Въпреки че обичаме WordPress по толкова много фантастични причини, няма отричане на факта, че той е предразположен към уязвимости, когато не се работи правилно и може да доведе до сериозни щети.


Така че, ако имате сайт на WordPress, от съществено значение е да полагате правилни грижи, за да го държите далеч от всички глупости. Една от важните стъпки за поддръжка в това отношение е редовното архивиране на вашия сайт.

Може да държите на идеята, че нищо не може да се обърка с вашите данни, когато имате автоматична резервна система инсталиран на вашия уебсайт. Въпреки това не знаете как и кога нещата могат да се объркат.

Така че, винаги се опитвайте да поставите допълнителен слой сигурност около тежката работа, която отне толкова много от вашето време, усилия и пари. Дори не отнема нито минута, за да загубите всичките си данни (било поради човешка или техническа грешка) и може да бъде невероятно плашещо да започнете нещата от нулата..

Най-добрият начин да защитите вашите данни е да направите ръчно архивиране на вашата база данни на WordPress от време на време. В началото може да звучи непосилно, но повярвайте ми, струва си всяка секунда от времето, което ще прекарате в процеса.

Това архивиране може да ви бъде полезно в случай, че уебсайтът ви се хакне и се окажете заключени извън зоната на вашия администратор. Тъй като достъпът до администраторската зона в такива моменти може да бъде значително предизвикателство, използването на плъгин за архивиране е напълно несъмнено.

В днешния урок, нека ви кажа как да стартирате архивиране на вашата база данни на WordPress без приставка. Но преди това нека разберем основите на базата данни на WordPress.

Разбиране на база данни на WordPress

WordPress е уеб приложение за PHP, управлявано от база данни. Така че трябва индивидуално да архивирате следното, за да имате цялостно архивиране на вашата база данни.

 • Вашият WordPress блог
 • Вашите WordPress файлове
 • WordPress MySQL база данни
 • Root конфигурационни файлове

Вашият WordPress блог ще съдържа цялото съдържание, което сте качили досега във вашия уебсайт. WordPress файловете съдържат вашите файлове за уеб приложение WordPress, плъгин файлове и файлове с теми.

В третата ще имате по-чувствителната информация като потребителска информация, пароли, съдържание, WordPress плъгини и теми, настройки на уебсайта и т.н..

В последния ще архивирате различни файлове за конфигурация на root, като .htaccess – конфигурационния файл на сървъра, идентификационен файл за уеб администратори, като googleCODE.html, BingSiteAuth.html, Wp-config.php и т.н..

Познаване на WordPress wp-config.php файл 

WordPress wp-config.php е значителна част от вашия уебсайт. Той съдържа не само данни за връзката с базата данни, но и няколко други важни информации като опции за отстраняване на грешки, клавиши за защита на WordPress и други подобни данни. Стандартната база данни съдържа 11 таблици. Тези таблици са както следва –

 • wp_commentmeta
 • wp_comments
 • wp_links
 • wp_options
 • wp_postmeta
 • wp_posts
 • wp_terms
 • wp_term_relationships
 • wp_term_taxonomy
 • wp_usermeta
 • wp__users

Различни начини за архивиране без приставка

Има няколко начина за архивиране на вашата база данни без плъгин. В тази публикация ще разгледаме три различни начина, които можете да използвате за вашия уебсайт. Те са –

 1. Планиране на автоматично архивиране с помощта на cPanel
 2. Създаване на ръчно архивиране с помощта на cPanel
 3. Създаване на ръчно архивиране с помощта на phpMyAdmin

1. Планиране на автоматично архивиране с помощта на cPanel

Повечето от споделените доставчици на хостинг предлагат cPanel, където можете да планирате автоматично архивиране на вашия уебсайт. По този начин вие създавате автоматизиран начин за архивиране на вашия сайт, така че можете да пропуснете всички досадни стъпки да го направите сами.

Ще ви отнеме само няколко минути, за да направите настройките. За целта първо ще трябва да влезете в своя cPanel и потърсете Cron Job икона.

ръчно архивиране на WP база данни

Ще видите отваряне на нов екран с опциите, които да ви позволят да зададете времето и честотата на стартиране на архивирането. Настройте го според вашите изисквания. Ще изглежда нещо подобно.

В полето Команда копирайте поставете следната команда:

mysqldump –opt -Q -u dbusername –password = dbpassword dbname | софтуерна > /path-to-store-the-backup-file/db_backup.sql.gz

На мястото на dbpassword запишете паролата на вашата база данни. Използвайте чифт единична оферта около вашия dbpassword за да работи правилно.

На мястото на dbname напишете името на базата данни, която искате да архивирате. Също така ще трябва да замените файла пътя към съхранение на резервното копие с пътя към файла на вашия сървър, където искате резервното копие да бъде запазено.

И това е. Ако искате да се уверите дали нещата са направени правилно или не, продължете напред и тествайте работата на царевицата, за да видите дали работи.

Забележка: Можете да намерите името на вашата база данни WordPress в WP-config.php файл, в корена на вашия WordPress.

2. Създаване на ръчно архивиране с помощта на cPanel

За да създадете ръчно архивиране на вашата база данни, първо ще трябва да влезете в контролния панел на вашия уеб хост и да изберете опцията Съветник за архивиране под Файлове.

