Отвъд виртуалните асистенти – Защо AI е много повече от чатботите?

Автоматизацията вече не е нещо на бъдещето, а избор, който можем да направим, за да подобрим живота си като индивиди и предприятия.


въпреки това, според Adobe, през 2018 г. само 15% от предприятията участваха активно в използването на системи, базирани на AI. Разбира се, сега броят е различен, тъй като същият доклад предвиждаше, че около 31% от предприятията ще преминат през следващата година.

Можем да видим промяната, тъй като все повече фирми използват интелигентни чатботи, за да подобрят практическото обслужване на клиентите и да повишат нивото си на ефективност при справяне с проблеми на ниско ниво. Има също така увеличение на хората, които използват гласови асистенти (като Siri, Google Assistant или Alexa) – според последните данни Доклад на Pew Research Center, почти 50% от гражданите на САЩ взаимодействат със своите смартфони, използвайки гласови команди.

Но системите за изкуствен интелект не се отнасят само до гласовите асистенти и чатботите (колкото и невероятно да са)! Тези системи обещават да покрият ежедневните задачи, които в момента се справят от служителите, така че можем да използваме мозъка си за по-креативна и предизвикателна работа. Като такъв, AI прекроява света така, както го познаваме, влияе върху цели отрасли от връзки с клиенти до производство и производство.

Като се има предвид това, не трябва да се изненадва фактът, че дигиталният маркетинг е един от най-засегнатите сегменти. Маркетолозите вече са запознати със системи, предназначени да предоставят прогнозна анализа въз основа на данни, събрани от различни източници, но AI създаде нов начин за вземане на решения и идентифициране на аудитории (наред с други).

Влияние на AI върху дигиталния маркетинг

Основната промяна, задвижвана от изкуствения интелект в стратегиите за дигитален маркетинг, се вижда в начина, по който марките се свързват със своята аудитория. Много марки използват чатботи, но маркетолозите използват и интелигентни системи за персонализиране на съдържанието, създаване на по-добре насочени кампании и намаляване на разходите. Като странична бележка това показва също, че дигиталните маркетолози може също да се наложи научете изкуствения интелект (поне на основно ниво) в най-близко бъдеще.

Chatbots за по-добра връзка клиент-марка

Казано по-просто, чатботите са софтуерни инструменти, предназначени да взаимодействат с клиентите и да предоставят полезна информация. В момента индустрията за чатове е във възход и все повече разработчици се фокусират върху създаването на интелигентни системи, които могат да поддържат естествен човешки разговор.

Това е възможно благодарение на развитието на AI семантично разпознаване, технология за преобразуване на глас и обработка на езика. Докато ние все още работим върху усъвършенстването на тези инструменти, основните системи за чат могат да изпълняват прости задачи като отговор на основни въпроси, приемане на поръчки, насочване на потребителите през различни процеси и други.

Основните предимства на марките, които използват чатботите, са:

 • 24 часа, непрекъснат достъп до обслужване на клиенти – чатботите не се нуждаят от сън или почивка, така че да могат да осигурят поддръжка денонощно;
 • Подход от един към мнозина – една система може едновременно да работи с няколко клиенти, премахвайки ограниченията на система, управлявана от хората, при която са възможни само взаимодействия един на един в даден момент.
 • По-добро преживяване на клиентите – чатовете не се разочароват от нетърпеливи клиенти и не губят спокойствие.
 • Локализирано обслужване на клиентите – много системи за чат могат да се използват на няколко езика, така че клиентът да може да избере родния си език.
 • Бърза доставка – чатботите имат достъп до обширна база данни (включително предишните взаимодействия на потребителите с платформата) и те могат да предоставят исканата информация много по-бързо от човешкия оператор.

Чатботите са още по-критични, тъй като много марки преминават към комуникация с клиенти чрез текстови приложения като Facebook Messenger, Slack или WhatsApp. И както се оказва, над 50% от потребителите обичат идеята за по-проста, по-бърза комуникация с любимите им марки!

