Hogyan figyelhető meg a CPU és a memória Linuxon?

Tudja meg, hogy az egyes folyamatok vagy az egész rendszer mennyire fogyaszt processzort vagy memóriát.


Rendszergazdaként gyakran olyan eseményekkel kell foglalkoznia, amikor az alkalmazás lassú vagy nem reagál a magas CPU / memória / hálózat magas kihasználtsága miatt. Ha a szerver csak egy folyamatot üzemeltet, akkor könnyű megtudni, mikor a folyamat felhasználja az összes erőforrást. Képzelje el azonban egy megosztott szervert, ahol több szolgáltatás fut, és meg kell találnia, hogy melyik használja az összes erőforrást.

Számos figyelőszoftver létezik, amely ezt a dobozból kivitelezi. De ha nincs ilyen, vagy parancs-alapú megoldást keres, akkor itt van. Mindegyik INGYENES!

felső

Először érdemes megnéznie a felső vagy a felső eredményt, hogy megnézze a folyamatok áttekintését.

Mint alább láthatja, kitűnő képet ad arról, hogy az összes folyamat hogyan hasznosul. Ha megnézzük az elsőt, a nodejs, amely 3,9% memóriát és 0,3% CPU-t vesz igénybe.

A tetejét szinte az összes Linux disztribúcióra telepítettük.

Miután azonosította a gyanúsítottot, érdemes lehet erre a folyamatra összpontosítani, ahelyett, hogy fentebb látta. Még mindig használhatja a top parancsot, de néhány érveléssel.

Tegyük fel, hogy ismeri a folyamat azonosítóját (PID); használhatja az alábbi parancsot.

top -p $ PID

Használhat grep tetején is. Az alábbiakban bemutatunk egy példát a nyúlminőség kihasználásának ellenőrzésére.

htop

Hasonló a tetejéhez, de további információkkal. Amint tudod, megkapta a parancs oszlopot, amely hasznos a folyamat elérési útjának azonosításához. És ez is színes.

A htop alapértelmezés szerint nem telepítve van, de az apt-get install htop segítségével ezt mindig megteheti, ha Ubuntu.

pillantásokat

Ahogy a neve is mondja, egyetlen képernyőn megjelenik a rendszerhasználat-nézet. A futó folyamatokat a CPU kihasználtsága alapján rendezzük.

tetején

Hasonló a fentebb felsorolthoz, de briliáns funkcióval rögzíti a kimenetet egy fájlban, így később megnézheti őket. Képzelje el, van egy minta, hogy egy adott időablakban probléma merül fel. Ütemezheti, hogy a kimenetet fájlba írja-e a crontab-on vagy máson, és később lejátszhatja.

A kimenet fájlba történő rögzítése:

atop -w fájlnév

és a lejátszáshoz:

atop -r fájlnév

Több érvet támogat, például intervallumot, mintákat stb., És határozottan javaslom, hogy vessen egy pillantást a man oldalra.

Ha csak a valós idejű hibaelhárítás érdekli, akkor hajtsa végre a tetejét, és látnia kell az alábbiak szerint.

ps

Ellenőrizzük a ps parancsot.

A ps parancsot a PID használatával kinyomtathatja a CPU és a memória kihasználtsága.

ps -p $ PID -o% cpu,% mem

A kimenetnek így kell kinéznie.

[Email protected]: ~ # ps -p 1048 -o% cpu,% mem
% CPU% MEM
0,2 3,0
[Email protected]: ~ #

nmon

Interaktív parancssori figyelő eszköz a CPU, memória, lemezek, hálózat, NFS és virtuális memória felhasználásához. A legfelső folyamat megtekintéséhez (felhasználás alapján) végrehajthatja a nmon alkalmazást, és megnyomhatja t gombot.

monit

monit egy web alapú és parancssori nyílt forráskódú megoldás a szerver erőforrások, démonok, fájlok, könyvtárak, fájlrendszerek stb..

Monit is kapott egy hűvös modult.

Monitorix

Könnyű nyílt forráskódú segédprogram a Linux szerver figyelésére. Monitorix beépített HTTP-t kapott, így ellenőrizheti a felhasználást és az interneten található egyéb információkat. Néhány egyéb használati jelentés a következőket tartalmazza:

 • Kernal / hőmérséklet
 • Fájlrendszer és I / O
 • Hálózati forgalom
 • Apache / Mail / FTP / nginx / MySQL / lakk / Memcached /

A Monitorix riasztási konfigurációt is kínál, így értesítést kaphat, ha a dolgok nem rendben vannak. Ez jó választás, ha felhőalapú kiszolgálókat kezel és proaktív figyelő megoldást keres.

netdata

netdata valós idejű teljesítményfigyelés a rendszer erőforrásai, alkalmazások, webszerverek, adatbázisok, DNS, e-mail, hardver érzékelők és még sok más számára. Nyílt forráskódú, és az indulás egyszerű. Az összes adatot összegyűjtjük, tároljuk és továbbítjuk az interaktív megjelenítés érdekében. Az adatokat másodpercenként gyűjtik, így soha nem marad le semmiről.

Sok iparági vezető szereti.

Tehát amit vársz, próbáld át, és vegye át a Linux szervereinek irányítását.

Következtetés

Remélem, hogy a fenti eszközök segítenek a szerverhasználat valós időben történő megjelenítésében, hogy megtehesse a szükséges lépéseket. Ha csak rendszergazdaként kezdett el, és gyakorlati képzést szeretne szerezni, akkor nézd meg ezt Udemy tanfolyam.

CÍMKÉK:

 • Nyílt forráskód

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map