Топ 5 инструменти с отворен код за управление на OpenStack сървър

Управлявайте OpenStack ефективно с тези инструменти с отворен код.


В света на облака основният фундаментален елемент е да се автоматизира всичко, когато изглежда, че се предлагат облачни услуги по заявка. Работата в производството на софтуер обикновено се свежда до непрекъснато внедряване и работа на среда, разпространена по целия свят, по-специално с облачните услуги по заявка.

OpenStack е платформа с отворен код, която ви позволява да изградите инфраструктура като облак на услугата (IaaS), който преминава върху хардуер за стоки. Технологията зад OpenStack се състои от поредица от подобни проекти, доставящи различни компоненти за облачно инфраструктурно решение. Той може да се справи с голям пул за съхранение и мрежови ресурси или в центъра за данни като индивидуален облак или извън него като публичен облак.

За да управлявате облачната инфраструктура на OpenStack, трябва да управлявате конфигурацията на отделните облачни услуги. Основното предимство на OpenStack е, че той е съставен от хоризонтална мащабируемост, така че става очевидно добавянето на мрежи и системи за съхранение, за да се разрасне облакът във времето.

За да научите OpenStack, проверете това съществен курс.

Основната част от мащабируемостта на облака е стойността на времето, необходимо за настройка и стартиране на облака и по този начин мащабиране, както и намаляване на оперативните разходи. За всичко това е необходимо автоматизирана инфраструктура за внедряване и конфигуриране, която включва системи за управление на конфигурацията.

На разположение са много инструменти с отворен код за инсталиране, управление и стартиране на облака OpenStack. Най-важният въпрос е как да изберем най-добрия.

главен готвач

главен готвач е чудесна рамка за автоматизация, която улеснява настройването на сървъри и приложения до всяко реално, виртуално или облачно местоположение, независимо от степента на инфраструктурата. Chef е продукт, фокусиран върху потребителската база на разработчиците. Готвачът включва готварски книги за ангажиране с различни предпочитания на OpenStack.

Той използва Ruby като език за програмиране и се състои от портал за търсене, където можете да получите техники и готварски книги, допринесени от общността. Главният готвач автоматизира работата с управлението на конфигурации, като се увери, че системите са конфигурирани правилно и последователно.

Chef има базирана на агент архитектура, която включва клиент на всеки VM или сървър екземпляр, докато се ръководи от централен главен агент. Готвачът също се радва на широка подкрепа под формата на богатство от готварски книги и документация. Някои от неговите функции включват:

 • Използвайте прости декларативни дефиниции за прости административни задачи.
 • Конфигурирайте разнообразни облачни базирани SaaS услуги и интегрирайте API за предоставяне на облак
 • Той представя единен процес за управление на локални и облачни имоти.
 • прави инфраструктурата изключително гъвкава, надеждна и точно тестваема
 • Гарантира последователни конфигурации през целия жизнен цикъл на развитието
 • Автоматично коригираща конфигурация
 • Състои се от Chef Development Kit, който разполага със стабилни инструменти за тестване за валидиране на промените в инфраструктурата

Този инструмент за автоматизация и конфигуриране на ИТ е подходящ за проекти за инфраструктура, насочени към развитието. Той осигурява управление на конфигурацията и много задачи за управление на инфраструктурата с помощта на рецепти.

Ansible

Ansible е инструмент за автоматизация на инфраструктурата, който предоставя поддръжка за конфигуриране на системи, разгръщане на софтуер и задаване на по-напреднали ИТ-интензивни задачи като последователно внедряване и нулев престой при инсталиране на актуализации. Отговорните модули OpenStack могат да се използват за управление на всякакви облачни операции.

Отговорът надхвърля повече от простото внедряване.

Основните цели на Ansible са простотата и лекотата на използване. Освен това той има значителен акцент върху сигурността и надеждността. Ansible предоставя мощни инструменти за настройка и управление на OpenStack – за осигуряване, конфигуриране и разгръщане на приложения и работи върху облака.

