Mind a grafikai, mind a webdizájnok számára a csillagok portfóliója az elsőszámú eszköz az ügyfelek vonzására vagy egy álommunka megszerzésére.


Ez a legjobb és legértékesebb eszköz a készségeinek népszerűsítéséhez és a szakmai lehetőségek bővítéséhez. Ahhoz azonban, hogy egy tervezési portfólió neked működjön, elengedhetetlen a megfelelő létrehozása és szervezése.

A nyertes portfólió nem csak a legmeghatározóbb tervezői munkáit mutatja be, hanem kommunikálja személyiségét a célközönséggel. Megragadnia kell a néző érdeklődését, lenyűgöznie és meglepnie őket, emiatt érzelmeket idézhet elő és emlékezetessé teheti őket. A tervezési portfólió elmondhatja az ügyfeleknek vagy a leendő munkáltatóknak, hogy miként generál tervezési ötleteket és hogyan szervezi meg az egész kreatív folyamatot.

Olyan sok tipp segítségével, amelyek segítségével online elérhető formatervezési portfóliót lehet létrehozni, könnyű eltévelyedni az információban, és kihívást jelent az, hogy megválasztjuk azokat az alapelveket, amelyek megfelelnek az Ön helyzetének. Ebben a cikkben megtalálhatja a nyertes tervezési portfólió megírásának alapvető lépéseit, amely minden tervező számára elérhető, függetlenül a szakterülettől.

Kész?

# 1. Döntse el a tervezési portfólió alapvető célját és formátumát

Tervezőként érdemes átgondolnia a hűvös ötleteket arról, hogyan kell kinéznie portfóliójában, milyen színeket kell választania, vagy milyen legújabb tervezési trendeket kell használni a legjobb művek ábrázolásához..

Állj meg! Tartsa őket késõbb.

Mindenekelőtt meg kell határoznia a tervezési portfólió alapvető célját. Mit akarsz tőle??

 • Szeretné, ha a világ látná a munkamintáit, így növelheti online jelenlétét és felépítheti a közönséget?
 • Új kezdő tervező vagy, akinek a nézőknek látniuk kell, hogy ki vagy, és hogyan közelít meg a problémákat?
 • Szeretné, ha elolvasnák a tervezési folyamatot, hogy új ügyfeleket vonzzon szabadúszó munkájához?
 • Szeretné megosztani a legnagyobb tervezési projektjét, leírva minden részét, a kutatástól a megvalósításig?
 • Vagy nincs másra szüksége, csak dokumentálnia kell tudását és eredményeit?

Miután megismerte a célt, megérti, hogy mely információkat kell a portfólióba belefoglalni, és milyen formátumot kell választania a legjobban. Tudni fogja, hogyan kell vizuálisan kifejezni, és hogyan kezdje el megírni, hogy a célközönséget bekapcsolja.

# 2. Döntse el a portfólióba beépítendő munkákat

Ó, egyébként, tudja, ki a célközönség? Írja a tervezési portfóliót jövőbeli munkáltatók, potenciális ügyfelek, tervezőtársai, vagy talán önmaga számára? Írja le azokat az információkat, amelyeket ezek az emberek szeretnének elolvasni rólad:

 • Ki vagy mint tervező? Milyen munkát végez??
 • Milyen üzenetet szeretne kommunikálni a tervezési portfólióval? Amikor valaki megnéz, hogyan azonosíthatta a tervezési szakosodását: webdesign, UX, termékdizájn, grafikai tervezés és így tovább?

Ezen információk alapján döntse el, hogy mely projektmintákat vegye be a tervezési portfólióba. Rendezni kell őket a létrehozás típusa és időpontja szerint, vagy tetejére teheti a legjobb és leginkább lenyűgözőket. A minőség itt meghaladja a mennyiséget.

