A DevOps bevezetése kezdőknek

A DevOps szócím lett, ami sok ember számára sok különféle dolgot jelent.


Kihívás megérteni és meghatározni, mi a DevOps pontosan az. És ezért, ha ismeri a DevOps alapvető elképzeléseit, amelyekhez a legtöbb ember társul, és a fejlődés történetét, akkor holisztikus képet kap róla.

A DevOps eredete

A DevOps az agilis szoftverfejlesztés tökéletes példája. A DevOps elképzelése abból származott, hogy lépést kell tartani a megnövekedett szoftver sebességgel, és elérni kell az agilis módszereket. Az agilis kultúra és gyakorlatok hatalmas előrelépései az elmúlt évtizedben felismerték a holisztikusabb megközelítés követelményét a teljes szoftver-szállítás életciklusában..

Kíváncsi lehet, hogy tudja, mi az agilis szoftverfejlesztés –

Agilis fejlődés egy széles kifejezés, amely meghatározza számos iteratív és inkrementális szoftverfejlesztési módszertant. A népszerű agilis módszerek a Scrum, a Kanban, a Scaled Agile Framework® (SAFe®), a Lean Development és az Extreme Programming (XP)..

Ezen agilis módszerek alapvető értékei és jövőképe ugyanazok, de mindegyikük egyedi megközelítést alkalmaz. Ezek a módszertanok tartalmaznak iterációkat és folyamatos visszacsatolást a skálázható szoftver sikeres finomításához és szállításához. Mindezek a módszertanok magukban foglalják a folyamatos tervezést, a folyamatos tesztelést, a folyamatos integrációt és a végtelen formákat mind a projekt, mind a szoftver számára.

A hagyományos vízesés-stílusú folyamatokkal ellentétben ezek az agilis módszerek könnyűek, és eredendően alkalmazkodó jellegűek. Az agilis módszertan egyik legjobb dologja, hogy mind az emberek felhatalmazására összpontosítanak, amikor együtt kell működni és gyors döntéseket hozni..

Kép Segue

A DevOps eszményei a kiterjedt agilis fejlesztési gyakorlatot hajtják végre, hogy finomítsák a szoftvercsere mozgását az építkezés, az érvényesítés, a telepítés és a kézbesítés különböző szakaszai révén. Ez lehetővé teszi a többfunkciós csapat számára, hogy a szoftvertermék teljes tervezett tulajdonában álljon, a tervezéstől a gyártásig.

A DevOps megoldotta kihívásokat

Telepítési folyamat Az elosztott alkalmazások gyakran megkövetelik a bináris és a konfigurációs fájlok telepítését több szerverre. Nagyobb kihívást jelent, ha szervergazdasága van. Kihívás lesz kitalálni, mit, hogyan és hol kell telepíteni. A nyilvánvaló eredmény?

Hosszú várakozás, hogy a tárgyakat bekerüljék az élet útjának következő környezetébe, mindent késleltet, mint például a tesztelés, az idő az élethez stb..

A DevOps lehetővé teszi a szoftvert vagy webfejlesztők és informatikai műveletek a folyamat telepítésére egy együttműködési munkamenet során, amely teljesen hibátlan. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ellenőrizzük, mi működik, majd az automatizálással a következő szintre vigyük a folyamatos fejlesztés megvalósításához. Ez egyúttal utat is teremt a gyakoribb fejlesztéshez.

DevOps célkitűzések

Javítja az érdekelt felek közötti együttműködést a tervezéstől a kézbesítésig, és végrehajtja a kézbesítési folyamat automatizálását a következőkre:

 • Javítsa a telepítés gyakoriságát
 • Gyorsítson el időt a végtermék forgalmazására
 • Csökkenti az új kiadások meghibásodási arányát
 • Rövidíti a javítások közötti átfutási időt
 • Időközben javítja a helyreállítási célokat

Közös DevOps forgatókönyv

A teljes szoftver az új szoftverprojekt megkezdése előtt érkezik a találkozóhelyre. A csapat fejlesztői, tesztelők, üzemeltetési és támogatási szakemberekből épül fel. A csapat elkészíti a teljesen működőképes szoftver létrehozásának tervét, amely készen áll a telepítésre.

Minden nap új kód kerül telepítésre, miután a fejlesztők kitöltötték. Az automatizált tesztelési eljárás biztosítja, hogy a kód készen áll-e a végrehajtásra. Miután a kód megkapja a zöld jelet az automatizálási tesztelési folyamatból, kis számú felhasználó számára telepíti azt. A kódot rövid ideig figyelik annak biztosítása érdekében, hogy ne legyenek előre nem látható problémák, és hogy stabil. Az új kódot ezután a többi felhasználó számára telepítik, miután a végleges megfigyelés megmutatta, hogy a kód stabil. A tervezés és fejlesztés után a lépések jelentős részét emberi beavatkozás nélkül hajtják végre.

A DevOps érettségének különböző fázisai

A DevOps érettségének sokféle fázisa van. Itt vannak a kulcsmondatok, amelyeket tudnia kell.

Vízesés fejlesztése

A folyamatos integráció előtt a fejlesztőcsoportok hatalmas mennyiségű kódot írtak, majd a különböző csapatok csoportjait egyesítették a kiadás céljából. A kód verziói annyira különböztek, hogy sok változtatáshoz volt szükség.

