13 най-добри учебни ресурси за започване на работа в UX

Какво огромно щастие изпитва, когато получим продукт и започнем да го използваме веднага, без да е необходимо да четем дълги ръководства или да преминаваме през сложни процедури за настройка, нали?


Е, това се случва, когато продуктът е проектиран с UX предвид. UX (в случай, че не сте знаели) означава потребителски опит. Накратко, добрият UX дизайн се стреми да направи потребителя на даден продукт щастлив от самото начало.

В случай на уеб страници или софтуерни приложения, добър UX дизайн прави потребителя да се чувства удобно и щастливо от момента, когато инсталира софтуера или влезе в уебсайта и започне да го използва. UX дизайн надхвърля рисуването на атрактивни и привлекателни екрани. Целта му е да улесни потребителя да постигне това, което иска със софтуерния продукт, който проектирахме.

Въпреки че UX дизайнът и UI дизайнът имат много общо, UI дизайнът е само част от UX дизайна. Важна част, но не цялата. В UX има и други аспекти, като използваемост, брандиране, интеграция и т.н. Но ние отпадаме. Тук нямаме намерение да ви учим на UX дизайн – просто ще ви преведем през най-добрите опции, за да научите всички тези неща. Така че, нека започнем с първото нещо, което трябва да търсите.

# Най-добрите онлайн курсове за научаване на UX дизайн

Ако решите сами да посетите всички онлайн курсове за UX дизайн, ще намерите всякакви неща – от дълги, които отнемат месеци от живота ви и ви учат на всичко – от историята на дизайна до най-новите дизайнерски инструменти, до кратките, които показват само малки парченца от голямата картина. Ако искате да спестите време и да играете безопасно, предлагаме ви да започнете да проучвате онлайн курсовете, които разглеждаме тук – те сигурно са сред най-добрите.

Hack Design

Ако обичате да се учите спокойно, тогава това е може би най-добрият ви вариант.

В момента, в който влезете Hack Design, ще започнете да получавате във входящата си поща кратък урок всяка седмица. Уроците са изработени от големи, опитни дизайнери. Можете да прегледате списъка, за да видите дали намерите някой, знаете. Можете също да разгледате уроците, ако искате да научите нещо конкретно.

Но ако не знаете откъде да започнете, има пакет от 50 урока за начинаещи, които ще ви пренесат ръка през всички основи, от „Hello World“, за да получите първата си работа като дизайнер. И най-добрата част: безплатно е.

Coursera: Въведение в дизайна на потребителския интерфейс

Ето едно нещо, което трябва да се отбележи: Както вече казах, потребителският интерфейс е важна част от UX. Разликата между двете дисциплини е, че потребителският интерфейс се фокусира върху визуалния външен вид на продукта, докато UX обхваща всички взаимодействия между продукта и неговите потребители. Когато говорим за софтуерни продукти (най-вече приложения и уебсайтове), потребителският интерфейс се грижи за повечето взаимодействия, затова UI е толкова важна част от UX и заслужава да вземе курс, само за да научи за UI дизайна.

Предлага се от Университета на Минесота, курсът „Въведение в дизайн на потребителски интерфейс“ обещава, че ще получите разбиране на високо ниво за процеса на проектиране на потребителския интерфейс. Освен, че ви учи как да проектирате потребителски интерфейси, той също така учи на използваемостта, теорията на дизайна и стандартните за индустрията методи за подход към проектирането на потребителски интерфейс.

Тя продължава четири седмици, като общо 13 часа уроци. Има много добри отзиви и оценка за звезди 4,7 от 5. Можете да влезете безплатно, а след като го завършите, можете да вземете други курсове в програмата за специализация, като Потребителски изследвания и дизайн, Прототипиране и дизайн и Оценка на потребителски интерфейси.

Udemy: Професионален курс на Adobe XD

Adobe XD е най-широко използваният и популярен инструмент за UX дизайн. в този курс, ще намерите всичко, което трябва да знаете, за да го овладеете като професионалист. Той ще ви научи на всички детайли на софтуера и на инструментите и процедурите, които са част от него. Той не е безплатен, но за няколко долара ви предлага 2,5 часа видео уроци при поискване, достъп до материалите за цял живот и сертификат за проучване.

