszer támogatása

Hagyományos vs Új Gen

A virtuális gép és a Docker tároló operációs rendszer támogatása nagyon különbözik. A fenti képen látható, hogy minden virtuális gép vendég operációs rendszerrel rendelkezik a gazda operációs rendszer felett, ami megnehezíti a virtuális gépeket. Másrészt, míg a Docker tárolók megosztják a gazda operációs rendszert, és ezért könnyűek.

A gazda operációs rendszer megosztása a tárolók között nagyon könnyűvé teszi őket, és néhány másodperc alatt segít őket újraindítani. Ennélfogva a konténerrendszer kezelésének általános költsége nagyon alacsony, mint a virtuális gépeké.

A dokkoló tárolók olyan helyzetekre alkalmasak, amikor több alkalmazást szeretne futtatni egyetlen operációs rendszermagon keresztül. De ha vannak olyan alkalmazások vagy kiszolgálók, amelyeknek különféle operációs rendszer-ízesítéseken kell futniuk, akkor virtuális gépekre van szükség.

Biztonság

A virtuális gép nem oszt meg operációs rendszert, és a host kernel erős elszigeteltséggel rendelkezik. Ezért biztonságosabbak a konténerekhez képest. Egy tárolónak sok biztonsági kockázata és biztonsági rése van, mivel a konténerek megosztott gazdamaggal rendelkeznek.

Ezenkívül, mivel a dokkoló erőforrások megosztottak, és nem névtérben vannak elosztva, a támadó kihasználhatja a fürt összes tárolóját, ha akár egyetlen tárolóhoz is hozzáfér. Virtuális gépen nem kap közvetlen hozzáférést az erőforrásokhoz, és a hipervizor korlátozza az erőforrások használatát a virtuális gépben.

Hordozhatóság

A Docker konténerek könnyen hordozhatók, mivel nem rendelkeznek külön operációs rendszerrel. A tároló egy másik operációs rendszerre portálható, és azonnal elindulhat. Másrészt a virtuális gépeknek külön operációs rendszere van, tehát a virtuális gépek hordozása nehéz a konténerekhez képest, és a virtuális gépek nagysága miatt is sok időbe telik..

Fejlesztési célokra, ahol az alkalmazásokat külön platformon kell fejleszteni és tesztelni, a Docker tárolók ideális választás.

Teljesítmény

A virtuális gépek és a Docker konténerek összehasonlítása nem lenne igazságos, mivel mindkettőt különböző célokra használják. De a dokkoló könnyű architektúrája, kevésbé erőforrás-igényes funkciója révén jobb választás lehet, mint egy virtuális gép. Ennek eredményeként melyik tárolóeszközök nagyon gyorsan elindulhatnak a virtuális gépekhez képest, és az erőforrás-felhasználás a behelyezett terheléstől vagy forgalomtól függően változik.

A virtuális gépek esetétől eltérően nincs szükség erőforrások végleges elosztására a konténerek számára. A tárolók méretezése és lemásolása szintén könnyű feladat a virtuális gépekhez képest, mivel nincs szükség operációs rendszer telepítésére bennük..

Következtetés

Itt található egy táblázat, amely a virtuális gép és a Docker tároló különbségeiről zárul.

Virtuális gépDokkoló konténer
Hardver szintű folyamatszigetelésAz operációs rendszer szintű folyamat izolálása
Minden virtuális gép külön operációs rendszerrel rendelkezikMinden tároló megoszthatja az operációs rendszert
Csizma percek alattCsizma másodpercek alatt
A virtuális gépek néhány GB-t tartalmaznakA konténerek könnyűek (KB / MB)
A kész virtuális gépeket nehéz megtalálniAz előre gyártott dokkoló konténerek könnyen elérhetők
A virtuális gépek könnyen áthelyezhetnek új gazdagépetA konténereket megsemmisítik és újra létrehozják, nem pedig mozgatják
A virtuális gép létrehozása viszonylag hosszabb időt vesz igénybeKonténerek másodpercek alatt elkészíthetők
Több erőforrás-felhasználásKevesebb erőforrás-felhasználás

CÍMKÉK:

  • Dokkmunkás

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map