10 Linux инструменти, които да познавам като Sysadmin

Рано или късно всички системни администратори са изправени пред предизвикателството да администрират сървъри.


И инструментите идват да спасят живота на системния администратор.

Като sysadmin вие просто не работите в основна ОС (Linux или Windows), но също така се занимавате с това, което се хоства в тях. Това може да бъде база данни, сървър на приложения, уеб сървър, приложения за съобщения, кеширане и др. Следните инструменти трябва да ви помогнат по много начини.

Zenmap

Когато трябва да откриете проблеми, свързани с мрежата, Zenmap ще дойде на помощ. Това не е инструмент, който ще използвате ежедневно за администриране на вашата система, но ще се окаже безценен, когато възникне необходимостта от сканиране на мрежата за отстраняване на проблеми..

Това е преден край за мрежовия скенер Nmap, който работи не само на Linux, но и в Windows, BSD, други версии на Unix и macOS. Освен мрежово сканиране, Zenmap може да се използва за тестване на проникване и сканиране на порт, както от опитни, така и от начинаещи sysadmins.

Zenmap може да съхранява профили, което със сигурност е една от неговите силни страни. Тези профили могат да бъдат използвани повторно за по-късни сканирания.

Webmin

Това инструментът на едно гише предлага уеб-базиран интерфейс за администриране на всеки аспект на Linux сървър. От споделяне на файлове до DNS, до уеб сървър на Apache и различни бази данни. Ако имате нужда от нещо, което не е включено в пакета по подразбиране, можете да изберете такова от огромен каталог от модули на трети страни, които носят добавена функционалност.

Просто трябва да изтеглите последната версия и да я копирате в домашната папка на сървъра. След това просто стартирате командата: dpkg -i webmin_ (версия) .deb. И това е всичко.

Кокпит

Кокпит е друг инструмент за администриране на сървъра. Той се отличава с това, че е „лесен за начинаещи“: той е лесен за използване, лек и прост, но същевременно много мощен. Той предлага уеб базиран GUI, който улеснява задачите на администратора на съхранение, стартиране / спиране на услугата, проверка на журнала и управление на настройките на много сървъри.

Инструментът е създаден за Red Hat, но работи на много Linux сървърни дистрибуции, освен Red Hat Enterprise Linux (RHEL): Fedora, Arch Linux, Ubuntu, CentOS и други.

Процедурата за инсталиране варира за всяка дистрибуция. В някои дистрибуции, като Fedora, CentOS и RHEL, Cockpit може да се намери в официалните хранилища. В други, като Debian, Ubuntu и Linux Mint, можете да инсталирате Cockpit от официалния си PPA.

Cpanel

Cpanel е уеб базиран администраторски инструмент, който ви позволява да конфигурирате и управлявате сайтовете и услугите на своите клиенти и вашите клиенти. Тя обхваща почти всичко, което можете да си представите, включително поща, домейни, бази данни, файлове и др. Той не е безплатен, но далеч е предпочитаният вариант за уеб хостинг, защото помага за намаляване на разходите и усилията в управлението на потребителите и поддръжката на сървъра.

Това, което sysadmins и уеб-домакините обичат за cPanel е, че той има всичко на едно място и това е много лесно да се добавят домейни и да се създават имейл акаунти.

Shorewall

Това инструмент добавя абстракционен слой за постигане на по-високо ниво на конфигурация на Netfilter. Shorewall чете конфигурационни файлове и конфигурира Netfilter в ядрото на Linux с поддръжката на ip, tc, iptables и iptables за възстановяване на помощните програми. Предимството на използването на Shorewall е, че той разделя интерфейсите на зони, присвоявайки различни нива на достъп до всяка.

Той позволява на потребителя да работи на групи компютри, свързани към интерфейса, вместо да работи върху групи адреси. Потребителите могат лесно да разгърнат различни политики за всяка зона.

Nagios

Това инструмент за мониторинг на мрежи с отворен код е стартиран през 2002 г. под името NetSaint. Оттогава Нагиос извървя дълъг път, присъждайки силна репутация за това, че върши страхотни сървъри за мониторинг на работа и мрежови устройства. Той работи добре извън кутията, когато му е поставена задача да следи среда с много основни протоколи. Nagios осигурява също така база за други програми за мониторинг, като Naemon, Icinga и OP5.

Нагиос се получи страхотно документация за да го започнете.

PhpMyAdmin

За тези, които също трябва да се справят с поддръжката на база данни, PhpMyAdmin е класически и много популярен инструмент. Основната причина за неговата популярност е може би нейната преносимост. phpMyAdmin работи в уеб браузър, което означава, че можете да го използвате от всяко устройство, дори от смартфон. Друга причина е, че тя покрива всички необходими функции, необходими за управление на базата данни и на практика не е нужно да знаете как да пишете заявки в SQL, за да направите това.

Куклен

За да управлявате нарастващия брой сървъри, работещи в корпоративна мрежа, като администратор на Linux, ще ви трябват най-добрите инструменти за извършване на оркестрация и управление на конфигурацията. Един от тези инструменти е Куклен, завършен такъв, когато вземете предвид потребителските интерфейси, модули и наличните действия.

Puppet ви показва не само цялата картина на екосистемата на сървъра на Linux, но също така включва почти всяка друга операционна система, която може да работи в мрежата, като ви дава задълбочен поглед върху всяка от тях. Инсталирането е лесно.

MySQL Workbench

За онези от вас, които се нуждаят от управление на MySQL бази данни, но не харесват уеб-базирани графични интерфейси, чувствайки се по-удобно с традиционните приложения с прозорец, тогава MySQL Workbench е вашият инструмент. Ярката страна на това приложение е, че то се инсталира много лесно и има лесен за използване графичен интерфейс, групирайки всяка MySQL задача, която може да се наложи да изпълнявате.

Той предлага някои интересни екстри, като неограничен отмяна / повтор, множество MySQL връзки и визуално моделиране на данни и схеми. Може да се автоматизира и чрез скриптове и да се разшири чрез плъгини. Единственият недостатък на MySQL Workbench е, че за разлика от phpMyAdmin, за да го овладеете, трябва дълбоко познаване на SQL.

Nmap

Мрежовите администратори имат много опции, когато трябва да изберат инструмент за мониторинг, способен да прави мрежово картографиране и сканиране на портове. Сред тях е фактически стандартът Nmap, поради комбинацията от използваемост и гъвкавост. Мрежовите администратори го използват за откриване на мрежа и откриване на уязвимост. Той може да сканира всички налични хостове в мрежата, като прави списък на всички услуги, които предоставя.

По този начин администраторът може да намери отворени портове и да предприеме подходящи мерки за намаляване на рисковете за сигурността.


Потребителите на Nmap са съгласни, че той се адаптира добре към всяка среда, където се изисква идентифициране на крайни точки или сканиране на уязвимост. Въпреки това, имате нужда от определено ниво на опит да интерпретира правилно изхода си.

Само върхът на айсберга

Красотата на Linux се състои в това, че той е с отворен код, има хиляди разработчици, които не искат да излязат с нова гореща програма, която ще ги направи герои за всички системни администратори. Помощните програми, които споменахме тук, са само няколко от многото, които са налични. И все пак, те съдържат куп елементи, които със сигурност ще бъдат част от инструментариума на всеки sysadmin, независимо от неговия или нейния работен стил.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map