7 уеб сървъри с отворен код за малки до големи сайтове

Изминахме дълъг път от пускането на първия уеб сървър. Сега има толкова много по-вълнуващи възможности.


Различните проекти имат различни нужди, но отделът за уеб сървъри с отворен код е бил повече или по-малко монопол. Дълго време Apache беше единствената опция и боравенето с високи товари беше болка в задната част. За щастие, времената се промениха и се появиха нови решения за специализирани нужди.

Затова нека разгледаме някои от най-добрите и най-популярните уеб сървъри с отворен код, налични днес.

Apache

Той е почти синоним на World Wide Web и все още притежава по-голямата част от уебсайтовете в света.

Причината за доминирането на Apache е тройна: отворен лиценз, ранно влизане (това нещо е издадено още през 1995 г.) и лесно внедряване на PHP. Последната точка стана възможна чрез модула mod_php, което означаваше, че инсталирането на Apache е всичко, което трябва да направите за разработване с PHP.

Ето какво прави Apache страхотен:

 • Предлага се на всички платформи – Linux, Windows, MacOS и други платформи.
 • Това е сървърът по подразбиране за всички споделени хостинг на CPanel, което прави безпроблемно настройването и промяната на сайтове.
 • Тонове функционалност, предлагани чрез голяма колекция от модули. Без значение колко неясни са вашите нужди, със сигурност има съществуващ модул за Apache.
 • Конфигурация на директория чрез .htaccess файлове.
 • Поддръжка за HTTP / 2, компресия, статични файлове и балансиране на натоварването.
 • MPM и FastCGI режими за осигуряване на висока съвместимост.
 • Лесен скрипт през Lua.

Apache е за вас?

Накратко, да. Имаше време, когато Nginx (който ще разгледаме по-нататък) излетя заради високата си производителност, но Apache настигна след излизането си от 2.2. Това каза, като всички ранни участници, Nginx отне много внимание, така че да срещнете някои (невалидни) критики за неговите възможности.

Nginx

Ако обичате да пиете от фонтана “kool-aid” (или да бъдете политически коректни, следвайте “най-новите” разработки), вероятно сте чували за Nginx (произнася се като „двигател-x“, което беше идеята зад името). Той беше пуснат като проект през 2002 г. от руски инженер, който се измори от неспособността на тогавашните решения да победи CK10 проблем (по принцип, боравене с хиляди едновременни връзки).

Когато Nginx излезе, той направи толкова голям плясък, че хората просто се отдалечиха от Apache и никога не погледнаха назад. И тенденцията продължава и днес. Докато Apache е несъмнено днес, Nginx предложи някои зашеметяващи подобрения, които му помогнаха да спечели.

 • Асинхронна архитектура за работа с високи товари
 • Най-добрата в класа статична обработка на файлове, балансиране на зареждането и обратен прокси способности.
 • FastCGI кеширане
 • Поддръжка за uwsgi, SCGI и други сървърни протоколи, с кеширане.
 • Gzipping, трансформация на изображение, байтови диапазони, откъснати отговори и т.н., с FLV и MKV стрийминг.
 • WebSockets, keepalive и pipelined връзки
 • Контрол на достъпа, пренасочване на грешки и т.н..

Като цяло, Nginx е мощност с куп функции, които я поддържат пред кривата. Тъй като основната компания е устойчив бизнес, за сложни проекти са достъпни платена подкрепа и консултации, които могат да бъдат полезни за някои.

Nginx е за вас?

Ако искате да архитектирате уеб приложения по ваш вкус, Nginx е голям плюс. Можете да проектирате сложни и разпределени системи с мощно кеширане, проксиране и балансиране на натоварването, освен това да използвате Nginx за директно обслужване на статични файлове с няколко оптимизации.

И, да – Nginx е готов за HTTP / 2.

Интересувате се да научите Nginx? Вижте това фундаментален курс.

кутийка за чай

Една от най-горещите нови рамки, която прави пръски в общността с отворен код наскоро, е кутийка за чай.

Мислете за Caddy като уеб сървър, подобен на Nginx (подобен синтаксис и всички), но всичко опростено до приятна крайност. Например, интеграцията с Нека шифроване за SSL може да се извърши само в три реда конфигурация.

Ето защо Caddy привлича много внимание:

 • HTTPS е активиран по подразбиране. Да, не е необходимо да правите нищо за инсталиране или подновяване на SSL сертификати.
 • HTTP / 2 получава основен фокус.
 • Завърта по подразбиране ключовете за билети за TLS. Това прави много по-сигурно TLS управление на връзката, което не е уязвимо от харесванията на Heartbleed.
 • Без зависимости (това е двойна кодова база, съставена от Golang, която не зависи от която и да е от основните системни библиотеки)
 • Служи по подразбиране статични файлове в текущата директория!
 • Вграждане – може да се използва като библиотека в други програми

Кади е за теб?