Персонализация на съдържанието

Тук става въпрос за персонализиране на опита на всеки потребител със сайт или платформа, като се правят предложения за съдържание, което по-добре отговаря на техните нужди.

Добър пример тук е алгоритъмът, използван от YouTube за препоръчване на съдържание за всеки потребител въз основа на предишните им избори. Но това се случва само ако имате акаунт. В противен случай ще ви бъдат показани препоръки за текущото ви местоположение.

В подобен опит маркетолозите могат (и да) използват AI системи, за да предоставят на зрителите си продукти, оферти, съдържание и други елементи, които отговарят на предишните им взаимодействия с платформата. Придвижвайки се с една стъпка по-нататък, същата система може да се използва за увеличаване на продажбите, като прави по-точни препоръки за потребителите.

И накрая, AI системите могат също така да определят типа съдържание, което е най-вероятно да се хареса на вашата аудитория. По този начин премахвате много от догадките и системите за изпробване и грешки, които все още са широко разпространени в днешните стратегии за дигитален маркетинг.

Основното предимство на съвременните интелигентни системи е фактът, че те могат да обработват големи количества данни с висока скорост, като по този начин предоставят резултати, които могат да окажат влияние в реално време.

Прецизиране на имейл маркетинг

Маркетингът по имейл е един от онези инструменти, които определят времето и технологиите, поддържат форма и предлагат невероятна ROI дори в епохата на AI. Въпреки това може да се използва малко усъвършенстване и сега имаме идеалния начин да го направим правилно.

Вече имаме интелигентни системи, които настройват задействания за различни действия (въз основа на предишно поведение). Това позволява на маркетолозите да се насочват към правилните хора с правилното съдържание, което прави изживяването по-подходящо за клиента и по-изгодно за бизнеса.

Например, много марки използват сегментирана стратегия за изпращане на имейли въз основа на състоянието на потребителя. По този начин те изпращат един тип имейл на някой, който току-що се е регистрирал за акаунт, различен имейл на някой, който е член и има списък с желания, и различен имейл на някой, който е лоялен клиент.

Рекламни концепции с мислене

Рекламите (особено дигиталната реклама) стават все по-интелигентни и всичко това се дължи на предоставената AI информация. Това можем да видим навсякъде в социалните медийни платформи и Google, където интелигентните системи се използват за насочване към подходящата аудитория.

Благодарение на AI технологията, маркетолозите могат точно да прогнозират тенденциите и да спечелят микро-тенденции, което позволява по-добро насочване, като по този начин намалява разхода за дигитална реклама. Според Statista, глобалната оценка на разходите за реклама за 2019 г. беше над 560 милиарда долара и поради системата за изпробване и грешки, която повечето фирми използват, част от нея беше пропиляна. Въпреки това, с поемането на AI все по-малко от рекламния бюджет на една компания ще се загуби.

Сега изкуственият интелект не е само да се уверите, че бюджетът ви е добре изразходван. Също така е за иновациите и креативността. Всъщност повечето платформи за социални медии, които пускат реклами, могат да създадат копие, което отговаря на вашите нужди въз основа на поведението на минали потребители и връзките, които искате да популяризирате. Като такъв процес на създаване на съдържание на дигитална маркетингова агенция може да бъде подсилена и усъвършенствана от AI задвижвани платформи.

Също така, някои марки комбинират съвременни технологии като разширена реалност или виртуална реалност, за да създадат вълнуващи реклами, които поддържат хората ангажирани и задържат вниманието им.

Намаляване на разходите

Въпреки че иновациите и по-доброто насочване са изключително полезни за маркетолозите, собствениците на фирми наистина се вълнуват от AI, защото това е фантастична възможност за намаляване на разходите.

Просто помисли за това.

Само използвайки чатботи, фирмите спестяват пари и увеличават печалбите, предлагайки по-добро клиентско изживяване. Същото се случва при планиране на маркетингови стратегии или персонализиране на съдържание.

