10 instrumente Linux de știut ca Sysadmin

Mai devreme sau mai târziu, toți administratorii de sistem se confruntă cu provocarea administrării serverelor.


Și, instrumente vin pentru a salva viața sysadmin-ului.

Ca sysadmin, nu lucrați doar la sistemul de operare de bază (Linux sau Windows), dar se ocupă și de ceea ce este găzduit pe ele. Ar putea fi o bază de date, server de aplicații, server web, aplicații de mesagerie, memorie în cache, etc. Următoarele instrumente ar trebui să vă ajute în multe moduri.

Zenmap

Când trebuie să descoperiți probleme legate de rețea, Zenmap va veni la salvare. Nu este un instrument pe care îl veți folosi zilnic pentru a vă administra sistemul, dar se va dovedi a fi de neprețuit atunci când apare nevoia de a scana rețeaua pentru a rezolva problemele..

Este un front end pentru scanerul de rețea Nmap, care nu doar rulează pe Linux, ci și în Windows, BSD, alte versiuni ale Unix și macOS. Pe lângă scanarea în rețea, Zenmap poate fi utilizat pentru testarea penetrărilor și scanarea porturilor, fie de către sisteme de asistență experimentate sau începătoare.

Zenmap poate stoca profiluri, ceea ce este cu siguranță unul dintre punctele sale forte. Aceste profiluri pot fi reutilizate pentru scanări ulterioare.

Webmin

Acest instrumentul one-stop-shop oferă o interfață bazată pe web pentru administrarea fiecărui aspect al unui server Linux. De la partajarea fișierelor la DNS, la serverul web Apache și diverse baze de date. Dacă aveți nevoie de ceva care nu este inclus în pachetul implicit, puteți alege unul dintr-un catalog imens de module terțe care aduc funcționalitate suplimentară.

Trebuie doar să descărcați cea mai recentă versiune și să o copiați în folderul principal al serverului. După aceea, pur și simplu rulați comanda: dpkg -i webmin_ (versiunea) .deb. Și asta e tot.

carlingă

carlingă este un alt instrument de administrare a serverului. Se remarcă pentru faptul că este „prietenos pentru începători”: este ușor de utilizat, ușor și simplu, dar foarte puternic. Oferă o GUI bazată pe web care facilitează sarcinile de administrare de stocare, pornirea / oprirea serviciului, inspecția jurnalelor și gestionarea configurației multir server.

Instrumentul a fost creat pentru Red Hat, dar rulează pe multe distribuții de server Linux, pe lângă Red Hat Enterprise Linux (RHEL): Fedora, Arch Linux, Ubuntu, CentOS, printre altele.

Procedura de instalare variază pentru fiecare distribuție. În unele distribuții, cum ar fi Fedora, CentOS și RHEL, Cockpit poate fi găsit în depozitele oficiale. În altele, cum ar fi Debian, Ubuntu și Linux Mint, puteți instala Cockpit din PPA oficială.

cPanel

cPanel este un instrument de administrare bazat pe web care vă permite să configurați și să gestionați site-urile și serviciile dvs. și ale clienților dvs. Acoperă aproape tot ce vă puteți imagina, inclusiv poștă, domenii, baze de date, fișiere și multe altele. Nu este gratuită, dar este de departe opțiunea preferată pentru găzduire web, deoarece ajută la reducerea costurilor și a eforturilor în gestionarea utilizatorilor și întreținerea serverului.

Ceea ce sysadmins și gazdele web adoră pentru cPanel este că are totul într-un singur loc și este foarte ușor să adăugați domenii și să creați conturi de e-mail.

Shorewall

Acest instrumentul adaugă un strat de abstractizare pentru a realiza o configurație la nivel superior a Netfilter. Shorewall citește fișierele de configurare și configurează Netfilter în kernel-ul Linux, cu suportul utilităților ip, tc, iptables și iptables-restaurare. Avantajul utilizării Shorewall este că împarte interfețele în zone, alocând diferite niveluri de acces pentru fiecare.

Acesta permite utilizatorului să funcționeze pe grupuri de computere conectate la interfață, în loc să lucreze la grupuri de adrese. Utilizatorii pot implementa cu ușurință diferite politici pentru fiecare zonă.

