Utilizați PaaS pentru aplicațiile dvs., dar nu sunteți sigur cum să le asigurați?


Un Platform-as-a-Service (PaaS) este un model de cloud computing care oferă o platformă în care clienții pot dezvolta, securiza, rula și gestiona aplicații web. Oferă un mediu optimizat în care echipele pot dezvolta și implementa aplicații fără a cumpăra și gestiona infrastructura IT de bază și serviciile asociate.

În general, platforma oferă resursele și infrastructura necesară pentru a sprijini întregul ciclu de viață al dezvoltării și implementării de software, oferind în același timp dezvoltatorilor și utilizatorilor accesul de oriunde de pe internet. Beneficiile PaaS includ, fără a se limita la, simplitatea, comoditatea, costurile mai mici, flexibilitatea și scalabilitatea.

De obicei, securizarea unui PaaS diferă de centrul de date tradițional pe premisă așa cum vom vedea.

Un mediu PaaS se bazează pe un model de securitate comună. Furnizorul securizează infrastructura în timp ce clienții PaaS au responsabilitatea de a-și proteja conturile, aplicațiile și datele găzduite pe platformă. În mod ideal, securitatea trece de la premisa la modelul de securitate al perimetrului de identitate.

Aceasta înseamnă că clientul PaaS trebuie să se concentreze mai mult pe identitatea ca perimetru principal de securitate. Problemele pe care să vă concentrați includ protecția, testarea, codul, datele și configurațiile, angajații, utilizatorii, autentificarea, operațiunile, monitorizarea și jurnalele.

Sunt multe de făcut. Nu-i așa?

Nu vă faceți griji; lasă-mă să te ghidez pas cu pas.

Protejați aplicațiile împotriva atacurilor comune și neașteptate

Una dintre cele mai bune abordări este implementarea unei soluții de protecție automată în timp real, cu posibilitatea de a detecta și bloca rapid și automat orice atac. Abonații PaaS pot utiliza instrumentele de securitate furnizate pe platformă sau pot căuta opțiuni terțe care să răspundă cerințelor lor.

Un instrument ideal ar trebui să ofere protecție în timp real, în timp ce detectează și blochează automat accesul neautorizat, atacurile sau încălcările.

Sursa: comodo.com

Acesta ar trebui să aibă capacitatea de a verifica activități neobișnuite, utilizatori rău intenționat, autentificări suspecte, bot-uri proaste, preluări de conturi și orice altă anomalie care poate duce la un compromis. Pe lângă utilizarea instrumentelor, este necesară crearea de securitate în aplicație, astfel încât aceasta să aibă protecția sa.

Protejați conturile de utilizator și resursele aplicației

Fiecare punct de interacțiune este de obicei o suprafață potențială de atac. Cea mai bună modalitate de a preveni atacurile este de a reduce sau limita expunerea vulnerabilităților și resurselor aplicației la care utilizatorii neîncredători pot avea acces. De asemenea, este important să se corecteze și să se actualizeze automat și sistemele de securitate pentru a reduce punctele slabe.

Deși furnizorul de servicii asigură platforma, clientul are o responsabilitate mai semnificativă de a proteja contul și aplicațiile. Aceasta înseamnă că utilizarea unui set de strategii de securitate, cum ar fi o combinație de caracteristici de securitate încorporate, suplimente și instrumente terțe, îmbunătățește protecția conturilor, aplicațiilor și datelor. De asemenea, se asigură că numai utilizatorii autorizați sau angajații pot accesa sistemul.

O altă măsură este de a menține numărul minim de angajați cu drept de administrare în timp ce se stabilește un mecanism de audit pentru identificarea activităților riscante de către echipele interne și utilizatorii externi autorizați.

Administratorii ar trebui să aplice, de asemenea, cele mai mici privilegii de utilizator. Cu această abordare, utilizatorii ar trebui să aibă cel mai puțin privilegii care să le permită să ruleze aplicații sau să îndeplinească alte roluri în mod corespunzător. Acest lucru reduce suprafața de atac, utilizarea necorespunzătoare a drepturilor de acces și expunerea resurselor privilegiate.

Scanați aplicația pentru vulnerabilitățile de securitate

Efectuați o evaluare a riscului pentru a identifica dacă există amenințări de securitate sau vulnerabilități în aplicații și bibliotecile sale. Folosiți constatările pentru a îmbunătăți protecția tuturor componentelor. În mod ideal, stabiliți o scanare regulată și programați-o pentru a rula zilnic automat sau orice alt interval în funcție de sensibilitatea aplicației și potențialele amenințări de securitate.

