20 nyílt forráskódú eszköz segíthet a COVID-19 gyógymód-kutatásában

A kormányok, tudósok és kutatóintézetek technológiát és innovációt alkalmaznak a COVID-19 kezelésére.


Kidolgozták a nyílt forráskódú eszközöket, és néhányat továbbra is tesztelnek annak érdekében, hogy támogassák a halálos vírus kimenetelének minimalizálása érdekében tett erőfeszítéseket..

Számos nyílt forráskódú eszköz már működik, segítve a kutatókat a betegség megismerésében, a terjedés azonosításában, a terjedés megakadályozásában és a további terjedés és halálesetek minimalizálásában. Számos projekt érhető el a Oktatási ökoszisztéma amely felvázolja a különféle eszközök használatát.

Ez a cikk néhány olyan nyílt forráskódú eszközt és könyvtárat ismertet, amelyeket a COVID-19 megfigyelésében, megelőzésében és tárolásában, diagnosztizálásában és kezelésében használnak.

COVID-19 nyomkövető térkép

Januárban a JHU Rendszertudományi és Műszaki Központja elindította a COVID-19 globális nyomkövető térkép amely gyorsan valós időben vált a fejlődő világjárvány adatainak nemzetközileg megbízható forrásává.

A térkép nyílt forráskódú, és felhasználta a legfontosabb médiaszervezetek, kis szervezetek és az önkormányzatok kutatási és megjelenítési erőfeszítéseinek erõsítésére.

DXY-COVID-19-Lánctalpas

A DXY-COVID-19-Crawler az egyik legkorábbi nyílt forrású projekt, amelyet januárban fejlesztettek ki a COVID-19-re..

A fejlesztők felhasználták a DXY.cn, egy olyan oldal adatait, amelyet a kínai orvosok használtak az esetek jelentésére és nyomon követésére. Fejlesztettek egy webrobotot, amely adatokat gyűjtött a webhelyről, és hozzáférhetővé tette azokat egy API-n és egy adattárházon keresztül. A kód elérhető: Github.

Nyissa meg az adatkészletet

Nyílt adatkészlet (ODK) nem új eszköz. Korábban már felhasználták a nyugat-afrikai 2004. évi Ebola-kitörések, valamint a legújabb 2019-es Kongói Demokratikus Köztársaság kitörése során..

Elsősorban segít a felhasználóknak az adatok gyűjtésében, kezelésében és felhasználásában a kapcsolat felkutatásában, a stratégiai feltérképezésben, a döntéshozatalban, a közösség érzékenyítésében és az ügykezelésben..

Az ODK közösség tovább fejlesztette felhasználását a COVID-19-re adott válaszként azáltal, hogy jelentési űrlapot tett elérhetővé telepítéseiben. Az űrlapot az Egészségügyi Világszervezetnek az esetek kivizsgálására, valamint a kapcsolatfelvételre és a nyomozásokra vonatkozó jegyzőkönyve alapján tervezték.

A vezető fejlesztők ingyenes támogatást kínálnak minden olyan szervezet számára is, amely az ODK-t a COVID-19-re válaszként telepítette.

Nextstrain

Nextstrain nyomon követi a kórokozók fejlődését. Korábban már használták egy betegség családi anamnézisének kiszámításához, így lehetővé téve a betegség előrehaladásának előrejelzését.

Sikeresen alkalmazták a korábbi járványokban, mint például az Ebola. Az összes influenza-adat megosztására vonatkozó globális kezdeményezés (Gisaid) genetikai adatain keresztül a Nextxtraint használják a COVID-19 kezelésére..

DHIS2

Valószínűleg már tudja DHIS2. Ez a világ legnagyobb egészségügyi információs rendszer. Több mint 70 országban használják. A COVID-19-re adott válasz részeként a DHIS2 kiadott egy digitális adatcsomagot, amely felgyorsítja a fertőzés észlelését, jelentését, megfigyelését és kezelését.