Nagios

Acest Instrumentul de monitorizare a rețelei open-source a fost lansat în 2002 sub numele NetSaint. De atunci, Nagios a parcurs un drum lung, acordându-și o reputație puternică de a face un serviciu excelent de monitorizare a serverelor și dispozitive de rețea. Funcționează bine din cutie atunci când i se oferă sarcina de a monitoriza un mediu cu multe protocoale de bază. Nagios oferă, de asemenea, o bază pentru alte utilități de monitorizare, cum ar fi Naemon, Icinga și OP5.

Nagios a ajuns grozav documentație pentru tine să-l începi.

phpMyAdmin

Pentru cei care trebuie să se ocupe și de întreținerea bazei de date, phpMyAdmin este un instrument clasic și foarte popular. Motivul principal al popularității sale este probabil portabilitatea sa. phpMyAdmin rulează într-un browser web, ceea ce înseamnă că îl puteți folosi de pe orice dispozitiv, chiar și de pe un smartphone. Un alt motiv este că acoperă toate funcțiile necesare pentru a gestiona baza de date și practic nu trebuie să știi cum să scrii interogări în SQL pentru a face asta.

Marionetă

Pentru a gestiona numărul tot mai mare de servere care rulează pe o rețea corporativă, ca admin Linux, veți avea nevoie de cele mai bune instrumente pentru a gestiona orchestrare și configurare. Unul dintre aceste instrumente este Marionetă, una completă când țineți cont de interfețele utilizatorului, modulele și acțiunile disponibile.

Puppet nu numai că vă arată întreaga imagine a ecosistemului serverului Linux, dar include și orice alt sistem de operare care poate funcționa în rețea, oferindu-vă o perspectivă profundă asupra fiecăruia. Instalarea este ușoară.

MySQL Workbench

Pentru aceia dintre voi care trebuie să gestioneze bazele de date MySQL, dar nu le plac interfațurile grafice web, simțindu-vă mai confortabil cu aplicațiile tradiționale cu ferestre, atunci MySQL Workbench este instrumentul tău. Partea strălucitoare a acestei aplicații este că se instalează foarte simplu și are o interfață grafică ușor de utilizat, care grupează fiecare sarcină MySQL de care trebuie să efectuați.

Oferă câteva bunătăți interesante, cum ar fi anulare / refacere nelimitată, conexiuni multiple MySQL și modelare vizuală a datelor și schemei. Poate fi automatizat și prin scripturi și extins prin pluginuri. Singurul dezavantaj al MySQL Workbench este că, spre deosebire de phpMyAdmin, pentru a-l stăpâni trebuie să aveți nevoie profundă cunoașterea SQL.

Nmap

Administratorii de rețea au multe opțiuni atunci când trebuie să aleagă un instrument de monitorizare capabil să efectueze cartografierea rețelei și scanarea porturilor. Printre ele, standardul de facto este Nmap, datorită combinației sale de utilizare și versatilitate. Administratorii de rețea îl folosesc pentru descoperirea rețelei și detectarea vulnerabilităților. Acesta poate scana toate gazdele disponibile din rețea, făcând o listă cu toate serviciile pe care le oferă.

În acest fel, administratorul poate găsi porturi deschise și poate lua măsurile adecvate pentru a reduce riscurile de securitate.


Utilizatorii Nmap sunt de acord că se adaptează bine la orice mediu în care este necesară identificarea punctelor finale sau scanarea vulnerabilității. Cu toate acestea, aveți nevoie de un anumit nivel de experiență să interpreteze corect ieșirea sa.

Doar vârful aisbergului

Frumusețea Linux rezidă în faptul că este open-source, există mii de dezvoltatori de acolo dornici să vină cu o utilitate fierbinte, care îi va face eroi pentru toți administratorii de sistem. Utilitățile menționate aici sunt doar câteva dintre numeroasele disponibile. Cu toate acestea, ele cuprind o mulțime de articole care, cu siguranță, vor face parte din cutia de instrumente a fiecărui sistem, indiferent de stilul său de lucru..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map