Dacă este posibil, utilizați o soluție care se poate integra cu alte instrumente, cum ar fi software-ul de comunicare sau are o caracteristică încorporată pentru a avertiza persoanele relevante ori de câte ori identifică o amenințare sau un atac de securitate.

Testați și remediați problemele de securitate în dependențe

De obicei, aplicațiile vor depinde atât de dependențe directe, cât și indirecte, care sunt de cele mai multe ori open source. Orice defecte ale acestor componente au potențialul de a introduce vulnerabilități de securitate în aplicație dacă nu sunt abordate.

O bună practică este analizarea tuturor componentelor interne și externe ale aplicațiilor, efectuarea testelor de penetrare a API, verificarea rețelelor terțe și multe altele. Unele dintre mijloacele eficiente de remediere a vulnerabilităților includ modernizarea sau înlocuirea dependenței cu o versiune sigură, corecție, etc..

Snyk ar merita să încercați să monitorizați defectele de securitate în dependențe.

Efectuați testarea de penetrare și modelarea amenințărilor

Testarea penetrației ajută la identificarea și abordarea găurilor de securitate sau a vulnerabilităților înainte ca atacatorii să le poată găsi și exploata. Deoarece testele de penetrare sunt de obicei agresive, ele pot apărea ca atacuri DDoS și este esențial să vă coordonați cu alte echipe de securitate pentru a evita crearea de alarme false.

Modelarea amenințărilor presupune simularea posibilelor atacuri care ar veni din granițele de încredere. Acest lucru ajută la verificarea dacă există defecte de proiectare pe care atacatorii le pot exploata. Modelarea echipează echipele IT cu informații despre amenințări, pe care le pot utiliza pentru a spori securitatea și pentru a dezvolta contramăsuri pentru a rezolva orice slăbiciune sau amenințare identificată.

Monitorizarea activităților & acces la fișiere

Monitorizarea conturilor privilegiate permite echipelor de securitate să obțină vizibilitate și să înțeleagă modul în care utilizatorii utilizează platforma. Permite echipelor de securitate să stabilească dacă activitățile utilizatorilor privilegiați au potențiale riscuri de securitate sau probleme de conformitate.

Monitorizează și înregistrează ceea ce fac utilizatorii cu drepturile lor, precum și activitățile asupra fișierelor. Aceasta caută probleme precum accesul suspect, modificări, descărcări neobișnuite sau încărcări, etc. O monitorizare a activității fișierelor ar trebui să ofere și o listă cu toți utilizatorii care au accesat un fișier în cazul în care este necesară investigarea unei încălcări..

O soluție potrivită ar trebui să aibă capacitatea de a identifica amenințările interne și utilizatorii cu risc ridicat, căutând probleme precum conectări simultane, activități suspecte și multe încercări de conectare eșuate. Alți indicatori includ logarea la ore ciudate, descărcări sau încărcări de date suspecte, etc. Când este posibil, măsurile de atenuare automată vor bloca orice activitate suspectă și vor avertiza echipele de securitate să investigheze încălcarea, precum și să abordeze orice vulnerabilități de securitate..

Securizați datele în repaus și în tranzit

Cea mai bună practică este să criptați datele în timpul stocării și când sunt în tranzit. Securizarea canalelor de comunicare previne posibile atacuri de la mijloc, pe măsură ce datele călătoresc pe internet.

Dacă nu, implementați HTTPS, permițând certificatului TLS să cripteze și să securizeze canalul de comunicare și, în consecință, datele în tranzit.

Validați întotdeauna datele

Acest lucru asigură că datele de intrare sunt în formatul corect, valid și sigur.

Toate datele, indiferent de la utilizatorii interni sau din echipele externe de securitate de surse de încredere și de încredere, trebuie să trateze datele ca componente de mare risc. În mod ideal, efectuați validarea la partea clientului și verificările de securitate înainte de încărcarea datelor va asigura că datele curate vor trece în timp ce blochează fișierele compromise sau infectate cu virusul.

Securitatea codului

Analizați codul vulnerabilităților în timpul ciclului de viață al dezvoltării. Acest lucru pornește de la etapele inițiale, iar dezvoltatorii ar trebui să implementeze aplicația în producție numai după confirmarea codului sigur.

Se aplică autentificarea cu mai mulți factori

Activarea unei autentificări cu mai mulți factori adaugă un strat suplimentar de protecție care îmbunătățește securitatea și asigură accesul numai la utilizatorii autorizați la aplicații, date și sisteme. Aceasta poate fi o combinație de parole, OTP, SMS, aplicații mobile etc..