Тя се основава на проста архитектура без агенти, така че няма нужда да конфигурирате VM или работни станции преди инсталирането. Ansible може нормално да работи с тях чрез командния ред. Някои от неговите функции включват:

 • Той предлага прости решения за всички проблеми с управлението на конфигурацията.
 • Позволява надеждна и повтаряема конфигурация на ИТ инфраструктурата
 • Той е предназначен да се учи лесно за администратори и разработчици.
 • Предоставя на системните администратори език за управление, който използва модули или подпрограми, за да произвежда всякакви задачи в nodesMost сигурна система за управление на отдалечена конфигурация
 • Състои се от 1300+ модула с активна общност за подкрепа и развитие.

гориво

гориво е инструмент, базиран на GUI, за системни администратори за настройка и управление на OpenStack Cloud. Fuel е проект за OpenStack нагоре, който се концентрира върху автоматизиране на внедряването и тестване на OpenStack и редица опции на трети страни..

Горивото автоматично открива всички виртуални възли, свързани от мрежата. Състои се от няколко отделни компонента. Някои компоненти също могат да бъдат използвани повторно отделно от горивото без никакви модификации, а някои включват малки ощипвания. По-долу са някои от неговите характеристики.

 • Той извършва проверки след разгръщане и също така извършва тестове за валидиране на OpenStack Cloud, разгърнат.
 • Той може да върти и да управлява множество OpenStack клъстери
 • Тя включва поддръжка за CentOS и Ubuntu
 • Той помага на sysadmin да проследява журнали в реално време чрез GUI на OpenStack Cloud.

Куклен

Куклен е декларативен език за „напишете веднъж разгърнете много“ пакети за конфигурация при поискване Openstack и управление на версиите. Куклата се разполага в настройка клиент / сървър или в режим без сървър, където клиентите периодично анкетират сървъра за необходимото състояние и доставят обратно записи на състоянието на сървъра.

Куклето може да планира, надгражда и управлява възли през целия им жизнен цикъл. Всички модули и конфигурации се произвеждат на специфичен за куклите език, базиран на самия Ruby или Ruby, и следователно ще се нуждаят от програмни познания за разширяване на уменията за системна администрация. Тя включва уеб интерфейс и инструменти за отчитане.

Puppet Enterprise позволява управление в реално време на възли с помощта на предварително изградени модули, присъстващи на главните сървъри. Инструментите за отчитане са напълно разработени, като дават подробни подробности за представянето на агентите и какви промени са направени. Някои от неговите функции включват:

 • Той поддържа пълномащабна автоматизация със специфични фактори за докладване и съответствие.
 • Той има интеграции и модули от Forge
 • Прави кръпка и актуализиране без стрес.
 • Създава втвърдени базови конфигурации, за да отговаря на регулаторните стандарти
 • Автоматизирайте и наложете управление на патча и намалете потенциалните уязвимости.

компас

компас е за автоматизирано внедряване и управление на OpenStack.

Намалява сложността, управлява времето и контролира всички видове грешки в управлението на сървъра на центъра за данни. Той поддържа при зареждане на сървърния пул, свързан с всяка облачна платформа от открити метални възли.

Compass подпомага системните администратори при определяне на хардуера, разполагане на операционната система и хипервизора, а също така дава цялостно управление на конфигурацията. Още някои функции, както по-долу.

 • Позволява имплементиране на различни аромати за конфигурация чрез метаданни.
 • Подпомага подготовката за зареждане на инфраструктурата и също така осигурява програмируемост на операторите да правят това.
 • Реализира разширяемост чрез асимилация на няколко инструмента OpenStack клъстер конфигурация.
 • Ядрото на Compass се съчетава с много други инструменти за откриване на ресурси, планиране на ОС и внедряване на пакети.

заключение

Трябва да проверите и тествате всеки от инструментите от вашия край, за да сте сигурни кой от тях отговаря на вашите изисквания. Когато става въпрос за OpenStack, има достатъчно инструменти и техники за намаляване на главоболието от инсталирането и настройката; Предлагам да използвате Fuel или Ansible, ако обмисляте да настроите частен облак. Освен това ще обичате да четете за 8 Cloud Object Storage to Store Public & Частни данни.

ЕТИКЕТИ:

 • Отворен код

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map