A Serverless megértése a kezdők számára

Az emberek által a „kiszolgáló nélküli” szó meghallgatása után az a általános tévhit, hogy az nem szerverből áll.


Nos, ez egyáltalán nem így van.

Szerver nélküli azt jelenti, hogy nem kell kezelnie a szervert. A szerver futtatása és karbantartása helyett kihasználhatja a funkciókat.

Más szóval, Szerver nélküli architektúra kevesebb szervert jelent.

Nem lenne nagyszerű, ha minden idejét egy jobb alkalmazás létrehozására fordíthatja anélkül, hogy a szerverekkel kellene törődnie? Ebben az esetben a kiszolgáló nélküli szolgáltatás segíthet Önnek.

Ez a cikk bemutatja az összes fontos témát, amelyet tudnia kell, kezdve a kiszolgáló nélküli rendszerektől a különböző keretekig, annak előnyeivel és miért érdekel.

A kiszolgáló nélküli működés alapelvei

A kiszolgáló nélküli infrastruktúrák különféle alapelveket tartalmaznak, amelyek a következők:

 1. Harmadik fél szolgáltatásainak telepítése: Különböző gyártók szolgáltatnak harmadik fél szolgáltatásait.
 2. Robusztus front-end létrehozása: Ha a felhasználói felület funkcióit az ügyféloldali alkalmazás keretén keresztül hajtja végre, a funkcióhívások és a végrehajtás csökkentésével segíti a költségek csökkentését.
 3. Végezzen teljesítmény-ellenőrzéseket: A jó felhasználói élmény biztosítása érdekében elengedhetetlen egy adott szolgáltatást lelassító funkciók teljesítésének megfigyelése.
 4. Egycélú funkciók: Mivel a funkciók csak korlátozott ideig fennállnak, az egycélú kódokat részesítik előnyben a funkciók fejlesztésekor.
 5. Biztonsági mechanizmusok kiépítése: A biztonságot az API-n és a FaaS rétegen gondoskodni kell. Ezek a biztonsági szolgáltatások tartalmazzák a hozzáférés-vezérléseket, a titkosítást és a hitelesítést.
 6. Tervezze meg a push-alapú architektúrát: Ez biztosítja, hogy a felhasználói adatok megadásához nincs szükség az események sorozatához.

Megy kiszolgáló nélküli

Az alkalmazás létrehozásakor azt szeretné, hogy ez kellemes élményt teremtsen a felhasználók számára.

Például azt akarja, hogy az alkalmazás azonnali közösségi médiamegosztási funkciót biztosítson, lehetővé tegye az alkalmazáson belüli tranzakciók elvégzését, valamint a képek és videók feltöltését egyszerűbbé és gyorsabbá.

Mindez lehetővé teszi az alkalmazás számára sok háttér-kódot, amely feldolgozza és futtatja az olyan műveleteket, mint az alkalmazáson belüli kattintások, a kép feltöltése, az egyik oldalról a másikra történő áthelyezés.

A háttér-kód fogadására és futtatására szolgáló architektúra kezelése sok szervert igényel, és különféle operációs rendszer-frissítésekkel foglalkozik, ne felejtsük el a biztonságot.

Ezért megköveteljük néhány gyártótól, hogy a kiszolgálót kezeli a számunkra, ezáltal kiszolgálóvá téve minket.

Mielőtt elkezdenénk tárgyalni ezeket a szállítókat, elengedhetetlen számunkra, hogy megismerjük a két vezető felhőalapú számítástechnikai szolgáltatást, amelyek a kiszolgáló nélküli felhőalapú számítástechnikában működnek..

Szolgáltatásként való működés (FaaS)

Népszerű és széles körben használt platform. A FaaS platform segítségével az alkalmazásfejlesztők kiszolgáló nélküli keretek között futtathatják és tárolhatják a háttértáruk kódját.

Ez a kiszolgáló nélküli keret gondoskodik a szerverek összes kezelési, méretezhetőségi és biztonsági funkciójáról.

Különböző lehetőségeket kínálunk ezeknek a funkcióknak a különböző gyártók általi végrehajtására. Miután a funkciókat elvégezték és felhasználták a FaaS keretrendszerbe, az eladó által egy funkcióhoz nyújtott szolgáltatásokat HTTP kérések vagy gyártóspecifikus segédprogramok indítják el..

