Kubernetes bevezetés kezdőknek

Sokat hallottam a Kubernetesről, de nem tudom mi az?


Mi az a Kubernetes??

A Kubernetes egy nyílt forráskódú eszköz, amely gondoskodik a konténerek hangrendezéséről. Automatizálja a konténerek telepítését, a folyamatos méretezést és a méretezést, a konténer rakományának kiegyensúlyozását stb.

Kubernetes GeekFlare

A Google kezdetben kifejlesztett Kubernetes a Go programozási nyelven.

Jelenleg piacvezető a konténerek hangszerkesztésében. A Kubernetes ideális platform a dinamikusan méretezhető mikroszolgáltatási alkalmazások tárolására. Ha termelési környezetben dolgozik, a Kubernetes a legelőnyösebb és legbiztonságosabb platform a konténerek hangrendezéséhez.

Mivel egy termelési környezetben nulla állásidőre számíthat, a fürtnek mindig működőképesnek kell lennie.

A Google Cloud Platform (GCP) segítségével néhány kattintással elindíthatja a Kubernetes-et. Más felhőszolgáltatók, például az AWS és az Azure is támogatják. És több irányított Kubernetes platform is elérhető.

Miért Kubernetes??

Korábban a fejlesztők és a tesztelők közötti harc volt általános dolog.

A környezetek számukra eltérőek voltak; ami a fejlesztő rendszerén működött, nem a tesztelő rendszeren futott.

Most, hogy a legtöbb szervezet konténereket használ, a környezetbeli különbségek miatt felmerülő problémák már nem merülnek fel.

De a több tároló szervezése és futtatása szintén nem könnyű feladat. Amikor dinamikus alkalmazásokon dolgozik, fel / le méretez, a konténerek száma rendszeres. Az ilyen feladatok manuális elvégzése összetett és kockázatos lehet. Ezért szükség van egy konténer-hangszerkesztő eszközre, és ezért van szükség Kubernetes-re.

Kubernetes jellemzői

Rengeteg van, de a következők közül néhány a legjobb.

# Automatikus tálcacsomagolás

A Kubernetes csomagolja az alkalmazást, és automatikusan elhelyezi a tárolókat, igényeik és a rendelkezésre álló erőforrások alapján

# Szolgáltatáskeresés és terheléselosztás

A Kubernetes automatikusan hozzárendel a tárolók IP-címét és DNS-nevét a logikai műveleteket futtató tárolókhoz. A terheléselosztás funkció a konténerkészlet között is megtalálható.

# Tárhely-hangrendezés

A Kubernetes automatikusan telepíti a választott tárolórendszert. Lehet helyi tárolóhely vagy nyilvános felhő-szolgáltató, például AWS.

# Öngyógyulás

Ha Kubernetes észreveszi, hogy az egyik tárolója meghibásodott, akkor önmagában újraindítja a tárolót, és létrehoz egy új tárolót az összeomlott helyett. Ha a csomópont meghibásodik, akkor a csomóponton futó tárolók a fürt egy másik futó csomópontján indulnak el.

# Vízszintes méretezés

Egyszerű parancs segítségével gyorsan és gyorsan feloszthatja alkalmazásokat. Az egyszerű parancs futtatható a CLI-n vagy a Kubernetes műszerfalán. Automatikus méretezés szintén lehetséges, a CPU felhasználása alapján a tárolókat automatikusan felnagyítják vagy lecsökkentik.

# Automatikus visszaváltás és bevezetés

Ha frissül az alkalmazásod, a Kubernetes fokozatosan elindítja ezeket a módosításokat és az alkalmazás vagy annak konfigurációinak frissítéseit. Nem minden példányt frissítünk egyszerre, így biztosítva a magas rendelkezésre állást. Ha valami rosszul fordul elő, akkor a Kubernetes visszateszi ezt a változást.

Kubernetes terminológiák

Mielőtt piszkos a kezed, ismernie kell néhány, a Kubernetes rendszeresen használt terminológiáját.

# Pod

Egy vagy több fürtön futó tárolót ábrázol.

# Szolgáltatás

A pod / alkalmazás elérésének absztrakt módja.

# Névtér

A fürtön belüli ütközések eltávolítására szolgál. Több virtuális fürtöt támogat ugyanazon a fizikai fürtön.

# Csomópont

Kubernetes munkás gép.

# Klaszter

Csomópontcsoportból áll, amely Kubernetes-en tárolt alkalmazásokat futtat.

# Jegyzet

Címke az erőforrások által megkövetelt adatok tárolására.

# Hangerő

Az adatkönyvtár tárolja a pod hozzáférést.

# ReplicaSet

Több futó hüvely replikája.

# Címke

Nevet adunk a Kubernetes objektumoknak, hogy az azonosítható legyen az egész rendszeren.

# Kubelet

Ez egy ügynök, amely minden csomóponton fut, és ellenőrzi, hogy a tárolók futnak-e a hüvelyekben.

# Kubectl

Parancssori segédprogram a Kubernetes API szerverrel való interakcióhoz.

# Kube-proxy

Hálózati proxy, amely tartalmazza a fürt minden csomópontjára vonatkozó összes hálózati szabályt.

Kubernetes és Docker

Most arra gondolsz, hogy a Kubernetes mennyiben különbözik a Dockerétől. A Kubernetes és Docker kifejezés félrevezető lehet.

A Docker egy olyan platform, amely az operációs rendszert, a könyvtárakat és az alkalmazásokat csomagolja egy tárolóba. Hadd mondjam el neked, hogy Docker ugyanazt csinálja, mint amit Kubernetes-ben szántak. De amikor csak a Dockerrel dolgozik, akkor minden kézi. Manuálisan kell elindítania és leállítania a tárolókat. De a Kubernetes-szel minden automatizálódik.

A Kubernetes ütemezhet olyan konténereket, amelyeknél vannak konténerek, majd a Kubelet azt mondja a Dockernek, hogy indítson vagy állítson le konténereket. A Kubernetes-ben lévő Kubelet felelős ezeknek a konténereknek a megfigyeléséért és az információk gyűjtéséért a fő csomóponton. Tehát az alapvető különbség az, hogy az admin srácok nem mondják meg Dockernek, hogy mit kell tennie, a Kubernetes-ben ez mind automatizált.

Van egy másik eszköz, amelyet a konténerek hangszerkesztésére használnak, a Docker Swarm. Szóval, mi a különbség közöttük?

Kubernetes és Docker raj

KubernetesDocker raj
A telepítés összetettA telepítés egyszerű
Nagyobb nyílt forráskódú közösségKuberneteshez képest kisebb közösség
Könnyen hangolhat 100-as konténereketJó 10-20 tartály hangzásához
A Kubernetes műszerfal GUI-t biztosítNincs GUI
Támogatja az automatikus méretezéstNem támogatja az automatikus méretezést
Támogatja a folyamatos frissítéseket az automatikus visszagörgetésselTámogatja a gördülő frissítéseket, de nem az automatikus visszagörgetést
A naplózás és a megfigyelés beépített formában érhető elOlyan harmadik félre van szüksége, mint az ELK a naplózáshoz és a megfigyeléshez
Meg lehet osztani a kötetet ugyanabban a podban lévő tárolókkalMegoszthatja a kötetet a fürt bármelyik tárolójával

Következtetés

Remélem, most már alapvető ismeretei vannak arról, hogy mi a Kubernetes és hogyan segít. Ha beveszi a DevOps-ot, vagy arra gondol, hogy bejut, akkor azt javaslom venni fantasztikus Udemy tanfolyam Kubernetes megtanulására.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map