Със звездна оценка 4,2 от пет, този курс е насочен към всеки, който иска да започне да проектира потребителски интерфейси. Студентите са работили около два примера: пълно приложение с шест страници и уебсайт за продажба на автомобили.

LinkedIn Learning: Обучение за скици и уроци

Скицата е също много популярен инструмент за UX дизайн и Lynda (LinkedIn Training) предлага пълен курс за доминиране на всичките му характеристики. Ако сте нов в Lynda, можете да вземете този курс безплатно, възползвайки се от безплатния месец, който компанията ви предлага да започнете. След безплатния първоначален месец, ако искате да продължите да вземате курсове, те имат някои планове и за него.

Курсът има множество учебни пътеки, включващ общо 31 курса, които обхващат всичко необходимо, за да се научите да използвате Sketch, независимо дали сте начинаещ, междинен или напреднал потребител.

UX обучение

Когато започнете да работите като UX дизайнер, ще бъдете попаднали в нещо, известно като цикъл на разработка на софтуер: деликатен работен процес, който трябва внимателно да се спазва, за да спазвате крайните срокове, без да е необходимо да се преуморявате. Има методологии, създадени специално за контрол на цикъла на разработка на софтуера, а Лиан е една от тях – тествана и широко приета.

Този курс не е за UX дизайнерски инструменти или техники. Това е двудневна програма, която научава всичко, което трябва да знаете, за да овладеете процеса на проектиране на UX през Lean, от това как да водите интервютата на заинтересованите страни до това как да направите мозъчна атака и да генерирате идеи и след това да стартирате скица на интерфейса.

# Най-добрите онлайн ресурси за научаване на UX дизайн: блогове & видеоклипове

Не всички от нас обичат да се ръководим, когато искаме да научим ново умение като UX дизайн. Някои от нас предпочитат да следват собствените си пътеки през купищата хаотична, неструктурирана информация, публикувана в блогове, видеоклипове и други. Ако принадлежите към тази авантюристична група, тогава продължете. Но преди да започнете, нека ви разкажа за някои места, на които бихте могли да отидете, за да започнете пътуването си, за да го направя по-приятен и ползотворен.

UX Collective

UX Collective предлага курирани истории за потребителското изживяване и използваемостта. Четейки го, вие ще бъдете в течение с UX събития, новини, тенденции, съвети & трикове и инструменти. Има много истории, които със сигурност ще ви накарат да мислите „Бил съм там…“, а също и много, които ще ви научат много ценни уроци.

Седмичен дизайн: Уроци, активи, интервюта

Пуни Чаула тече този канал с много видеоклипове за UX Design. Това е малко ориентирано към Adobe XD, но също така има информация за други инструменти и интересни интервюта с дискусии по всички видове дизайнерски теми. Вижте раздела „Дизайнът е изгоден“, където ще намерите анализ и преценка на популярните потребителски интерфейси, заедно с техните недостатъци и силни страни.

Основни инструменти за UX дизайнери: Ръководство за начинаещи

Тази публикация в блога се опитва да хвърли светлина върху безброй инструменти, налични за UX дизайнери. В него се говори за всеки вид инструмент, а не само за създаване на прототипи, скици или телени рамки. Можете да намерите инструменти за проучване и получаване на вдъхновение, инструменти за правене на интервюта и други.

Хост сайтът, CareerFoundry, също предлага много курсове за UX, UI и уеб разработка, в случай че се нуждаете от повече опции от тези, които ви представих преди.

Защо въпроси за дизайн

Ерин Лохнер е автор на Защо въпроси за дизайн. Тя е известен дизайнер, който обича да споделя своите идеи чрез публикации в блогове и лекции. Тази публикация, по-специално, ще ви научи ценен урок – защо дизайнът има значение – но трябва да преглеждате и други публикации, поне тези от категорията изкуство / дизайн.