ръчно архивиране на WP база данни

Под съветника за архивиране ще намерите друга опция за архивиране. В този раздел ще видите две различни опции за архивиране. С едното можете да имате цялостно архивиране на вашата база данни, докато другото ви позволява да направите частично архивиране.

Може да мислите, че е жизнеспособно да направите пълно резервно копие, но има малък проблем с него. Ако имате пълно резервно копие, няма да можете да го възстановите, докато сте в един и същ хост.

Тази стъпка е полезна, ако мигрирате към друг хост и искате да възстановите вашата база данни в новия хост.

Частичното архивиране, от друга страна, ви позволява да възстановите вашата база данни в рамките на един и същ хост. Можете да използвате това архивиране, ако вашият сайт се зарази от някаква чужда заплаха или се провали поради различни причини.

ръчно архивиране на WP база данни

Без значение коя резервна копия искате, всеки ще трябва да архивирате четири различни секции.

 1. Най- начална директория която се състои от темите на сайта, плъгините и каченото съдържание.
 2. Най- MySQL база данни която се състои от настройката на сайта, която запазва вашите публикации и коментари.
 3. Най- имейли препратен и неговата конфигурация
 4. Филтри за електронна поща.

ръчно архивиране на WP база данни

Отидете до всяка опция поотделно и ги изтеглете. Запишете ги във вашия компютър. Можете също да ги запазите на твърдия си диск. Веднъж направени, вашите данни са безопасни и по-късно могат да бъдат възстановени, когато имате нужда от тях.

3. Създаване на ръчно архивиране с помощта на phpMyAdmin

По принцип доставчикът на хостинг услуги на WordPress има техния phpMyAdmin, инсталиран в контролния панел. Следователно потребителят може лесно да постави ръцете си на контролния панел и да изпълни задачите, необходими за поддръжката му.

За да създадете ръчно архивиране на вашата база данни на WordPress с помощта на phpMyAdmin, първо ще трябва да влезете в своя cPanel. Сега докато слизате на страницата, която ще се появи на вашия екран, ще намерите различни опции като Предпочитания, Поща, Файлове, Дневник, Защита и т.н..

Една от тези опции е опцията Бази данни. Под тази опция, наречена phpMyAdmin. Когато щракнете върху тази опция, на вашия прозорец ще се появи нов екран, наречен phpMyAdmin. Сега изберете опцията за база данни на WP отляво.

Сега ще се появи списък с таблици, които са част от базата данни. В лентата с менюта в горната част на екрана ще видите няколко опции като структура, SQL, Търсене, заявка и др. Потърсете опцията за експортиране и кликнете върху нея. Това ще ви позволи да експортирате / архивирате базата данни във файл.

Сега ще имате две различни опции на екрана си, за да експортирате базата данни. Едното е бърз опция, а другата е Персонализиран опция като на изображението по-долу.

ръчно архивиране на WP база данни

Персонализираната опция ви дава повече контрол върху това какво решите да експортирате и какво не. Така че изберете опцията по избор. Ето екранна снимка на това, което ще получите.

ръчно архивиране на WP база данни

Ще видите списък с таблици, които съществуват във вашата база данни на WordPress. Можете да изберете всички от тях или да изберете това, което не искате да се изнася. Като цяло е безопасно да изберете всички предмети на масата.

На изображението по-горе ще намерите Запазване на изхода във опция за файл под Изходен раздел. Проверете тази опция и изберете UTF-8 за „Набор символи от файл“. За компресия можете да изберете компресиран или компресиран с GZip опция.

Сега слезте в края на страницата и изберете Отиди. Сега ще имате различни опции за изтегляне на вашия файл. В зависимост от това, което изберете, ще получите или цип или gzipped формат на вашата база данни.

Това е. Вашата работа е свършена.

Тъй като знаете, няколко метода за архивиране на вашата база данни на WordPress, нека проверим как тези резервни копия могат да бъдат възстановени в случай на спешност.

Възстановяване на MySQL база данни от резервно копие

Възстановяването на MySQL Database от резервно копие е много просто. Можете бързо да го направите, като използвате phpMyAdmin. За целта първо ще трябва да влезете в своя cPanel и да отидете в секцията за бази данни. Сега кликнете върху PhpMyAdmin икона.

Отляво ще намерите Меню с две различни опции. Оттам изберете базата данни, в която искате да бъдете импортирани архивирането.

ръчно архивиране на WP база данни

След като изберете базата данни, ще бъдете насочени към нова страница със структурата на избраната база данни. Сега изберете опцията за импортиране в менюто в горната част на страницата.

Възстановяване на архивирането

Нова страница ще се появи на екрана ви. Кликнете върху бутона за разглеждане и изберете какво искате да импортирате от вашия компютър. Сега натиснете бутона Go, за да приключи процеса. След като сте готови, на екрана ще се появи имейл с потвърждение, че импортирането е завършено.

заключение

За да бъдете по-сигурни, се препоръчва редовно да стартирате архивиране на вашата база данни на WordPress. Особено когато актуализирате уебсайта си с нова настройка за тема или добавите приставка за добавена функционалност.

Можете също така да обмислите използването на премиум резервен приставка като My WP Backup Pro, за да ви помогне да направите архивиране на няколко места и лесно да възстановите.

Надявам се това да ви е било полезно.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me