A DHIS2 digitális adatcsomag szabványos metaadatokat használ, amelyek összhangban vannak a WHO COVID-19 esetének meghatározásáról és felügyeletéről szóló protokolljával a gyors telepítés és reagálás lehetővé tétele érdekében..

Pikobar West Java

Indonézia Betegségek és Katasztrófák Információs és Koordinációs Központja egy válságkezelő központ, amelynek célja a COVID-19 enyhítése és reagálása Indonézia Nyugat-Java tartományában..

A Jabar Digital Service a válasz részeként kidolgozott egy nyílt forrású webes eszköz és alkalmazás amely lehetővé teszi a felhasználók számára a legújabb COVID-19 adatok elérését.

OpenMRS

Az OpenMRS egy olyan beteggondozási rendszer, amelyet a világ számos fejlődő országában használnak. A OpenMRS rendszer, Azon országok, amelyek egészségügyi erőforrásait szűkítették, felhasználhatják a COVID-19 megfigyelésére, szűrésére és kezelésére.

A rendszer hozzájárulhat kapacitásuk bővítéséhez azáltal, hogy hozzáférést biztosít a tudományos alapú információkhoz a válság kezelésével kapcsolatban.

OpenLMIS

Az OpenLMIS projekt egy közösség-központú taktikát alkalmaz egy nyílt forráskódú és állítható logisztikai menedzsment információs rendszer kifejlesztésére. Az OpenLMIS rendszer célja az adatok pontosságának javítása, az elszámoltathatóság növelése, az adatok időszerűségének és láthatóságának javítása.

Az OpenLMIS rendszer célja az egészségügyi ellátási láncok fejlesztése, az orvosi erőforrások nyilvántartása, hogy világos képet kapjon a rendelkezésre álló egészségügyi felszerelésekről, ideértve a tesztkészleteket, és az egyéni védőeszközökről. Ez az eszköz hatékonyan alkalmazható a döntéshozók támogatására az erőforrások elosztásában a COVID-19-re adott válaszként.

Healthsites

Az Globális egészségügyi helyek feltérképezési projektje egy olyan projekt, amelynek célja a világ minden egészségügyi intézményének feltérképezése és minden kórház részleteinek könnyű hozzáférhetősége. Az egészségügyi létesítményekre vonatkozó adatokat egy API-n keresztül tették elérhetővé.

A felhasználókkal való együttműködés révén a healthsites.io csapata rögzíti és érvényesíti az egyes egészségügyi létesítmények helyét és elérhetőségét, és szabadon hozzáférhetővé teszi az adatokat egy nyílt adatlicenc révén..

Sormás

SORMAS (Felügyeleti kitörési válaszkezelő és elemző rendszer) egy nyílt forrású mobil e-egészségügyi rendszer. Bevezették a betegségek elleni küzdelem, valamint a járványkezelési eljárások végrehajtására.

Számos országban, például Ghánában, Nigériában, Nepálban és Fidzsi-szigetekben hatékonyan telepítették a COVID-19 megfigyelésére és korai észlelésére..

A SORMAS egy ingyenes, nyílt forrású rendszer, amely követi az adatvédelmi szabványokat.

Tokió COVID-19

Sok más várostól és kormánytól eltérően, a Tokió nagyvárosi kormány kifejlesztett egy nyílt forrású weboldalt, amely tájékoztatja a lakosokat a COVID-19-ről. A nyílt forráskódúvá tétele révén a webhely több mint 200 felhasználó részvételét látta. Három másik város, Chiba, Nagano és Fukuoka újjáépítette a weboldalt.

OpenELIS

A OpenELIS egészségügyi rendszer az egészségügy javítása egy fokozatos, szabványokon alapuló laboratóriumi információkezelő rendszer biztosításával, amelyet különféle egészségügyi kezdeményezések használhatnak a kezelési lehetőségek javítására.

A COVID-19 kitörése globális kihívást jelentett a kapcsolat felkutatása és a gyanús esetek tömeges tesztelése során. Az OpenELIS rendszer hatékonyan alkalmazható a COVID-19 kezelésében, hogy megkönnyítse a laboratóriumi vizsgálatok és az eredmények nyomon követését.

