Ако сте живели в началото на 90-те и 2000-те години, шансовете са, че вече сте запознати с LAMP уеб разработка стек. Което, накратко, отстояваше Linux, АPache, МySQL и PHP / Python / Perl. Повечето уеб проекти се изграждаха само с помощта на конкретния стек.


Той беше (и все още е) достъпен, сравнително лесен за поддръжка и имаше почти никакви входни разходи, тъй като можете да управлявате LAMP проект на много скромна машина.

Но времената се променят и всички сме били свидетели на това. PHP някога е бил златен стандарт както в уеб, така и в разработката на софтуер. И през последните няколко години PHP не само е загубил своето очарование, ние наблюдаваме огромен ръст в използването на JavaScript в практически всеки проект, който може да се представи.

най-популярните езици за програмиране

Тази графика, взето от годишното проучване на разработчиците на SO, показва колко PHP изостава от езици като Python, Java и най-важното – JavaScript.

И все пак, фокусът ни в тази статия не е върху езиците за програмиране и вместо това ще разгледаме състоянието на съвременните системи за бази данни и техните различия. Както показва графиката по-горе, SQL продължава да е силен, като повече от 52% от професионалните разработчици го използват в ежедневния си работен процес.

Е, точно както езиците за програмиране се променят и развиват, така правят и системите от бази данни. Разглеждайки по-нататък споменатото по-горе проучване, имаме следната графика, която показва растежа на други системи от бази данни.

най-популярните системи за бази данни

Двете системи, по-специално, които се грижим най-много за тази статия са MongoDB и MariaDB. И двете показаха постоянно увеличаване на употребата и популярността си и затова си струва да разгледаме защо това се случва.

Освен това би било уместно да разберете дали някоя от тези системи има значителни предимства пред използването на SQL във вашия работен процес. Макар и подправена и надеждна технология (SQL), може да има своите недостатъци, когато става дума за мащабни проекти.

Нека разгледаме по-отблизо.

MySQL: Популярен, лесен достъп, надежден.

MySQL лого

MySQL е най-известната система за управление на бази данни в света. Поддържа се от Oracle (които постепенно се сдобиха с двигателя), а последната официална версия е 8.0. MySQL е в активно развитие и остава проект с отворен код.

Въпреки увеличението на няколко различни системи за бази данни, предназначени за съвременни цели, MySQL остава популярен дори сред най-развитите от технологичните компании. Netflix, Twitter, Slack и други големи марки са само няколко сред милионите компании, разчитащи на MySQL под някаква форма или форма.

Дори и най-популярната платформа за блогове на планетата, WordPress, религиозно продължава да използва MySQL като своя система от бази данни по избор. Въпреки това, това може да се промени скоро Automattic има големи планове за оформяне на бъдещето на WordPress чрез JavaScript и неговите възможности.

И така, какви са отличителните характеристики на MySQL?

 • клиент & Комуникация със сървър. MySQL представя лесно средство за комуникация отзад назад към клиента и сървъра. Това улеснява мащабирането на MySQL приложения чрез много различни сървъри, мрежи или облачни системи.
 • гъвкавост. MySQL блести със своята способност да позволява на разработчиците да управляват данни по много гъвкави начини. Това се постига най-вече чрез неговото SELECT синтаксис, който предоставя огромен потенциал за управление дори на най-големите набори от данни.
 • производителност. Въпреки че думите „MySQL & Производителността “не върви ръка за ръка по традиция, най-новите версии на системата са доказали, че са изключително добри за изпълнение.
 • поддържа. Тъй като MySQL е по-дълго от повечето други бази данни, имате достъп до много по-голям набор от нужди за поддръжка. Това включва действителната документация, Q&Сайтове, и разбира се, онлайн уроци.

Всичко това прави MySQL солиден избор за почти всеки тип проект. Но, разбира се, има и някои недостатъци. Едно от които е, че MySQL съхранява данни в таблици, редове и колони. С други думи, с увеличаване на размера на базата ви данни се увеличава и изискването ресурсите за достъп, анализ и използване на тези данни.

По-опитните разработчици разбират това много добре; следователно, има увеличение на разработчиците и марките, които разчитат на по-рационални системи от бази данни.

Като цяло, MySQL е добра отправна точка за всеки нов уеб или софтуерен проект. Помага ви да научите общия начин на работа на базите данни и имате достатъчно ресурси за работа.

MariaDB: Имайки предвид представянето.

MariaDB лого

MariaDB има интересно история зад своето създаване. По-конкретно, MariaDB е разклонение на MySQL и се поддържа от някои от първоначалните разработчици на MySQL. Имаше опасения, че Oracle (корпоративен) придобива MySQL и така MariaDB се роди през 2009 г. Оттогава проектът продължава да се развива и расте и както е показано в по-ранната графика, използван от приблизително 17% от професионалните разработчици днес.