Ако жадувате за простотата и сте отложени от тъпите конфигурации на харесванията на Apache и Nginx, Caddy ще се почувства като полъх на чист въздух. Това каза, че работи най-добре, когато сте доволни от настройките по подразбиране. Например, ако искате да използвате вашия SSL доставчик, имайте отделна директория за статични файлове (което почти винаги е така) и така нататък, предимствата избледняват.

Lighthttpd

Единствената област, в която повечето съвременни уеб сървъри се провалят, е използването на ресурси. Lighthttpd е създаден за преодоляване на тези предизвикателства в среда с ниска памет и нисък процесор.

Lighthttpd е изграден върху асинхронния модел за обработка на заявки и по същество отразява как работи Nginx. Но има една уловка – Lighthttpd работи в една нишка, така че ако имате по-способна машина, тя ще игнорира други ядра на процесора. Липсват и по-фантастичните функции на Nginx, като SSL прокси, HTTP / 2 и други подобни.

Lighthttpd е за вас?

Lighthttpd е способен, еднопоточен уеб сървър, който лесно може да се справи с няколкостотин заявки в секунда и все още лесно преминава към системните ресурси. Освен това, той няма какво да предложи в сравнение с алтернативите. Така че може би, ако не ви трябват всички звънци и свирки – и наистина се изпотявате за машинни ресурси – Lighthttpd си струва да проучите.

MonkeyServer

Въпреки странното име маймуна уеб сървърът е интересен проект, който продължава активно да се развива и поддържа.

Основната атракция на MonkeyServer е поддръжката за вградени платформи. Трябва да компилирате сами сървъра, но можете да изтръгнете всички излишни и да завършите с лек, бърз уеб сървър.

 • Цели Linux основно, но се поддържа и на MacOS
 • Пълна поддръжка на ARM-базирани процесори
 • Работи перфектно на Android, Raspberry Pi и други вградени платформи
 • Минимално време на изпълнение (100 KB без приставки)
 • Поддържа IPv6 и TLS
 • Работи с CGI и FastCGI
 • Основни удостоверяване, правила за сигурност и т.н..

MonkeyServer е за вас?

Ако искате да насочите към вградени устройства, MonkeyServer е почти това, от което се нуждаете. Това каза, че работи еднакво добре в архитектурите x86 и x86-64 и може да се използва за стартиране на широкомащабни приложения на мощни машини. Той има много по-активна и жизнена общност от другите алтернативни уеб сървъри, така че никога не се губите, ако се нуждаете от помощ.

OpenLiteSpeed

OpenLiteSpeed е аромат на отворен код на корпоративния уеб сървър, предлаган от LiteSpeed ​​Technologies.

Има много причини да харесате OpenLiteSpeed:

 • Съвместим с mod_rewrite на Apache, което означава, че ако имате тон от съществуващи файлове в Apache, миграцията ще бъде минимална болка.
 • Управлявана от събития архитектура във вената на Nginx, което води до висока производителност.
 • GUI базиран администраторски интерфейс, предлагащ приятно изживяване с конфигурация.
 • Native SAPI за PHP, което води до по-висока производителност.
 • Оптимизациите за кеширане и Google PageSpeedInsights се прилагат по подразбиране.

OpenLiteSpeed ​​е за вас?

OpenLiteSpeed ​​има много смисъл за уеб сайтове, базирани на WordPress, тъй като оптимизациите на страници вече са част от сървъра. Тъй като е добре настроен за PHP производителност, базирани на PHP базирани кодове и проекти могат да се възползват изключително много.

чероки

Най- чероки проектът беше личен сърбеж на разработчик, който прерасна в прилична платформа за уеб сървър. Въпреки че няма модерни функции като Nginx, той предоставя лесна, забавна и изпълняваща се алтернатива на основните сървъри.

Най-голямата печалба за Cherokee е простотата – няма нужда да се прекъсва пот с командния ред за конфигуриране на сървъра. Приятен уеб базиран интерфейс се предлага пакетно и е удоволствие да се използва за тези, които предпочитат метода „кликнете и щракнете“, за да свършите нещата.

Източник: Linode

Въпреки че Cherokee не е много активно разработен, това все още е добър залог за повечето ежедневни проекти. Проверете го!

заключение

Животът няма да има смисъл без уеб сървъри и за щастие, ние имаме доста да избираме от сега. Кой е любимият ви уеб сървър с отворен код? Ако смятате, че съм пропуснал съществено вписване в списъка, моля, уведомете ме в коментарите и ще се радвам да го добавя! ��

ЕТИКЕТИ:

 • Отворен код

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map