Nem kell minden, a tervezőként végzett munkát megmutatnia: Összpontosítson a legjobb dolgokra, amelyek szintén demonstrálják a projektek sokféleségét. Más szavakkal, ne tegye közzé öt webdizájnot, amelyet az e-kereskedelmi webhelyekre készített; jobb, ha hozzáad egy egyet, amelyet bankhoz tett, egyet – kedvtelésből tartott klubhoz, és egyet – nonprofit szervezethez.

A minták minőségi és sokszínűségének egyensúlya bizonyítja tehetségét és kreativitását a leendő ügyfelek számára, valamint a különböző médiumoknak való kitettségét.

Tehát itt van egy a a szabályok összefoglalása:

 • Csak a portfólió legcsillogóbb tervezési munkáit mutassa be.
 • Vegyen be különféle mintákat mások számára, hogy megnézhesse tervezési tapasztalatainak szélességét.
 • Ne vegye be az összes mintát, kivéve, ha új tervezői diplomával rendelkezik, akinek még nincs tonna mintája. Kerülje el azokat a műveket, amelyekben nem hihetetlenül büszke: Gondoljon a portfólióra mint művészeti kiállításra, és ne egy képkészletre.

# 3. Válasszon egy platformot a tervezési portfólióhoz

A következő lépés a megfelelő platform kiválasztása a tervezési portfólióhoz, és ez a műszaki ismereteitől függ. Egyesek olyan formázást kínálnak, amely megköveteli a HTML és CSS ismereteket, míg mások kevésbé testreszabhatók, és ennélfogva kényelmesebbek a használatukra. (Ugyanakkor az utóbbiak kevesebb szabadságot biztosítanak a portfólió tervezéséhez a kívánt módon.)

Igen, a web- és UX-tervezők esetleg olyan programokat szeretnének választani, amelyek kódolást igényelnek, így a kódolási tapasztalataikat megmutathatják egy egyedi portfólió létrehozásával, amely bemutatja a tervező személyiségüket.

A következő lehetőségeket veheti figyelembe:

Hosztolt portfólió webhelyek, úgymint Portfoliobox vagy dunked. Ez a legkényelmesebb lehetőség, mivel az ilyen webhelyek nem igényelnek kódolást. Csak annyit kell tennie, hogy kiválaszt egy sablont, és feltölti a fájljait egy kész elrendezésre.

Hosztolt üzleti webhelyek, úgymint Squarespace vagy Weebly. Itt kiválaszthat egy sablont a portfólióhoz, de több ellenőrzést gyakorolhat rajta. Testreszabhatja, kiválaszthatja a prémium lehetőségeket, vagy hagyhatja úgy, ahogy van.

Saját üzemeltetett webhelyek, ahol egyéni webdizájn-portfóliót hozhat létre a semmiből. Itt bemutathatja az összes készségét, és létrehozhat egy személyes weboldalt, bemutatva a terveit és felépítve a személyiség márkáját.

# 4. Mutassa be az egyes tervezési munkákat főnökként

Oké, kiválasztott egy platformot, és meghatározta a tervezési munkákat, amelyeket hozzá kell adni a tervezési portfólióhoz. De nem egyszerűen elkészítheti munkáinak képeit vagy képernyőképeit, és várhatja meg, hogy az ügyfelek jönnek és béreljenek fel.

A portfólió minden egyes munkájának el kell mondania egy történetet, el kell magyaráznia, hogy mi volt az ügyfél célja és miként érte el a tervezeted ezeket. Az egyes projektekhez mellékelnie kell a folyamat összefoglalását és az eredményeket. Ez nem hosszú olvasmány vagy esettanulmány, amely leírja az összes részletet, de kérjük, adjon megértést a nézőknek arról, hogy mi ez az egész.

Itt van a te expozíciós íráskészség hasznos lesz. Érdemes felvenni a következő információkat:

 • Mik voltak a projekt problémái és célja??
 • Volt-e hipotézis mögött??
 • Mi volt a folyamatod? Hogyan jutott el az Ön által alkalmazott tervezési döntéshez??
 • Van-e következtetések és tanulságok a projektből? Ha visszajelzése van egy ügyféltől, kérjük, ne habozzon hozzáadni azt a leíráshoz.

