Introducere sensibilă pentru începători

Am auzit despre Ansible, dar nu sunteți sigur despre ce este vorba? Nu vă faceți griji, veți ști despre Ansible în următoarele 5 minute.


Ce este Ansibil?

Ansible este un instrument DevOps open source, care poate ajuta compania în gestionarea configurației, implementare, aprovizionare etc. Este simplu de implementat; utilizează SSH pentru a comunica între servere. Utilizează cartea de joacă pentru a descrie lucrări de automatizare, iar jurnalul de joc folosește un limbaj YAML foarte simplu.

Ansible oferă fiabilitate, consecvență și scalabilitate infrastructurii IT. Puteți automatiza configurații de baze de date, stocare, rețele, firewall folosind Ansible. Se asigură că toate pachetele necesare și toate celelalte programe software sunt consecvente pe server pentru a rula aplicația.

Să luăm un exemplu; aveți o versiune de depanare a unei aplicații care este construită pe C ++ vizual. Acum, dacă doriți să rulați această aplicație pe un computer, ar trebui să îndepliniți anumite cerințe preliminare, cum ar fi Microsoft Visual C ++ DLL-uri de bibliotecă, și aveți nevoie de vizual C ++ instalat în computer. Așadar, aceasta este partea în care Ansible se va asigura că toate aceste pachete de bază și toate software-urile sunt instalate în computer, astfel încât aplicația dvs. să poată funcționa fără probleme în toate mediile, poate fi mediul de testare sau de producție..

Deține, de asemenea, toate datele istorice ale aplicației dvs., astfel încât, dacă doriți oricând să reveniți la versiunea anterioară sau doriți să o actualizați, puteți face asta cu ușurință.

Să aruncăm o privire la unele dintre următoarele caracteristici.

fără agenți – Ceea ce înseamnă că nu există niciun fel de software sau vreun agent care să gestioneze nodul ca alte soluții, cum ar fi marioneta și bucătarul.

Piton – Construit pe baza pitonului, care este rapid și unul dintre limbajele de programare puternice din lumea de azi.

SSH – Protocol de autentificare de rețea fără parolă foarte simplu, care este sigur. Deci, responsabilitatea dvs. este de a copia această cheie către client

Arhitectura împinge – Împingeți configurațiile necesare pentru ei, clienți. Tot ce trebuie să faceți este să scrieți aceste configurații (playbook) și împingeți-le pe toate către noduri. Vedeți cât de puternic poate fi să împingeți modificările pe mii de servere în câteva minute.

Înființat – o cerință minimă și o configurație necesară pentru ca acesta să funcționeze.

Arhitectură sensibilă

arhitectură ansibilă - ceea ce este ansibil

Să începem cu Cloud public / privat care este serverul Linux. De asemenea, poate acționa ca un depozit pentru toate instalările și configurațiile IT.

Arhitectura de mai sus are o grămadă de gazdă mașini la care un server ansibil se conectează și împinge cărțile de joacă prin SSH.

Are motor de automatizare ansibil folosind utilizatorii care pot rula direct un playbook care este implementat pe gazde. Există mai multe componente în motorul automat automat. Primul este un inventar de gazdă. Este o listă cu toate adresele IP ale tuturor gazdelor.

În continuare, există module. Ansible vine cu sute de module încorporate, iar modulele sunt acele piese de cod care se execută atunci când rulați un jurnal. Un jurnal conține piese de teatru, o piesă conține diferite sarcini și o sarcină include module.

Atunci când rulați un jurnal, sunt modulele care se execută pe gazdele dvs., iar aceste module conțin acțiune în ele. Deci, atunci când rulați un jurnal, aceste acțiuni au loc pe mașinile dvs. gazdă. Puteți face și modulele dvs. personalizate. Tot ce trebuie să faceți este să scrieți câteva rânduri de cod și să-l faceți modulul dvs. și îl puteți rula oricând doriți.

Atunci arhitectura are playbooks. Playbooks aici definesc de fapt fluxul de lucru pentru că indiferent de sarcinile pe care le scrieți într-un jurnal, acesta se execută în aceeași ordine în care le-ați scris. De exemplu, dacă ați scris prima dată instalarea unui pachet și apoi începeți, va proceda la fel. Jurnalele de joacă sunt foarte simple pentru a scrie cod YAML. Codul YAML este un limbaj de serializare a datelor foarte simplu; seamănă destul de mult cu engleza.

În continuare, în arhitectură sunt Plugin-uri. Pluginurile de aici sunt un fel de module speciale. Aceste pluginuri sunt executate înainte ca un modul să fie executat pe noduri. Plugin-urile sunt executate pe mașina principală de control în scopuri de logare. Aveți plugin-uri de apel invers deoarece acest lucru vă permite să vă conectați la diferite evenimente sensibile pentru afișare și înregistrare. Pluginurile de memorie cache sunt utilizate pentru a păstra o memorie cache pentru a evita operațiunile costisitoare de colectare a faptelor. Ansible are, de asemenea, plugin-uri de acțiune, care sunt module front-end și pot executa activități pe aparatul de control înainte de a apela la module în sine.

Arhitectura are plugin-uri de conexiune. Nu este întotdeauna necesar să utilizați un SSH pentru conectarea cu mașinile dvs. gazdă; puteți utiliza, de asemenea, un plug-in de conectare. De exemplu, ansible vă oferă un plugin de conectare a containerului docker și utilizând acel plug-in de conexiune, vă puteți conecta cu ușurință la toate containerele Docker și puteți începe să configurați imediat.

Asta se referea la arhitectură. În continuare, permiteți-mi să vă spun cum funcționează exact.

Cât de sensibil funcționează?

cât de sensibile funcționează

Funcțiile sensibile funcționează prin conectarea la noduri și prin împingerea unor programe mici numite module ansibile. Ansible execută apoi aceste module prin SSH în mod implicit și apoi le elimină la final.

Nodul de administrare sensibil este nodul de control, care controlează întreaga execuție a Playbook-ului. Este nodul de la care executați instalarea, iar fișierul de inventar oferă lista gazdei unde trebuie să fie executate modulele. Nodul de gestionare face conexiune ssh, apoi execută modulele pe mașinile gazdă și instalează produsul. Înlătură modulele după ce sunt instalate. Așa funcționează sensibil.

În continuare, este posibil să fiți interesat să aflați cum să instalați și configurați Ansible.

Cum se instalează și se configurează Ansible pe Ubuntu?

Concluzie

Sper că acum aveți o idee despre Ansible pentru a începe. Ansible este un schimbător de jocuri în modul în care gestionați infrastructura și dacă sunteți Sysadmin sau dezvoltator, atunci puteți verifica acest lucru antrenament hands-on pentru a avansa abilitățile.

ETICHETE:

  • ansiblu

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map