Системите, задвижвани с AI, имат интелигентността да поемат някои от най-важните задачи, които са били покривани от човешки оператори. Това означава по-малко служители и по-голяма ефективност.

Предефиниране на търсенето

Основната работа на дигиталния маркетинг е да навлезе в главата на клиента и да разбере какво може в крайна сметка да търси онлайн по отношение на продукта или услугата, която рекламират. В миналото тази задача беше доста лесна, защото търсачките използваха ключови думи, за да намерят подходящи страници.

Но тези дни отдавна са отминали и това се дължи отчасти на развитието на интелигентни системи. В днешно време алгоритъмът за търсене разбира нюанси и контекстуално значение (известен още като семантично търсене). Нещо повече, някои алгоритми предоставят резултати, като вземат предвид историята на търсенето на потребителя.

С пускането на виртуални асистенти (Siri, Alexa, Google Assistant и други) AI системите могат също така да използват гласово търсене и разпознаване на реч, за да идентифицират нови ниши и да докоснат неизвестни досега ресурси.

И така, какво означава това за SEO специалистите?

С две думи, това означава, че дигиталните търговци трябва да са отворени за нови възможности и да имат мощен съюзник в AI задвижвани платформи.

Налични инструменти

Сега, когато знаем защо и как интелигентните изкуствени системи са част от индустрията за дигитален маркетинг, нека да разгледаме някои от инструментите, които можем да използваме.

Google Cloud AI

Това е инструмент за научаване как да използвате и внедрите AI във вашия бизнес и горещо препоръчваме да разгледате някои от техните модули. Google Cloud AI предлага невероятни примери за инструменти и дизайни, които могат да станат изключително популярни в бъдеще.

Той също така предлага поглед върху това какво може да направи вашата конкуренция, за да спечелите предимство и да намалите по-голям пазарен резен за себе си.

Zoomph

Фантастична платформа за марки, които се стремят към кампании в социалните медии!

Zoomph предлага поглед и помага на маркетолозите да разберат своята аудитория и социалните платформи, които използват. Той също така анализира емоциите и чувствата, които карат една кампания да лети, предоставяйки по-точни данни от традиционните модели за CPM.

MarketMuse

MarketMuse е AI-захранвана платформа за SEO, проучване на съдържанието и конкурентен анализ и помага на маркетолозите да създават съдържание, което е наистина подходящо за тяхната аудитория. Освен това, тя предоставя полезна информация за различни ключови думи и идентифицира потенциално неизползвани области.

Така че, ако смятате, че съдържанието ви липсва, че „je ne sais quoi“, може да се възползвате от малко помощ от такава платформа.

Yext

Това е идеалната платформа, която да използвате, когато вашето присъствие в социалните медии придобие много ангажираност чрез коментари и отзиви.

Yext е правилният инструмент, който да използвате, когато искате да знаете как вашата компания или марка се представя онлайн. Той обработва данни от платформите за социални медии, преглежда платформите и много други и разбира общата вибрация. Той също така дава приоритет на отзивите и коментарите, които се нуждаят от вашето внимание, за да повишите вашата онлайн репутация.

хор

Както вече споменахме, маркетологът трябва да знае и разбира потребностите на аудиторията (какво може да търсят онлайн), за да създаде ефективна кампания. Като такъв, хор е платформа, която използва силата на AI за анализ на модели, водещи до успешна продажба на повиквания.

Той може също така да даде представа защо даден телефонен разговор не беше успешен и да позволи на продавачите да се съсредоточат върху основната си задача – сключване на сделки. Това прави, като автоматично създава отчети за всяко потребителско взаимодействие, като по този начин сваля тази задача от ръцете на човешките оператори.

Затварящи мисли

След като прочетохме всичко това, изводът е доста очевиден – AI системите са дълбоко интегрирани в нашия професионален и личен живот. Като дигитални маркетолози, виждаме го да действа от двете перспективи и е време да разберем и приемем, че начинът, по който сме правили нещата, не е полезен без помощ от интелигентни алгоритми и анализатори на данни.

ЕТИКЕТИ:

 • AI

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map