7 Инструменти за мониторинг на сървъри, които да знаете като системен администратор

Основната концепция на мониторинга на сървъра е да се гарантира, че сървър или сървърна инфраструктура е функциониране когато става въпрос за висока наличност и добри резултати, операции, сигурност и други свързани с операциите процеси.


Да се монитор Linux сървър, това са вградените инструменти, които ще ви помогнат да получите информацията за системата и нейните дейности; можете да използвате инструмента за тези, за да намерите възможните причини за проблем с производителността.

1. отгоре

Върхът често се използва инструмент за команден ред за наблюдение на работата на системата в реално време и е предварително инсталиран в много аромат на Unix, отгоре е отличен инструмент за наблюдение на технологичните нишки, работещи в системата, поръчване на процес по различни критерии – най-много от него е процесор, физическа памет и виртуална памет.

# връх

2. безплатно

Безплатна команда показва общото количество свободна и използвана физическа и суап памет, както и буфера и кеша, използвани от ядрото; безплатна команда е предварително инсталирана в подобна на UNIX операционна система и често използвана.

# безплатно –м 
# безплатно –k

3. сар

sar стойка за отчет за системната активност, командата SAR се използва за наблюдение на работата на системата като процесор, памет и входно / изходни данни в реално време. Използвайки SAR, можете да събирате всички данни за ефективността на текуща база за анализ и отстраняване на грешки. Името на пакета на SAR е „sysstat“

Можете да инсталирате пакета с помощта на yum или rpm или apt-get

#yum инсталирате sysstat
#rpm –ivh sysstat.rmp
# apt – вземете инсталиране на систематизация

Използване на CPU на отделен CPU или Core (sar -P)

# sar –u 1 3

sar -u 1 3 показва използването на процесора в реално време на 1 секунда за три пъти.

Памет и свободна памет (sar -r)

Това отчита статистическите данни за паметта. “1 3” показва за всеки 1 секунди общо 3 пъти. Най-вероятно ще се съсредоточите върху „kbmemfree“ и „kbmemused“ за свободна и използвана памет.

# sar –r 1 3

Използвано място за размяна (sar -S)

Това отчита статистиките за суап. „1 3” отчита за всеки 1 секунда общо 3 пъти. Ако „kbswpused“ и „% swpused“ са на 0, системата ви не се разменя.

# sar –S 1 3

Индивидуални блокови входно-изходни дейности за устройство (sar -d)

За да идентифицирате дейностите от отделните блокови устройства (т.е. конкретна точка на монтиране или LUN или дял), използвайте „sar -d“

# sar –d 1 1

4. netstat

netstat – Мрежовата статистика е инструмент за команден ред за наблюдение на мрежовата връзка в подобна на Unix операционна система, този инструмент се използва най-вече за статистика на интерфейса, за отстраняване на неизправности в мрежата и за измерване, netstat се нарича още инструмент за отстраняване на грешки в мрежовата услуга. 

За администратора този инструмент е много полезен за проверка на отворите на отворени и дали някое приложение работи на този порт.

 • Изброяване на всички портове (и TCP, и UDP), като се използва опция netstat -a.

 • Изброяване само на UDP (User Datagram Protocol) връзки към порт чрез netstat -au

 • Изброяване на всички активни UNIX слушане портове чрез netstat -lx

5. иптраф

Iptraf е инструмент за команден ред за наблюдение на IP LAN с цветен текст на терминала; Използва се за генериране на различни мрежови статистики, които включват TCP, UDP и ICMP информация. Можете също да проверите информацията за натоварването на NIC, статистиката на възела, грешката в контролната сума на IP и други опции за отстраняване на грешки, свързани с мрежата..

По-долу са опциите, които можете да използвате за наблюдение на статистическите данни на мрежата

 • IP монитор на трафика
 • обща статистика на интерфейса
 • Подробна статистика на интерфейса
 • статистически разбивки
 • Монитор на LAN станция  

6. Мониторинг на системата GNOME

Инструментът за мониторинг на GNOME ви позволява да наблюдавате основната информация за системата и системния процес, използването на системния ресурс. Следвайки неща, които можете да проследите с помощта на този инструмент

 • Използване на процесора
 • Използване на памет и суап
 • процес и скорост
 • използване на мрежата
 • файлова система

7. Nagios

Nagios е инструмент за мониторинг на сървъри с отворен код и мрежа, който позволява да наблюдава цялата ви ИТ инфраструктура, за да се гарантира, че системите, приложенията, услугите и бизнес процесите функционират правилно. В случай на неуспех, Nagios може да подаде сигнал за разрешаване на проблема преди късно.

С помощта на Nagios можете:

 • Следете мрежови услуги като SMTP, POP3, HTTP, NNTP, ICMP, SNMP, FTP, SSH
 • Следете системните ресурси като натоварване на процесора, използване на дискове, системни регистрационни файлове
 • Мониторинг на хардуер като сонди за температура, аларми и др.  
 • Следете състоянието на всички приложения, програми и услуги.
 • Отговорете на въпросите при първите признаци на проблем
 • Автоматично коригирайте проблеми, когато бъдат открити
 • Следете цялата си инфраструктура и бизнес процеси
 • Отдалечен мониторинг, поддържан чрез SSH или SSL криптирани тунели.

Надявам се по-горе необходимите инструменти да ви помогнат да наблюдавате използването на Linux сървъра за здравословна среда.

ЕТИКЕТИ:

 • мониторинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map