Közösségi egészségügyi eszközkészlet

Az Közösségi egészségügyi eszközkészlet egy nyílt forráskódú eszközök, valamint nyílt hozzáférésű erőforrások gyűjteménye, amelyek célja a digitális eszközök létrehozása és telepítése a közösségi egészségügyi kezdeményezésekben való felhasználáshoz olyan területeken, amelyek nehezen elérhetőek.

A közösségi egészségügyi eszközkészlet fejlesztői közössége mozgósult olyan eszközök és erőforrások kifejlesztésére, amelyek célja a közösségi egészségügyi dolgozók támogatása a COVID-19 kezelésében..

HARANGJÁTÉK

Az A COVID-19 kórházi járványhatási modellje (CHIME) egy nyílt forráskódú alkalmazás, amelyet a Penn Medicine Egyetemen dolgozó tudósok fejlesztettek ki. Ez egy online eszköz, amely lehetővé teszi a kórházak számára, hogy megjósolják a vírus hatását az egészségügyi forrásokra.

A Python és a pandák nyílt forráskódú függőségével fejlesztették ki.

COVID gondozási térkép

Az COVID gondozási térkép elősegíti a meglévő egészségügyi erőforrások feltérképezését, valamint a kórházi ágyak, ventillátorok, orvosi ellátás és a személyzet hiányosságainak előrejelzését. Az összes módszer, adatfeldolgozó eszköz, megjelenítés és forráskód ingyenes és nyílt forráskódú.

A COVID gondozási térképprojekt célja a támogatás előrejelzése és megszervezése a gyorsan növekvő COVID-19 fertőzések számának és az intenzív ellátást igénylő személyek hatékony ellátásának támogatására..

Locale.ai

A Locale.ai kifejlesztett egy nyílt forrású, interaktív megjelenítést a COVID-19 összes megerősített eseteiről az egész világon. A John Hopkins University nyílt forráskódú adatkészletét kérdezi.

A Locale.ai kifejlesztette a COVID-19 megjelenítő webhely a Vue.js használatával, amely egy népszerű keretrendszer, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy modern internetes alkalmazásokat hozzanak létre.

A COVID-19 szerte a világon

Ez az alkalmazás egy térképmegjelenítést használ a COVID-19 terjedésének, a megerősített eseteknek és a betegség világszerte történő fejlődésének megfigyelésére. Használja a John Hopkins CSSE adatait.

Koronavírus tracker

Ez egy Fényes alkalmazás, amelyet John Coene fejlesztett ki. A COVID-19 terjedését John Hopkins, DXY és Weixin adatok felhasználásával követi nyomon. Az alkalmazás megmutatja a gyanúsított, megerősített és helyrehozott esetek számát idő és régió szerint. A kód elérhető: Github.

COVID-19 globális esetek

COVID-19 globális esetek egy Christoph Schoenenberger által kifejlesztett, fényes alkalmazás, amely a COVID-19 fejleményeit mutatja be térképen, táblázatokban, összefoglaló táblázatokban és ábrákban. Kódja elérhető a Github-on.

Kormányok és a COVID-19

Ez egy Fényes alkalmazás által kifejlesztett Sebastian Engel-Wolf. Térképezi a COVID-19 exponenciális növekedését, a napokat a kettős fertőzésekig, a megerősített eseteket, a halálozási arányt és a megerősített esetek számát a különböző régiók 100 000 emberére számítva. A kód elérhető a Github-on.

Csomagolás fel

A nyílt forráskódú közösség gyorsan és hatékonyan reagált a COVID-19 világjárványra. Számos projektet építettek és folytatnak tovább a betegség terjedésének kezelésére. Ez a cikk néhány projektet ismertet. Még mindig bizonytalan, hogy a betegség hogyan fog előrehaladni az elkövetkező hetekben. A meglévő nyílt forráskódú technológiákat kihasználó további projektek helyet fognak találni a halálos betegség elleni küzdelemben.

Maradj biztonságban!

Dr. Michael J. Garbade, az oktatási ökoszisztéma vezérigazgatója

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map