A FaaS-t manapság valós idejű adatfeldolgozásban használják.

Előnyök

 • Fizetsz azért, amit használsz
 • Az infrastruktúra megfelelő irányítása
 • Biztonságos és biztonságos
 • Könnyű és méretezhető megvalósítás

Hátrányok

 • Korlátozott memória és végrehajtási idő
 • Az adatokat nem tárolja
 • Szállítói zárolás
 • A hibakeresés nem könnyű

Háttér szolgáltatásként (BaaS)

Ez egy felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás, amely közvetítőként működik, és különféle módszereket kínál a fejlesztők számára az internetes és mobil alkalmazásuk összekapcsolására felhőalapú szolgáltatásokkal API-k és SDK-k révén..

Ennek a platformnak csak korlátozott forgalmazói vannak, és viszonylag újabb a FaaS-nál. Hasonló a SaaS-hoz, de elsősorban az alkalmazás fejlesztésére szolgál. 

A BaaS gyártói biztosítanak néhány összetevőt, amelyek bekapcsolhatók az alkalmazásba.

A BaaS használatával önmagában nem kell semmilyen hitelesítési funkciót kiépítenie. Például a bejelentkezéshez és az alkalmazáshoz való regisztrációhoz hitelesítés szükséges.

Előnyök

 • Adattároló központ kezelése
 • Fizessen azért, amit használ
 • Kevesebb fejlesztési költség
 • Gyors és egyszerű

Hátrányok

 • A kód könnyen megsérülhet
 • Az adatok elveszhetnek
 • A tesztelés nehéz
 • Nem alkalmas nagyméretű projektekhez

Néhány más felhőalapú számítástechnika a következő:

 1. Platform mint szolgáltatás (PaaS): Ez egy olyan platformot biztosít, amely lehetővé teszi a felhasználó számára az alkalmazások kezelését, futtatását és fejlesztését anélkül, hogy az architektúrát kellene építeni és karbantartani.
 2. Szoftver mint szolgáltatás (SaaS): A gyártók mindent kezelnek, a fejlesztőknek vagy a felhasználóknak ezeket a szolgáltatásokat kell használniuk.
 3. Infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS): Csak infrastruktúra-alapot biztosítunk. A fejlesztőnek önmagában kell dolgoznia az alkalmazáson. A szükséges infrastruktúra magában foglalja a virtuális gépet, a szoftver hálózatot és a tárolót.

Fedezzük fel néhány kiszolgáló nélküli platformot.

FaaS Platform

Számos gyártó kiszámított futási időt szolgáltat, amely szolgáltatásként (FaaS) ismert..

Ez a platform végrehajtja az alkalmazás logikáját, de nem tárolja az adatokat.

 • Google Cloud funkciók: Fizessen csak azért, amíg a kód fut. Automatikusan méretez.

 • AWS Lambda: Az Amazon Web Services számos problémát orvosolt az AWS Lambda technológia elindításával. Az AWS Lambda egy szolgáltatás, amely futtatja a háttér kódját az Ön számára. A Node.js, a Python, a C #, a Go és a Java támogatja.
 • OpenWhisk: Az IBM elindította az OpenWhisk-et is, amely nyílt forrású kiszolgáló nélküli platform.
 • Az Azure Functions: Azure egy eseményvezérelt kiszolgáló nélküli platform, amely támogatja a JavaScript, a C #, a PHP és a Python szolgáltatást.

BaaS Platform

 • Firebase: A Firebase-t a Google indította el. Ezt a platformot főleg a mobil alkalmazásokban használják a fejlesztéshez. Ez egy valós idejű adatbázis, amely adatokat tárol és szinkronizál a NoSQL felhő adatbázisával.

 • AWS DynamoDB: NoSQL adatbázis az olyan szolgáltatásokhoz, amelyek következetes és egy számjegyű milliszekundum késleltetést igényelnek.
 • Amazon Cognito: Az Amazon Web Services szolgáltatása a felhasználói regisztráció és a webes és mobilalkalmazásokba való bejelentkezés végrehajtására épül.

Szerver nélküli keretek

A kiszolgáló nélküli keretek úgy vannak megtervezve, hogy a kiszolgáló nélküli alkalmazások felépítése, tesztelése és telepítése nagyon egyszerűvé váljon.

