Bevezetés a Cloud️ Cloud Service modellekbe – PaaS, SaaS, IaaS, FaaS és így tovább …

A Cloud Service Modellben sok rövid nevet használnak, és néha zavaró lehet.


A Cloud Computing használatának megkezdésekor sok mindent meg kell tanulni. Ebben a cikkben néhány olyan népszerű felhőszolgáltatási modellről fogok beszélni, amelyeket széles körben használnak, és amelyeket kötelesek tudni a törekvő felhőépítészek számára.

Három felhőszolgáltatási modell, a PaaS, SaaS és IaaS a legfontosabbak, tehát velük kezdtem.

PaaS

A PaaS a Platform mint a Service kifejezést jelenti.

Itt a felhő-szolgáltató megadja a teljes felhasználható platformot. Amikor azt mondom, hogy a teljes platform használható, ez azt jelenti, hogy a szolgáltató gondoskodik az infrastruktúra minden mögöttes részéről. Például a kiszolgálókkal és a virtuális gépekkel gondoskodnak, kapnak előre meghatározott eszközöket, amelyek felhasználhatók az alkalmazások készítéséhez..

pass geekflare

A PaaS használatának néhány előnye a következő.

 • Gyorsabb fejlesztés és szállítás
 • Készítsen / telepítsen alkalmazásokat menet közben
 • Könnyen frissíthető
 • Biztonsági mentést, helyreállítást és adatbiztonságot biztosít
 • Könnyen elérhető több helyről (több csapat)

Ex – App Engine a Google Cloudból.

SaaS

A SaaS a szoftvert mint szolgáltatást jelenti.

Ez azt jelenti, hogy egy felhő-szolgáltató teljes szoftvert nyújt Önnek, mint például kiszolgálók, adatbázisok, alkalmazáskódok szolgáltatás formájában.

saas geekflare

Például a Gmail, ahol e-maileket cserél, anélkül hogy aggódna a háttérben zajló események miatt. Csak annyit kell tennie, hogy beírja az e-mailjét, és kézbesítésre kerül a helyre, vagy annak a személynek, akit kézbesíteni szeretne. Nem aggódik a platformon való működés, mi a biztonsági aggodalmak, mi történik, ha a szerver leáll, hol tárolják a leveleket, ez nem az Ön aggodalma..

A szolgáltatók teljes szoftvert vagy alkalmazást nyújtanak Önnek szolgáltatás formájában, ezért ezt az architektúrát nevezik Szoftver mint szolgáltatás.

Néhány előnye:

 • Igény szerinti szolgáltatás
 • Független platform
 • Nem kell semmit telepítenie
 • Az eladó által kezelt erőforrás
 • Elérhető 24 × 7

Ex – Freshdesk mint ügyfélszolgálat és önkiszolgáló megoldás.

IaaS

Az IaaS az infrastruktúrát mint szolgáltatást jelenti.

Az infrastruktúra mint szolgáltatás fogalommeghatározása azt jelenti, hogy csak az infrastruktúrát kapja az Ön számára, minden más olyasmi, amit a kívánt módon teszel, majd felhasználja. Az IaaS az adattárolástól, a virtualizációs kiszolgálóktól és a hálózattól eltekintve biztosít számítási architektúrát és infrastruktúrát.

iaas geekflare

Hadd magyarázzam meg egy analógiával.

Tegyük fel például, hogy bérelsz házat, most a tulajdonos ad neked házat, és azt mondja, hogy használja úgy, ahogy szeretné, és fizeti nekem a bérleti díjat. Tehát fizetsz a tulajdonosnak a házért, és amikor belépsz a házba, rájössz, hogy csak ágy és egy asztal található. Emellett be kell helyeznie a konyhai eszközöket, és a házat úgy kell felállítania, ahogyan azt használni szeretné, majd továbbléphet és felhasználhatja azt a házat. Alapvetően az infrastruktúra felállítása.

Az alábbiakban bemutatjuk az IaaS néhány fontos tulajdonságát:

 • Dinamikusan skálázható
 • Bérelt / engedélyezett / fizet, ahogy megy
 • Több szintű szolgáltatás
 • 100% -os erőforrás-rendelkezésre állás
 • GUI vagy CLI alapú egyszerű hozzáférés

Ex – Vultr, Kamatera, AWS, GCP

APIaaS

Az API mint szolgáltatás a saját egyedi API-k kezelésére szolgál, és lehetővé teszi az alkalmazások számára a harmadik fél API-khoz való kapcsolódást, például a Google map, a hangos keresési API stb..

Az API-k dokumentációjának előállításához is felhasználják, amely leírja az összes funkciót és az API-n végzett munkát. Meg lehet osztani a csapattal az adott API vagy harmadik fél API-k segítségével.

API-szolgáltatások használatával egy alkalmazás képes beszélni a háttérrendszerben tárolt szolgáltatásokkal.

api, mint szolgáltató geekfény

Ex – Térkép, repülés, SERP

AAAS

Az AaaS az Analytics szolgáltatást jelenti.

Analitikai szoftvert nyújt az felhőn keresztül az előfizetésen alapuló modellben. A vállalkozások számára döntő jelentőségű opcióvá vált az előzetes új tőkeköltségek megkerülése és az új üzleti folyamatokra vonatkozó követelmények könnyű elfogadása érdekében.

Az AaaS felhasználható a prediktív elemzéshez, az adatelemzéshez, az üzleti elemzéshez, hogy betekintést és tendenciákat találjon az adatokra. A Big Data ebben a korában az AaaS megmentő. Tisztíthatja, elemezheti és tárolhatja a nagy adatok betekintését méretezhető és költséghatékony módon.