Design for Mankind е активен блог с хиляди читатели, така че четейки го, не само ще се поучите от идеите на Ерин, но и от многото коментари, читателски места, на които Ерин винаги отговаря.

# Най-добрите книги за научаване на UX дизайн

Книги? Кой чете книги, когато има толкова много съдържание в онлайн курсове, видеоклипове и блогове, нали? погрешно.

Много хора все още използват книгите като средство за учене, защото е лесно да ги вземете със себе си и да се научите със свое собствено темпо, докато сте в дълго пътуване или всеки път, когато имате време за четене. Има много страхотни учебни материали в книги, написани от известни експерти в UX дизайн. И ще ви разкажем за онези, които наистина трябва да прочетете, дори ако ходите на курс или гледате тренировъчни видеоклипове.

Всичко за лицето: Основите на дизайна на взаимодействията

Както се казва от името му, това е ан съществено ръководство за проектиране на взаимодействия. Това е книгата, която оформи пейзажа на дизайна на взаимодействието. Четвъртото му издание е напълно актуализирано и преработено за ерата на мобилните устройства, като се вземе предвид преминаването към смартфони и таблети.

Благодарение на тази книга дизайнът на взаимодействието избяга от изследователските лаборатории и проникна в ежедневието на много хора. Това е изчерпателно ръководство, което включва дискусии относно сензорни интерфейси, размери на екрана, мобилни приложения и много други. Авторите са известни професионалисти в областта на изчислителната техника, програмирането и дизайна, което им позволява да предоставят широк поглед върху областта на UX дизайн.

Adobe XD Classroom in a Book

Искате да вземете курс по Adobe XD, но нямате място в графика си за него? Няма проблем. Тази книга е класна стая на Adobe XD, която можете да вземете със себе си. Това е бестселър от Adobe Press, така че не можете да сбъркате с него.
Той има 11 урока, които ръководят читателите през всички необходими стъпки, за да научат основните техники на Adobe XD. Те са базирани на проекти уроци за проектиране и прототипиране на реално съдържание за реални приложения и уебсайтове.

Заедно с книгата получавате множество придружаващи файлове, които предоставят всички необходими материали на читателя, за да завърши проектите, включени във всяка глава.

Смешно лесното ръководство за приложението Sketch

Името ви казва почти всичко, което трябва да знаете за тази книга. Ако просто искате да научите за Sketch по нелепо прост начин, това е книгата за вас.

Смешно лесното ръководство за приложението Sketch е писано за не-кодери и не-дизайнери, тоест обикновени хора, които трябва да представят идея на потенциални инвеститори, но нямат знания, за да я реализират..

С тази книга ще научите как да използвате Sketch за безпроблемно генериране на макети, които изглеждат и се чувстват като истинските неща. След това, ако получите средствата, ще трябва сериозно да помислите как да превърнете идеята си в работещо нещо.

Презентация Дзен

Не бих препоръчал Презентация Дзен книга на хората, които търсят практическа информация, да започнат бързо да работят върху UX дизайн. Но ако имате малко свободно време, моля, прочетете го. Ще ви научи ценни уроци за това как да представите идеите си. Тъй като разликата между средния UX дизайн и страхотния може да не е в самия дизайн – може да е в начина, по който е представен.

Нейният автор, Гар Рейнолдс, споделя своя опит в превръщането на обикновен куп слайдове в светещо, провокативно, образователно и вдъхновяващо представяне. Можете да проверите неговия сайт, prezentazen.com, за да разберете идеите му, преди да купите книгата.

Къде да отида от тук

След като сте готови да започнете да работите в сферата на XD дизайна, тогава може би ще започне най-трудната част: ще трябва да получите истинска работа, за да платите, ако е възможно. Добрата новина е, че търсенето на UX дизайнери е голямо за компании от всякакви размери. Предлагането на такива специалисти е малко, така че не се примирявайте с първата оферта, която получите. Използвайте знанията си и проектирайте привлекателна автобиография, покажете я и нека вятърът е винаги зад гърба ви.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map