Едно от страхотните неща за MariaDB е разклонение на оригиналния MySQL, това е всичко можете лесно (и безопасно!) да преминавате от една база данни към друга. Повечето от синтаксисите на командния ред остават до голяма степен същите.

Така че, може би се питате, какъв е смисълът да изберете MariaDB за по-популярната MySQL система? Нека разгледаме някои основни моменти, които показват как MariaDB може да подобри опита ви за управление на данни, що се отнася до бази данни.

 • Двигатели за съхранение. MariaDB се предлага с десетина двигатели за съхранение (Cassandra, TokuDB и др.), Които ви позволяват да съхранявате различни видове данни по-ефективно. Това също означава, че достъпът до споменатите типове данни става по-малко зависим от производителността на сървъра.
 • По-бързо кеширане / индексиране. Уникален двигател за съхранение, наречен „Памет“, е до 25% по-бърз за INSERT команди, отколкото този на MySQL. Това нараства на значението с увеличаването на количеството информация, която съхранявате в базата си данни.
 • Система за добавки. MariaDB поддържа използването на плъгини, софтуерни компоненти, които могат да се добавят към основния софтуер, без да се налага да възстановяват MariaDB сървъра от изходния код. Следователно плъгините могат да се зареждат при стартиране или да се зареждат и разтоварват, докато сървърът работи без прекъсване.

Основният двигател е съвместим с всички основни операционни системи, включително Windows, Linux и дори OSX, ако това е маршрутът, който поемате.

През последните няколко години компаниите харесват Wikipedia, Google, и многобройни банки от световна класа всички приеха MariaDB като основен избор на система от бази данни. Това показва не само стабилността на MariaDB, но и доверието, което мащабните марки имат в проекта.

MongoDB: Структуриране на данни с висока наличност.

MongoDB лого

MongoDB продължава да нараства популярността си поради своята прословута система, базирана на документи. Накратко, MongoDB ви позволява да вмъквате нови данни в базата данни с ускорена скорост, като използвате insertMany () функция. Докато при MySQL, ще трябва да правите това поотделно. За разбирането на разликата не е необходима графика.

Но, в случай, че искате такъв, ето една графика, предоставена ни от Онянча Брайън Хенри.

MySQL срещу MongoDB Insert Rate

Това, което гледате тук, е времето, необходимо за MySQL (червено) и MongoDB (зелено), за да вмъкнат данни в базата данни. Настоящите данни са изчислени с помощта на еталон от един милион вложки.

Най-често разработчиците, които вече знаят, че ще се справят с големи количества смесени данни, ще избират MongoDB, защото осигурява най-голяма гъвкавост. За управление на посочените данни, т.е.. Без да са обвързани със схема, възможно е данните и техните типове да бъдат бързо запазени или за незабавна, или по-късна употреба.

 • скалируемост. Искате да прехвърлите данните си на множество сървъри? MongoDB насърчава това поведение, тъй като допълва още по-бързата производителност. На всичкото отгоре всички данни се запазват във формат JSON.
 • Мобилно развитие. Нарича се нов вид технологичен стек Mern (MongoDB, Express, React и Node), който е предназначен за разработване на висококачествени мобилни приложения. Тъй като мобилните приложения са склонни да произвеждат огромно количество данни с много бързи темпове, има смисъл само, че MongoDB ще бъде изборът по подразбиране за тази цел.
 • Динамична структура. Проблемите могат да възникнат без предвидимост. В случая на MongoDB получавате изключителна гъвкавост за динамично преместване или прехвърляне на вашата база данни, без да е необходимо да решавате проблеми, свързани с вътрешната структура на данните.

Има причина за това повече от 26% от професионалните разработчици вече работят с MongoDB дневно. Това е мощна, базирана на документи система от бази данни, предназначена за съвременни приложения и софтуер.

заключение

Намирането на подходящата система за бази данни за вас винаги ще представлява малко смущение. Може да прекарате седмица в работа с определена система, само за да установите, че тя не прави точно това, което искате. И много други причини, поради които определена система може да провали вашите очаквания.

Въпреки това, MySQL винаги е безопасен избор. Това е вече десетилетия. Но ако имате предишен опит в разработването и имате по-големи планове за вашите проекти, новите системи от бази данни, които сега навлизаме на пазара, определено си струва да разгледате.

Уведомете ни в коментарите, ако наскоро сами сте направили някакви преходи на база данни. Винаги е добре да чуете друга страна на историята. И накрая, надяваме се тази статия да покрие достатъчно основание, за да разгледате по-отблизо всяка система.

ЕТИКЕТИ:

 • База данни

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me