Ex – Zoho Analytics

https://www.zohowebstatic.com/sites/default/files/analytics/zblenddata-video.mp4

Baas

A BaaS a Backend mint a Service kifejezést jelenti.

A fenti kép származik CloudFlare.

Az alkalmazás összes háttér-szolgáltatásáért gondoskodik, és a fejlesztők csak az alkalmazás előlapjának írására és fenntartására összpontosíthatnak. Háttérszolgáltatásokat nyújt, például adatbáziskezelést, felhasználói hitelesítést, felhőtárolást, tárolást a felhőn, push értesítéseket stb.

Például az amazon.com-ra, ez az egyik legnépszerűbb e-kereskedelmi webhely világszerte. Amit felhasználóként lát, egy barátságos webhely vagy alkalmazás, de sok minden történik a háttérképén. A BaaS segítséget nyújthat az Amazon számára a tároláshoz, a felhasználói menedzsmenthez, a fizetési átjáróhoz, az ajánlási rendszerhez, az értesítést küldheti felhasználóinak a legújabb ajánlatok és még sok más háttérfunkció számára..

Ex – kezelt adatbázis a DigitalOcean által

Adatok szolgáltatásként

Az Data as a Service (néha DaaS-nek is hívják) egy olyan szolgáltatási modell, amely előre összesített és előre kiszámított adatokat szolgáltat, amelyek jobb betekintést nyújtanak és jobb üzleti döntéseket hozhatnak. A felhőt adattároláshoz, adatintegrációs adatfeldolgozáshoz és hálózatokon keresztüli adatelemzési szolgáltatásokhoz nyújtja.

Jellemzők:

 • Kevesebb telepítési idő
 • Kivonatok összetettsége
 • Minimális állásidő
 • Szolgáltatások / eszközök automatikusan kezelt
 • Költséghatékony

Ex – MongoDB

DBaaS

A DBaaS az Adatbázist mint szolgáltatást jelenti.

A DBaaS-t az állami és a magán felhő-szolgáltatók kezelik. Belső / külső ügyfelek számára szolgáltatást nyújt az adatbázis funkcióinak. Az adatbázis-fejlesztők az adatbázis-kezelésben nem támaszkodnak az adatbázis-rendszergazdákra, amikor az Adatbázist szolgáltatásként használják.

A DBaaS használatának előnyei.

 • Csökkenti a működési költségeket
 • Könnyebb telepíteni és kezelni
 • Támogatja a vállalkozások minden méretét
 • Fizessen azért, amit használ
 • Automatizálja az adatbázis műveleteit
 • Klaszterezés perc alatt
 • Magas rendelkezésre állás a régiók között

Ex – Scalegrid a MySQL, PostgreSQL, Redis, MongoDB számára

Daas

A DaaS az Asztalot mint Szolgáltatást jelenti.

Virtuális asztalok, felhő felett, bármilyen eszközről, bárhonnan. Előfizetésen alapuló modellt kínál, és többszörös bérlő. Javítja az adatbiztonságot és növeli a távoli termelékenységet, mivel minden földrajzi területen szolgáltatást nyújt.

A virtuális asztali infrastruktúra (VDI) sok hasonlóságot mutat a DaaS-szel. A különbség a kettő között az, hogy a DaaS infrastruktúráját felhő felett üzemeltetik, míg a VDI infrastruktúrája többnyire a helyszínen található..

Ex – V2 felhő

Faas

A FaaS a Function as a Service kifejezést jelenti.

Segít eltávolítani a kiszolgálók bonyolultságát, és kiszolgáló nélküli architektúrát biztosít. Összpontosíthat az üzleti logikára, és a háttérben működő minden szolgáltatót a szolgáltatók gondozzák – mindössze a kódfejlesztés miatt kell aggódnia.

Az AWS Lambda egy példa a FaaS-re, amelyet az Amazon fejlesztett ki. Az Azure és a GCP szintén támogatja a FaaS-t az Azure-funkciók és a Google Cloud-funkciók révén.

Néhány előnye:

 • Eltávolítja a bonyolultságot, absztrakciót nyújt
 • Csak felhasználáson alapuló számlázás
 • Gyorsabb fejlődés
 • Könnyen méretezhető
 • Kidolgozási idő milliszekundumban

Ex – Cloudflare dolgozók

SECaaS

A SECaaS a biztonságot mint szolgáltatást jelenti.

Felhő alapú biztonság, ahol egy alkalmazást vagy infrastruktúrát egy felhő alapú biztonsági szolgáltató (CSBP) biztosít. A Biztonság mint szolgáltatás egyszerű példája egy víruskereső szoftver, amelyet olyan szervezet nyújt, mint az Avast, Norton, McAfee, stb..

Más biztonsági szolgáltatások, például a rosszindulatú programok elleni küzdelem, a tűzfal, a behatolás tesztelése, a behatolás észlelése, a hitelesítés, a spam szűrése, az identitás és a hozzáférés-kezelés (IAM) a SECaaS részét képezik..

Ex – SUCURI a webalkalmazás – tűzfalhoz

Következtetés

Tehát ezek voltak azok a fontos felhőalapú szolgáltatási modellek, amelyekkel gyakran találkozol, miközben felhőmegoldásokkal dolgozol. Próbáljon ki egy fent említett felhőszolgáltatási modellt bármelyik felhőszolgáltató (AWS, Azure, Google Cloud) segítségével, hogy megértse azt..

Ha újabbak a felhőalapú számítástechnikában, akkor tanulmányozza ezeket a tanfolyamokat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map