20 Инструменти с отворен код могат да помогнат на COVID-19 Cure Research

Правителствата, учените и изследователските институции използват технологии и иновации за справяне с COVID-19.


Разработени са инструменти с отворен код, а някои продължават да бъдат тествани, за да подкрепят усилията, които са внедрени за минимизиране на резултатите от този смъртоносен вирус.

Вече има набор от инструменти с отворен код, които помагат на изследователите да се запознаят с болестта, да идентифицират разпространението, да предотвратят разпространението и да сведат до минимум по-нататъшното разпространение и смъртните случаи. На разположение е редица проекти Образователна екосистема което очертава как да използвате различни инструменти.

Тази статия разглежда някои от инструментите и библиотеките с отворен код, които се използват за мониторинг, профилактика и ограничаване, диагностика и лечение на COVID-19.

COVID-19 Проследяваща карта

През януари Центърът за системна наука и инженеринг на JHU стартира a COVID-19 Global Tracking Map който бързо се превърна в международен доверен източник на данните на развиващата се пандемия в реално време.

Картата е с отворен код и е използвана за захранване на усилията за научни изследвания и визуализация от страна на топ медийни организации, малки организации и местни власти.

DXY-COVID-19-гъсеничен

DXY-COVID-19-Crawler е един от най-ранните проекти с отворен код, разработен да отговори на COVID-19 през януари.

Разработчиците използваха данни от DXY.cn, сайт, използван от китайски медици за докладване и проследяване на случаи. Те разработиха уеб сървър, който събираше данни от сайта и го предоставяше чрез API и склад на данни. Кодът е достъпен на Github.

Отворен комплект данни

Отворен комплект данни (ODK) не е нов инструмент. Използван е преди по време на епидемията от ебола в Западна Африка през 2004 г. и по-скорошното огнище в Демократична република Конго през 2019 г..

Основно помага на потребителите да събират, управляват и използват данни при проследяване на контакти, стратегическо картиране, поддръжка на решения, чувствителност на общността и управление на случаи.

Общността ODK допълнително усъвършенства използването си в отговор на COVID-19, като предоставя на разположение формуляр за отчитане в своите внедрения. Формулярът е създаден съгласно протокола на Световната здравна организация за разследване на случаи и проследяване на контакти и разследвания.

Водещите разработчици предлагат и безплатна поддръжка за всяка организация, която е внедрила ODK в отговор на COVID-19.

Nextstrain

Nextstrain проследява еволюцията на патогените. Преди това той е бил използван за изчисляване на фамилната анамнеза за заболяване, което позволява прогнозиране на прогресията на болестта.

Успешно се използва при предишни епидемии, като Ебола. Чрез генетични данни на Глобалната инициатива за споделяне на всички грипни данни (Gisaid) Nextxtrain се използва за справяне с COVID-19.

DHIS2

Вероятно вече знаете DHIS2. Това е най-голямата в света система за управление на здравната информация. Използва се в повече от 70 страни. Като част от отговора на COVID-19 DHIS2 пусна пакет от цифрови данни, който ускорява откриването, докладването, наблюдението и лечението на болестта.

Цифровият пакет данни DHIS2 използва стандартни метаданни, които са приведени в съответствие с протокола на СЗО за дефиниране и наблюдение на случая COVID-19, за да се даде възможност за бързо внедряване и реагиране.

Pikobar Западна Ява

Индонезийският информационен и координационен център по болести и бедствия е център за реагиране на кризи, създаден за смекчаване и реагиране на COVID-19 в провинция Западна Ява в Индонезия.

Като част от отговора, Jabar Digital Service е разработила уеб инструмент и приложение с отворен код което позволява на потребителите да имат достъп до най-новите данни на COVID-19.

OpenMRS

OpenMRS е система за грижа за пациентите, използвана в много развиващи се страни по целия свят. Благодарение на гъвкавостта на OpenMRS система, държави, които са имали напрежение в здравеопазването си, могат да го използват за наблюдение, скрининг и лечение на COVID-19.

Системата може да им помогне да разширят своя капацитет, като им предоставя достъп до научно обоснована информация за справяне с кризата.

OpenLMIS

Най- Проект OpenLMIS използва тактика, насочена към общността, за да разработи отворен код и регулируема информационна система за управление на логистиката. Системата OpenLMIS се стреми да подобри точността на данните, да увеличи отчетността, да подобри актуалността и видимостта на данните.

Системата OpenLMIS се стреми да подобри веригите за здравно снабдяване, инвентаризацията на медицинските ресурси, за да предостави ясна картина на наличните медицински консумативи, включително тестови комплекти и ЛПС (лични предпазни средства). Този инструмент може ефективно да бъде използван за подкрепа на лицата, вземащи решения при разпределянето на ресурси като отговор на COVID-19.

Healthsites

Най- Глобален проект за картографиране на здравни сайтове е проект, насочен към картографиране на всяко здравно заведение в света и осигуряване на лесен достъп до подробностите за всяка болница. Данните за здравните заведения са достъпни чрез API.