Aplicați o politică puternică de parole

Majoritatea oamenilor folosesc parole slabe ușor de reținut și nu le pot schimba niciodată dacă nu sunt forțate. Acesta este un risc de securitate pe care administratorii îl pot minimiza prin aplicarea unor politici puternice de parole.

Acest lucru ar trebui să solicite parole puternice care expiră după o perioadă determinată. O altă măsură de securitate conexă este de a opri stocarea și trimiterea de date de tip text simplu. În mod ideal, criptați token-urile de autentificare, datele de acreditare și parolele.

Utilizați autentificarea standard și autorizarea

Cea mai bună practică este de a utiliza mecanisme și protocoale de autentificare și autorizare standard, fiabile și testate, cum ar fi OAuth2 și Kerberos. Deși puteți dezvolta coduri de autentificare personalizate, acestea sunt predispuse la erori și vulnerabilități, prin urmare probabil să expună sistemele atacatorilor..

Procesele cheie de management

Utilizați chei criptografice puternice și evitați cheile scurte sau slabe pe care atacatorii le pot prezice. De asemenea, utilizați mecanisme sigure de distribuție a cheilor, rotiți cheile în mod regulat, reînnoiește-le întotdeauna la timp, revocați-le când este necesar și evitați codarea dură a acestora.

Utilizarea unei rotiri automate și regulate a tastelor îmbunătățește securitatea și conformitatea, limitând cantitatea de date criptate la risc.

Gestionați accesul la aplicații și date

Dezvoltarea și aplicarea unei politici de securitate gestionabile și audibile, cu reguli stricte de acces. Cea mai bună abordare este de a acorda angajaților și utilizatorilor autorizați doar drepturile de acces necesare și nu mai mult.

Aceasta înseamnă să alocați nivelurile potrivite de acces numai aplicațiilor și datelor de care au nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile. De asemenea, ar trebui să existe o monitorizare periodică a modului în care oamenii folosesc drepturile atribuite și le revocă pe cele pe care le utilizează greșit sau nu le solicită.

Operațiune continuă

Există mai multe lucruri de făcut.

  • Efectuarea de teste continue, întreținere regulată, corecție și actualizare a aplicațiilor pentru identificarea și remedierea vulnerabilităților emergente de securitate și a problemelor de conformitate.
  • Stabilirea unui mecanism de audit pentru active, utilizatori și privilegii. Echipele de securitate ar trebui apoi să le revizuiască în mod regulat pentru a identifica și a rezolva orice probleme, pe lângă revocarea drepturilor de acces pe care utilizatorii le utilizează greșit sau nu le solicită.
  • Dezvoltați și implementați un plan de răspuns la incidente care arată cum să abordați amenințările și vulnerabilitățile. În mod ideal, planul ar trebui să includă tehnologii, procese și oameni.

Colectați și analizați automat jurnalele

Aplicațiile, API-urile și jurnalele de sistem furnizează o mulțime de informații. Utilizarea unui instrument automat pentru colectarea și analizarea jurnalelor oferă informații utile despre ceea ce se întâmplă. Cel mai adesea, serviciile de înregistrare, disponibile ca funcții încorporate sau suplimente terțe, sunt foarte bune în verificarea respectării politicilor de securitate și a altor reglementări, precum și pentru audituri..

Utilizați un analizor de jurnal care se integrează cu sistemul de alertă, susține stivele tehnice ale aplicației și oferă un tablou de bord etc..

Păstrați și examinați un traseu de audit

Este cea mai bună practică să stocați un traseu de audit al activităților utilizatorilor și dezvoltatorilor, cum ar fi încercări de autentificare reușite și eșuate, modificări de parolă și alte evenimente legate de cont. O caracteristică automată poate utiliza contoare pentru a vă proteja împotriva activităților suspecte și nesigure.

Traseul de audit poate fi benefic pentru a investiga atunci când există o încălcare sau suspectarea unui atac.

Concluzie

Un model PaaS elimină complexitatea și costul achiziționării, gestionării și întreținerii de hardware și software, dar pune responsabilitatea de a asigura conturile, aplicațiile și datele clientului sau abonatului. Acest lucru necesită o abordare de securitate centrată pe identitate, care diferă de strategiile pe care companiile le utilizează în centrele de date tradiționale la premisă.

Măsurile eficiente includ securizarea în aplicații, asigurarea unei protecții interne și externe adecvate, precum și monitorizarea și auditul activităților. Evaluarea jurnalelor ajută la identificarea vulnerabilităților de securitate, precum și la oportunități de îmbunătățire. În mod ideal, echipele de securitate trebuie să urmărească să abordeze orice amenințare sau vulnerabilitate mai devreme înainte ca atacatorii să le vadă și să le exploateze.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me