Като инструмент за управление и отчитане на масите Google Data Studio постоянно набира популярност. Една от причините за това е разрастващата се екосистема от външни конектори за данни, които разширяват неговата функционалност за събиране на данни от почти навсякъде.


Научете за най-подходящите от тези конектори и влезте в света за отчитане на данни с десния крак.

В случай че се интересувате от частта за визуализация на бизнес разузнаването и не искате да се занимавате със сложни или скъпи инструменти, вероятно трябва да дадете шанс на Google Data Studio. Той е безплатен, приятен е, лесен е за употреба и той е там. Ако имате акаунт в Google, вратата е отворена, за да започнете да проектирате професионални табла веднага и без излишни.

Някои хора може да ви кажат, че Google Data Studio не е толкова мощен, колкото други BI инструменти, например Tableau, например. И ще са прави. Но Data Studio улеснява споделянето и сътрудничеството с други хора: можете да споделяте отчетите си с всеки и много хора биха могли да работят заедно по един и същи отчет, дори по едно и също време. И когато дойде време за избор на източник на данни, Data Studio има много връзки.

Връзки за данни

Google предоставя асортимент от вградени връзки за данни, които дават достъп до собствени източници, като Google Analytics, Google Ads, Sheets, YouTube, Search Console и др. Освен това предоставя стандартни конектори за базирани в облак бази данни MySQL и PostgreSQL и за качени CSV файлове. Но това, което дава на инструмента истинската му сила, е дългият списък от конектори на трети страни, които осигуряват достъп до почти всичко.

Към момента на писане на тази статия списъкът на партньорските конектори за Data Studio съставлява 191 от тях. Този списък включва много опции за събиране на данни от всички платформи за социални медии (Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat и др.), Маркетингови източници на данни, рекламни мрежи, персонализирани JSON или XML източници, всички известни бази данни, CRM, статистически приложения и много други.

Интересен аспект на конекторите на трети страни е, че някои от тях предоставят функции за манипулиране на данни, които липсват на Data Studio, като разширена функционалност на ETL (извличане, преобразуване и зареждане) или функции за смесване на данни. За да излекуваме полезен списък на конектори на трети страни за Google Data Studio, ще поставим нашия акцент върху тези, които имат най-широк обхват, предоставяйки достъп не само до един тип данни, но и до широк спектър от източници на информация.

Supermetrics

Когато създадете нов отчет в Google Data Studio и кликнете върху бутона, за да добавите източник на данни към него, Supermetrics логото започва да изскача навсякъде в областта на партньорските връзки. Това е така, защото тази компания предлага много конектори за много различни източници.

Да спомена няколко: Facebook Insights, Instagram Insights, HubSpot маркетингови данни, LinkedIn Ads, MailChimp, Bing Search Console, Microsoft Advertising и списъкът продължава.

Целта на Supermetrics е да спаси маркетолозите от отнемащите време задачи за преместване на данни от едно място на друго, като им дава много възможности да обединят информацията от всички свои маркетингови платформи в Data Studio. Това включва социални, аналитични, имейл маркетинг, PPC, SEO и платформи за плащане. Ако имате нужда от някаква интеграция, която не е покрита от никой от конекторите, те ще се радват да чуят от нея и да построят конектор, специално за вас.

Освен че свързвате отчетите си с вашите данни, той ви помага и при изготвянето на по-добри отчети. Той предлага междуплатформен отчет, който ви позволява да сравнявате данни от различни източници в едни и същи диаграми; например, можете да сравните резултатите от кампаниите си във Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn. Няма нужда да импортирате CSV файлове или да правите копиране / поставяне.

Суперметрията автоматизира задачите за събиране на данни и отчитане, така че не е нужно да се грижите за тях. Ако се сблъскате с празен доклад и не сте сигурни в най-добрия начин да го проектирате, Supermetrics разполага с асортимент от готови шаблони, създадени от най-добрите професионалисти, които ще ви помогнат при начален старт..

Ценовите планове за Supermetrics за Data Studio започват от $ 39 на месец. За тези пари получавате един индивидуален конектор, който можете да изберете от дълъг списък. Ценовите планове добавят още конектори и повече опции за избор, заедно с други професионални функции, като поддръжка за множество членове на екипа, кросплатформено смесване на данни и т.н..

Adverity

Datatap е нещо повече от куп връзки за данни.

Това е пълноценен ETL инструмент, който може да абсорбира данни от широк спектър източници, включително социални медии и рекламни мрежи, партньорски мрежи и инструменти за проследяване на мрежи, системи за измерване на телевизионна аудитория, офлайн файлове и други. От тези източници автоматизираният модул за интегриране на данни на Datatap събира и хармонизира цялата подходяща информация и създава интегрирано решение за рендериране в Data Studio или други BI инструменти.

Можете да свържете Datatap с Data Studio, като следвате няколко прости стъпки.

Първо, трябва да настроите поток от данни в Datatap и да изберете Google Data Studio като пасивна дестинация за него. Потокът данни определя връзка с източник на данни и ви позволява да извличате данни от него. В рамките на инструмента ETL можете да комбинирате и планирате потоци от данни, за да приспособите решението за събиране на данни според вашите нужди. След като източникът на Datatap се свърже с Data Studio, информацията за схемата на вашите потоци от данни се показва в областта за избор на полета, така че можете да изберете елементите, които искате да включите в отчетите си. Данните ще бъдат освежени в съответствие с графиците, които сте задали за потоците от данни.