Az ilyen változtatások számának végrehajtása néhány hónapnál tovább tart. Ez a folyamat nem volt eredményes.

Folyamatos integráció

Az a gyakorlat, hogy az újonnan kifejlesztett kódot a lehető leggyorsabban integrálják a fő kiadásra kerülő kódhoz. A kód kiadásakor a folyamatos fejlesztés sok időt takaríthat meg.

A DevOps nem vezette be ezt a kifejezést. A folyamatos integráció egy agilis mérnöki gyakorlat, mely az Extreme Programming módszertanából származik. A DevOps elfogadta ezt a gyakorlatot, mert amikor a folyamatos integráció sikeresen végrehajtódik, automatizálásra van szükség. A folyamatos integráció gyakran az első lépés a DevOps érettsége felé.

A DevOps szempontjából a folyamatos integráció magában foglalja a kód ellenőrzését, a felhasználható kódba történő összeállítást és a szükséges érvényesítési tesztek végrehajtását. „

Folyamatos szállítás

Ez a folyamatos integráció kiterjesztése és a DevOps második szakasza.

A folyamatos szállítás lehetővé teszi további automatizálás és tesztelés hozzáadását. Annak érdekében, hogy ne csak gyorsan egyesítse a kódot a fő kódsorral, hanem azt is, hogy emberi beavatkozás nélkül szinte készen álljon a kód telepítésére.

Ez a gyakorlat a kódbázis szinte üzembe helyezhető állapotában tartása.

Folyamatos telepítés

A folyamatos telepítés a folyamatos szállítás fejlett fejlődése. Ez a gyakorlat lehetővé teszi számunkra, hogy mindenféle módon beépítsük a termelést emberi beavatkozás nélkül.

A folyamatos fejlesztést végző csapat soha nem telepít semmilyen kódot tesztelés nélkül. Az összes újonnan létrehozott kód automatikus tesztelésen megy keresztül, mielőtt a gyártási szakaszba kerülnének. A kódot néhány felhasználó számára telepítik, és van egy automatikus visszacsatolási kör, amely figyelemmel kíséri a minőséget és a felhasználást, mielőtt a kód a következő szintre kerül.

Kevés olyan vállalat van, mint a Netflix, az Etsy, az Amazon, a Pinterest, a Flicker, az IMVU és a Google, stb., Amelyek folyamatos fejlesztést végeznek.

Az érték

A DevOps nagy hangsúlyt fektet az együttműködési kultúra fejlesztésére és a hatékonyság javítására az automatizálás révén, különféle DevOps eszközökkel. A DevOps szoftverhez történő telepítéséhez a kultúra és az eszközök kombinációját kell használni.

DevOps Culture

A DevOps egy olyan kultúra, amely elősegíti az együttműködés fokozását, a káosz csökkentését, a megosztott felelősségek jobb kezelését, az automatizálást, a minőségjavítást, a visszacsatolás értékelését és az automatizálás fokozását..

Az agilis módszerek mindig is voltak a legjobb holisztikus módszerek a szoftverek szállításához. Az előrehaladás mérésekor az agilis fejlesztőcsapat a működő szoftver szempontjából végzi ezt. A DevOps kultúra agilis módszere lehetővé teszi a terméktulajdonosoknak, fejlesztőknek, tesztelőknek és UX-embereknek, hogy szorosan együttműködjenek ugyanazon cél szem előtt tartásával.

DevOps Tools

Tartalmazza az eszközöket a konfigurációkezeléshez, a teszteléshez és a rendszerek építéséhez, az alkalmazások fejlesztéséhez, a verziók vezérléséhez és a felügyelethez. A folyamatos integráció, a folyamatos kézbesítés és a folyamatos telepítés megvalósításakor különféle eszközöket igényelnek, és ugyanakkor ugyanazokat az eszközöket is használják. További eszközöket kell használnia, amikor előrehalad a szállítási láncban.

Ismerje meg a népszerű eszközöket és gyakorlatokat.

Forráskód-lerakat – ezen a helyen a fejlesztők bejelentkezhetnek és megváltoztathatják a kódot. A forráskód-lerakat kezeli a bevált kód különböző verzióit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fejlesztők egymás kódjára írnak-e..

A Git, az Apache Subversion, az IBM Rational, az Artifactory, a Nexus, az Eclipse stb. A népszerű kódtár-eszközök.

Szerver készítése: – A build szerver az automatizálási eszköz, amelyet arra használunk, hogy a forráskódban található kódot összeállítsuk a végrehajtható kódba. Néhány nagyon használt szerver eszköz a Jenkins, a SonarQube, az Artifactory.

Konfiguráció-menedzsment – Báb, Chef, Ansible, SaltStack, Run Deck stb. Segít az alkalmazás és az infrastruktúra konfigurációjának kezelésében, a környezetek közötti konzisztencia fenntartása érdekében.

Virtuális infrastruktúra – Az AWS, GCP, Azure az első három nyilvános felhő-szolgáltató, amely szinte minden infrastruktúra-szolgáltatást kínál. Olyan API-t kínálnak, amely lehetővé teszi az infrastruktúra biztosítását és kódként történő kezelését.

Következtetés

Remélem, hogy ötletet ad neked a DevOps-ról, és ha ez izgat, akkor kipróbálhatja ezt az online mesterkurzust tanfolyam.

Payal Goyal cikke

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map