Vessen egy pillantást néhány kiemelkedő keretre:

 1. vagy szerver: Ez a keret ingyenes, nyílt forráskódú és a Node.js használatával készült.
 2. Kubeless: A Kubernetes keretének kidolgozásához használt koncepció.
 3. Maghasadás: Kubernetes kiszolgáló nélküli funkciókeret, amely támogatja a Node.js, Go, C #, PHP fájlokat.

 1. Fel: egy nyílt forráskódú eszköz, amelyet a HTTP-kiszolgálók telepítéséhez használnak.
 2. Nuclio: Nyílt forráskódú keret, amely másodpercenként akár 400 000 hívást is képes végrehajtani.

Miért kellene kiszolgáló nélküli keretet használni vállalkozásom számára??

A kiszolgáló nélküli szolgáltatás előnyei

 1. A telepítés egyszerű: A visszalépések egyszerűvé válnak, mivel a verziókészítést maga a rendszer készíti.
 2. Zökkenőmentes és átlátszó: Összehangolhatja üzleti igényeit a különféle kiszolgálói kapacitásokkal, amelyeket ezen a kereten keresztül nyújtanak.
 3. Nincs szükség fejlesztőkre: A fejlesztőknek vagy az adminisztrátoroknak nem kell kiszolgálókat futtatniuk, frissíteniük vagy hozzáadniuk.
 4. Költséghatékony: Az olyan platformon, mint a FaaS, nem kell fizetnie a tétlen erőforrásokért.
 5. Barátságos: Jól megbirkózik a mikroszolgáltatásokkal.
 6. A piacon marad: A kiszolgáló nélküli alkalmazás csökkenti a piacra jutás idejét, és segít a szoftver gyorsabb elindításában.

A szerver nélküli hátrányok

 1. Eszközök hiánya: Az eszközök hibakeresése és felügyelete a fejlesztők teljes mértékben az eladótól függ.
 2. A hibakeresés nehéz: Meg kell találnia a gyökereket, hogy megtalálják a hiba forrását
 3. Komplex építészet: Túl sok funkció kezelése nehezebbé válik.
 4. Tesztelés: A kiszolgáló nélküli alkalmazások integrálása és tesztelése bonyolult.

Szerver nélküli jövő

 1. Szerszám: Arra számíthatunk, hogy a kiszolgáló nélküli technológiában alkalmazott eszközök az idő múlásával növekednek és jobbá válnak, ezáltal a fejlesztők számára kényelmesebbé válnak.
 2. Állami menedzsment: A serverlessFaaS bizonyos hátrányai az, ahogyan a platformokat megvalósítják, de ezeket új megoldásokkal vagy más cégek segítségével javíthatják..
 3. Nagyobb átláthatóság a szállítóktól: Az átláthatóság nagyobb lesz közted és az eladó között abban, amit elvár tőlük, mivel a mi hostolásunkban számítunk rájuk.
 4. Közösség: Arra számíthatunk, hogy hatalmas növekedést mutat a kiszolgálók nélküli közösség

Következtetés

Mint látjuk, a kiszolgáló nélküli szolgáltatás innovatív és növekvő technológia. Egy szervezet részesült ebben a technológiában, mivel nem kell sok költséget költenie szervereik kezelésére.

Emellett költséghatékonynak és megfizethetőnek tekinthető minden olyan vállalkozás számára, amely olyan alkalmazás létrehozására kíván összpontosítani, amely kiváló élményt kíván nyújtani a felhasználók számára.

A FaaS platform segítségével csak a szükséges szolgáltatásokért fizet. Kikapcsolhatja a tétlen erőforrásokból származó nem kívánt költségeket.

Arra számíthatunk, hogy sok vállalkozás és induló vállalkozás a jövőben telepíti a kiszolgáló nélküli technológiát.

Bár van néhány hátránya, javítható és széles körben használható. Ha nagyon tisztában van üzleti céljaival és szolgáltatásaival, akkor az a legjobb, ha a FaaS-szal együtt jár.

Természetesen sokan inkább a BaaS-t részesítik előnyben, igényeik függvényében. A megfelelő eladó kiválasztása szintén jelentős szerepet játszik.

Ha érdekel többet megtudni, nézd meg ezt Szerver nélküli bevezető tanfolyam.

CÍMKÉK:

 • vagy szerver

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map