За да предостави наистина ориентиран към предприятието инструмент, Adverity приема безопасността на данните на своите клиенти като основен приоритет. Компанията напълно отговаря на международните стандарти за защита на данните като GDPR и предлага ISO / IEC 27001 сертификат, много важен стандарт за информационна сигурност.

За маркетинговите агенции, които създават табла за своите клиенти, Adverity има много опции за отчитане с бели етикети, не само за да персонализирате външния вид на таблата според вкуса на всеки клиент, но и да позволи на клиентите да разрешават достъпа до данните сами. Това е важна характеристика, която освобождава агенциите от всякаква отговорност за данните на техните клиенти.

Megalytic

Ако имате нужда от бързи, прости и евтини GDS конектори, Megalytic може да бъде отговорът. Те осигуряват достъп до Facebook Ads, Facebook Pages, LinkedIn Ads, AdRoll, Microsoft (Bing) Ads, CallRail, Twilio и CallTrackingMetrics. Да, това са по-малко опции от другите конектори, но ако имате нужда само от един от тях, съотношението цена-полза може да бъде удобно.

Можете да започнете с Megalytic for GDS, като кликнете върху бутона за безплатна пробна версия под конкретния конектор, който ще използвате – все още няма нужда да въвеждате кредитната си карта. След това влязохте в GDS и настроите Megalytic конектора, следвайки няколко прости стъпки. След това можете да започнете изпитанието си и ако харесвате резултатите, можете да закупите абонамент по всяко време. Например, абонамент за конектор на Facebook Insights, с до 20 акаунта и до 3 потребители, струва $ 29,99 на месец.

Мегалитичните конектори са ориентирани към маркетинга, създадени така, че агенцията ви да изглежда добре – ако провеждате добри кампании – чрез свързване към всички данни, които вашите клиенти искат: трафик, реализации, приходи, импресии, CPC, CPA, сред стотици други статистически данни. Всички тези данни могат да разкажат история за това как протича вашият маркетинг. Няма значение колко големи са данните, които трябва да получите; Megalytic поддържа клиенти, които публикуват хиляди отчети всеки месец.

Ако се отнасяте сериозно към маркетинговите услуги, можете да разширите абонамента си за достъп до други решения на Metalytic, които включват много предварително зададени отчети за специални цели.

Power My Analytics

Всички Power My Analytics (PMA) конекторите се предлагат с възможност за персонализиране на шаблона на Google Data Studio за създаване на незабавни табла за управление на HD, така че не е необходимо да започвате да създавате отчетите си от нулата. Тези шаблони не само ще ви спестят време и пари, но и ще подобрят стойността на вашите маркетингови отчети. Списъкът с опции за конектори е доста впечатляващ, включително Facebook, Google My Business, Instagram, HubSpot, Amazon, LinkedIn, Twitter, PayPal, MailChimp, Pinterest и много други. Има и опция за персонализиран конектор, която можете да изберете дали източникът на данни, до който трябва да получите достъп, не е посочен.

Ако искате да започнете лесно, можете да изберете плащане на такса за конектор и за сметка, само $ 9,95 на месец. Автоматично ще получите ценови отстъпки, когато свържете повече акаунти и повече източници на данни. По време на пробния период без риск можете да свържете колкото се може повече акаунти – няма нужда да им предоставяте кредитната си карта по време на пробния период.

Освен че ви изпращате данни в Google Data Studio, можете да ги изпращате и в Google Analytics, ако ви е по-удобно с този инструмент или ако вече работите с него и не искате да преминете към GDS.

Историите за успех на потребителите говорят за големи икономически ползи при комбиниране на PMA и GDS. Маркетингова агенция, която е в бизнеса повече от 30 години, се надява да спести над 100 000 долара само тази година, използвайки Data Studio и Power My Analytics като техен доставчик на данни за клиентски табла за управление.

TapClicks

Повече от 4000 агенции, медийни компании, B2B предприятия и потребителски марки имат доверие TapClicks за връзка към всички видове източници на данни. Списъкът с източници на данни изглежда безкраен на пръв поглед – трябва да разгледате пазара на конектори по категории, за да не се затрупате с толкова много опции. Освен че предлага популярни конектори, TapClicks редовно представя нови и уникални източници, които по-рано не са били налични в GDS.

Асортимент от обмислено разработени шаблони ще ви накара да изглеждате като професионален дизайнер на табло с няколко клика. Можете да намалите времето, необходимо за създаване на проницателни доклади за няколко минути. С TapClicks можете свободно да избирате изгледи на данни и да управлявате множество клиенти или кампании, за да отговаряте на вашите изисквания – независимо дали притежавате пълноправна агенция или стартирате като самотен фрийлансър, който желае да продава услуги за отчитане.

Докато разраствате клиентската си база, TapClicks ще може да съпътства този растеж с гъвкава инфраструктура за данни и технологичен стек, изграден за скорост, висока достъпност, надеждност и мащаб. За да добавите към това, специализиран екип от специалисти по поддръжка на клиенти ще ви помогне да поддържате бизнеса си.

Информацията за ценовите планове не е свободно достъпна, но можете да я изпробвате безплатно – не се изисква кредитна карта – или да резервирате демонстрация, за да научите повече за инструмента.

Защо да не изградите своя собствена?

Ако разбирате код, имате много свободно време и не искате да плащате нищо за свързване с източници на данни, можете изгради своя собствена. Google предлага много лесно да следвате урока, за да ви помогнем да направите това. Всичко, което трябва да започнете, е уеб браузър, достъп до интернет, акаунт в Google и запознаване с основни JavaScript и уеб API. Но имайте предвид, че ако плащате умерена месечна такса, можете да спестите много време с гореспоменатите готови конектори и съответните им шаблони.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me