Hallotta a Lehetségesről, de nem biztos benne, mi ez? Ne aggódjon, az Ansible-ról a következő 5 percben tudhat meg.


Mi lehetséges?

Az Ansible egy nyílt forráskódú DevOps eszköz, amely segíthet az üzleti vállalkozásoknak a konfiguráció kezelésében, telepítésében, kiépítésében stb. Egyszerű telepítés; kihasználja az SSH-t a szerverek közötti kommunikációhoz. Az automatizálási feladatok leírására a playbookot használja, a playbook pedig egy nagyon egyszerű YAML nyelvet használ.

Az Ansible megbízhatóságot, következetességet és méretezhetőséget biztosít IT-infrastruktúrájához. Az Ansible segítségével automatizálhatja az adatbázisok, tárolók, hálózatok és tűzfalak konfigurációit. Biztosítja, hogy az alkalmazás futtatásához az összes szükséges csomag és minden egyéb szoftver egységesek legyenek a kiszolgálón.

Vegyünk egy példát; megvan egy olyan alkalmazás hibakeresési verziója, amely a vizuális C ++ -ra épül. Most, ha az alkalmazást számítógépen szeretné futtatni, teljesítenie kell bizonyos előfeltételeket, például a Microsoft Visual C ++ könyvtár DLL-eit, és a számítógépre telepített vizuális C ++ -ra van szükség. Szóval, ez az a rész, ahol az Ansible gondoskodik arról, hogy ezeket az alapcsomagokat és az összes szoftvert telepítse a számítógépére, hogy az alkalmazás zökkenőmentesen működhessen minden környezetben, legyen az teszt vagy termelési környezet is..

Tartalmazza az alkalmazás összes történelmi adatait is, így ha bármikor visszatér az előző verzióhoz, vagy frissíteni szeretné, akkor ezt megteheti.

Vessen egy pillantást a következő funkciók néhányira.

agentless – Ami azt jelenti, hogy nincs olyan szoftver vagy ügynök, amely kezeli a csomópontot, mint más megoldás, például báb vagy séf.

Piton – A python tetejére épül, amely gyors és a mai világ egyik robosztus programozási nyelve.

SSH – Nagyon egyszerű, biztonságos, jelszó nélküli hálózati hitelesítési protokoll. Tehát, a te felelőssége, hogy másolja ezt a kulcsot az ügyféllel

Push építészet – Adja meg nekik, ügyfeleknek a szükséges konfigurációkat. Csak annyit kell tennie, hogy írja le ezeket a konfigurációkat (brosúrafüzetet), és nyomja őket egyszerre a csomópontokhoz. Látja, mennyire hatalmas lehet a változások kiszolgálására ezer szerverre percek alatt.

Beállít – minimális követelmény és konfiguráció szükséges ahhoz, hogy működjön.

Lehetséges építészet

megvalósítható építészet - mi lehetséges

Kezdjük ezzel Nyilvános / magán felhő ami a Linux szerver. Az IT telepítés és konfiguráció tárolóként is szolgálhat.

A fenti építészetnek egy csomója van házigazda gépeket, amelyekhez egy lehetséges szerver csatlakozik, és az SSH-n keresztül továbbítja a lejátszási könyveket.

Megvan automatizálható motor amelyek segítségével a felhasználók közvetlenül futtathatnak egy, a gazdagépeken telepített játékkönyvet. A lehetséges automatizálási motorban több alkatrész található. Az első a gazdakészlet. Ez egy lista az összes gazdagép IP-címéről.

Ezután vannak modulok. Lehetséges, hogy beépített modulok százaival jár, és azok a modulok, amelyek végrehajtásra kerülnek, ha egy playbookot futtatnak. A playbook játszik, a játék különféle feladatokat tartalmaz, a feladat modulokat tartalmaz.

Mentési útmutató futtatásakor a modulok kerülnek végrehajtásra a gazdagépeken, és ezek a modulok műveletet tartalmaznak bennük. Tehát, mikor futtatja a játéklistáját, ezekre a műveletekre a gazdagépeken kerül sor. Készítheti egyedi moduljait is. Csak annyit kell tennie, hogy néhány sort kódot ír be, és moduljává teszi, és bármikor futtathatja.

Akkor az építészet rendelkezik playbooks. Az itt szereplő kéziratok ténylegesen meghatározzák a munkafolyamatot, mivel bármi is legyen a feladat, amelyet egy playbook-ban írsz, az ugyanabban a sorrendben kerül végrehajtásra, mint amit írtál. Például, ha azt írta, hogy először telepít egy csomagot, majd elindítja, akkor ugyanezt fogja tenni. A játékkönyvek nagyon egyszerűek a YAML-kód írására. A YAML kód egy nagyon egyszerű adat-sorosítási nyelv; ez nagyjából olyan, mint az angol.

Ezután az építészetben vannak plugins. A bővítmények itt különféle típusú modulok. Ezeket a beépülő modulokat végrehajtják, még mielőtt a modul végrehajtásra kerül a csomópontokon. A beépülő modulokat a fő vezérlőgépen végrehajtják naplózási célokra. Van visszahívási pluginja, mert ez lehetővé teszi, hogy bekapcsoljon különféle lehetséges eseményeket megjelenítési és naplózási célokra. A gyorsítótár-bővítményeket a tények gyorsítótárának tartására használják, hogy elkerüljék a költséges ténygyűjtési műveleteket. Az Lehetségesnek vannak működési beépülő moduljai is, amelyek front-end modulok, és végrehajthatják a feladatokat a vezérlőgépen, mielőtt magukat a modulokat meghívnák..

Az architektúra rendelkezik csatlakozási bővítményekkel. Nem mindig kell SSH-t használni a gazdagépekkel való kapcsolathoz; használhat egy csatlakozási plugin-t is. Az ansible például biztosítja a dokkoló-tároló csatlakozási pluginjét, és a csatlakozási plug-in segítségével könnyedén csatlakozhat az összes Docker-tárolóhoz, és azonnal megkezdi a konfigurálást.

Ez az építészetről szól. Ezután hadd mondjam el, hogy pontosan hogyan működik.

Hogyan működik??

hogyan működik az értelmezhetőség

Lehetséges úgy működik, hogy csatlakozik a csomópontokhoz, és kicsavarja a kis programokat, amelyeket lehetséges moduloknak hívnak. Az Ansible ezeket a modulokat alapértelmezés szerint SSH-n keresztül hajtja végre, majd készen áll, és eltávolítja őket.

Az lehetséges felügyeleti csomópont a vezérlő csomópont, amely a Playbook teljes végrehajtását vezérli. Ez a csomópont, ahonnan futtatja a telepítést, és a leltárfájl tartalmazza annak a gazdagépnek a listáját, ahol a modulokat futtatni kell. A felügyeleti csomópont létrehozza az ssh kapcsolatot, majd végrehajtja a modulokat a gazdagépen és telepíti a terméket. Eltávolítja a modulokat, miután telepítették. Tehát így működik az értelmezhető.

Ezután érdemes lehet megtanulnia az Ansible telepítését és konfigurálását.

Hogyan telepíthető és konfigurálható az Ubuntu?

Következtetés

Remélem, most van egy ötlete az Ansible-ról az induláshoz. Lehetséges egy játékváltó az infrastruktúra kezelésében, és ha Ön Sysadmin vagy fejlesztő, akkor megnézheti ezt gyakorlati oktatás a készségek fejlesztése.

CÍMKÉK:

  • Ansible

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me