Чрез сътрудничество с потребителите екипът на Healthsites.io улавя и утвърждава местоположението и данните за контакт на всяко здравно заведение и прави данните свободно достъпни и достъпни чрез Лиценз за отворени данни.

SORMAS

SORMAS (Система за управление и анализ на реакции за наблюдение на огнища) е мобилна система за електронно здраве с отворен код. Той е използван за прилагане на контрол на заболяването, както и процедури за управление на огнища.

Той е ефективно внедрен в няколко страни, включително Гана, Нигерия, Непал и Фиджи, за наблюдение и ранно откриване на COVID-19.

SORMAS е безплатна, отворена система, която следва стандартите за защита на данните.

Токио COVID-19

За разлика от много други градове и правителства, Митрополит на Токио е разработил уебсайт с отворен код, който информира жителите си за COVID-19. Правейки го с отворен код, сайтът е виждал приноси от над 200 потребители. Три други града, Чиба, Нагано и Фукуока, са пресъздали уебсайта.

OpenELIS

Целта на Здравна система OpenELIS е да се подобри здравеопазването чрез осигуряване на прогресивна, базирана на стандарти система за управление на информацията, която може да бъде използвана от различни здравни инициативи за подобряване на възможностите за лечение.

Избухването на COVID-19 представи глобално предизвикателство за проследяване на контакти и масово тестване на заподозрени случаи. Системата OpenELIS може ефективно да се използва при справяне с COVID-19, за да улесни проследяването на лабораторните тестове и резултатите.

Наръчник за здраве на Общността

Най- Наръчник за здраве на Общността е колекция от инструменти с отворен код, както и ресурси с отворен достъп, които са насочени към изграждане и внедряване на цифрови инструменти за използване в здравни инициативи на общността в труднодостъпни области.

Общността на разработчиците на Health Healthkit се мобилизира за разработване на инструменти и ресурси, които целят да подкрепят здравните работници в общността за справяне с COVID-19.

CHIME

Най- COVID-19 Модел за въздействие на болницата за епидемии (CHIME) е приложение с отворен код, разработено от учени по данни от Penn Medicine – University of Pennsylvania. Това е онлайн инструмент, който позволява на болниците да прогнозират въздействието на вируса върху здравните ресурси.

Той е разработен с използване на Python и зависимостта на пандата с отворен код.

Карта за грижи за COVID

Най- Карта за грижи за COVID помага за картографиране на вече съществуващите здравни ресурси и за прогнозиране на пропуски в болнични легла, вентилатори, медицински консумативи и персонал. Всички методи, инструменти за обработка на данни, визуализации и изходен код са безплатни и с отворен код.

Проектът COVID Care Map се стреми да предвиди и действа, за да призове подкрепа за ефективна грижа за бързо нарастващия брой инфекции COVID-19 и тези, които се нуждаят от интензивни грижи.

Locale.ai

Locale.ai разработи интерактивна визуализация с отворен код на всички потвърдени случаи на COVID-19 по целия свят. Той пита запитвания с отворен код от университета Джон Хопкинс.

Locale.ai разработи Уебсайт за визуализация на COVID-19 чрез използването на Vue.js, която е популярна рамка, която позволява на разработчиците да създават съвременни уеб приложения.

COVID-19 по целия свят

Това приложение използва визуализация на картата за наблюдение на разпространението на COVID-19, потвърдените случаи и развитието на болестта по целия свят. Той използва данни от Джон Хопкинс CSSE.

Коронавирусен тракер

Това е лъскаво приложение, разработено от Джон Койн. Той проследява разпространението на COVID-19 чрез използването на данни от Джон Хопкинс, DXY данни и Weixin. Приложението показва броя на заподозрените, потвърдени и възстановени случаи по време и регион. Кодът е достъпен на Github.

COVID-19 Глобални случаи

COVID-19 Глобални случаи е лъскаво приложение, разработено от Кристоф Шененбергер, което показва развитието на COVID-19 на карта, графики, обобщени таблици и цифри. Кодът му е достъпен на Github.

Правителства и COVID-19

Това е лъскаво приложение, разработено от Себастиан Енгел-Вълк. Тя картира експоненциалния растеж на COVID-19, дни за удвояване на инфекции, потвърдени случаи, смъртност и броя на потвърдените случаи на 100 000 души в различни региони. Кодът е достъпен на Github.

Обобщавайки

Обществото с отворен код реагира бързо и ефективно на пандемията COVID-19. Много проекти са изградени и продължават да се изграждат за справяне с разпространението на болестта. Тази статия описва някои от проектите. Все още има несигурност за това как болестта ще прогресира през следващите седмици. Повече проекти, които могат да се възползват от съществуващите технологии с отворен код, ще намерят място в борбата срещу тази смъртоносна болест.

Пази се!

Статия на д-р Майкъл Дж. Гарбаде, изпълнителен директор, образователна екосистема

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map