A legkritikusabb információ itt van a projektben betöltött szerepéről. Kezelted az egész projektet? A tervezőcsapat részeként dolgozott? Vagy talán Ön mindent megtervez, mint távoli munkavállaló vagy szabadúszó szakember? A portfólió nézőinek tudnia kell, hogy Ön milyen erőfeszítéseket tett egy ilyen áttörő termékért.

# 5. Optimalizálja tervezési portfólióját a nézők számára

Miután összegyűjtötte az összes információt, amelyet bele kell foglalnia a portfólióba, ideje megtervezni és megszervezni a használhatóság fő elveit szem előtt tartva. A felhasználói élmény számít, ezért a portfóliót nemcsak vizuálisan kiemelkedővé, hanem a nézők számára olvashatóvá kell tenni.

Hogyan kell csinálni?

Felhívjuk figyelmét, hogy a legtöbb felhasználó nem olvassa, hanem online olvassa; tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy portfólióját skimmává tegye a nézők, hogy egyszerre láthassák az összes alapvető információt. Töltse le a szöveget rövid bekezdésekre, használja a címsorokat és alcímeket, tartalmazzon felsorolási listákat, hosszabb leírások helyett vázlatokat adjon hozzá a folyamat bemutatásához, stb..

Ezenkívül tegye elérhetővé a navigációt. Ha személyes webhelyet hoz létre portfóliójának, gondosan mérlegelje annak menüjét. Csak mag oldalak hozzáadása: Kezdőlap, Rólam, Saját munkám és Névjegyek. Ha úgy dönt, hogy kész elrendezéseit használja a portfóliójához, akkor válassza az ezeket a lehetőségeket is. Bármelyik platformon is legyen, a nézőknek tudniuk kell, ki vagy, mit csinálsz, és hogyan léphetnek kapcsolatba veled.

Ne játssza le a színeket, betűtípust és animációkat. Igen, csábító az összes tervezési tehetsége egy helyen bemutatni, de jobban összpontosít az alapvető tipográfia-beállításokra, amelyek bármely böngészőn és eszközön működnének. (Ne felejtsen el kipróbálni a képernyőt a kis képernyőkön, és először gondoljon a mobilokra.)

Szintén emlékszel színpszichológia és kontrasztarány a tervezéskor. A portfóliónak szemnek kellemesnek kell lennie, és nem kell látványosnak lennie.

Röviden: válasszon olyan portfólió elemeket, amelyek kellemesnek és áttekinthetőnek tűnnek, de ugyanakkor demonstrálják tervezési készségeiket a potenciális ügyfelek és a munkaadók számára. Összpontosítson a közvetíteni kívánt történetre és arra a munkára, amelyet látni szeretne a világ. Mint mondják, a zseni minden egyszerű.

Egy szóban

Amikor úgy dönt, hogy írt egy nyertes tervezési portfóliót, kritikus fontosságú, hogy meghatározzák és emlékezzenek annak céljára és céljaira, amelyeket vele kíván elérni. Ez az Ön eszköze professzionális hálózat felépítésére, potenciális ügyfelek vagy munkáltatók vonzására, valamint előbb vagy utóbb pénzt keresni.

A jól megtervezett portfólió megmutatja professzionalitását, világképét és kreativitását. Válogassa ki a legjobb projektjeit, hogy benne foglalja magában, mutassa be a leírásait, és optimalizálja portfólióját az UX összes szabványa szerint. És kérjük, ne felejtsd el előmozdítani a világod érdekében végzett munkádat: csatlakozz online tervező közösségekhez, ossza meg projektjeit, kérjen visszajelzést más alkotóktól, és hálózatba lépjen a kollégákkal a tanulás és a kap ihletet tőlük.

Minél hamarabb készít egy csillagmintát, annál gyorsabban kezd eredményt hozni.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me