5 по-малко известни невероятни AWS предложения

AWS продължава да доминира, независимо дали е качество или количество. В резултат на това много скъпоценни камъни могат да се изгубят при струпването.


AWS продължава да се разширява по-бързо, отколкото всеки може да се справи. Дори опитните архитекти признават, че знаят не повече от 20-30% от дълбочината, която AWS може да предложи. Въпреки че повече опции винаги са добре дошли, тук е недостатъкът, че много отлични предложения се губят сред тълпата.

Възможно е, защото те имат по-малък, по-специфичен случай на употреба или защото популяризирането им не е част от плановете на Amazon за агресивно разширяване.

Тази статия хвърля светлина върху пет такива AWS предложения.

Най-вероятно не сте чували за тях и има големи шансове те да останат завити в неизвестността напред. Тези предложения са невероятно полезни и много рентабилни, но почти не са известни на всички.

Lightsail

Една от причините AWS да не е в състояние да направи вдлъбнатина в по-малки размери, освен по-високите си разходи, е сложността.

Документацията на AWS е толкова обширна и объркваща, че ако успеете да завършите изследването си през уикенда и постигнете конкретно разбиране, можете да се преброите сред избраните. За останалите от нас AWS означава сложност на ужасяващо ниво. Дори да работя на месечна цена за AWS услуга изисква повече мозъчни клетки, които имам, и ме оставя с трайно главоболие. В резултат на това по-малките внедрения са пространство, което е доминирано от харесванията на DigitalOcean, Kamatera, Linode и т.н., където въртите инстанция с фиксирана цена и забравяте за нея.

Но сега AWS има отговор.

Както повечето други не най-добрите AWS предложения, Lightsail с пръсти наоколо и се настани в менюто на Amazon, без да се забелязва. Той е насочен към разработчиците, които използват тези VPS, както беше споменато по-рано услуги и ще послужат като стъпка към пълната платформа AWS по-късно. Lightsail има всички функции, които бихте очаквали от любимия си доставчик:

Прости, предвидими цени

Lightsail има VPS, започващ от 3,50 $ за 512 MB RAM и стига до 32 GB RAM / 8-Core Core процесор за $ 160 / месец. Използването на честотна лента е предвидимо и доста щедро, като варира от 1 TB до 7 TB, в зависимост от вашия план. С други думи, ако плащате 10 долара на месец на Lightsail, вие плащате 10 долара на месец. ��

DevOps рай

Lightsail носи и много функции на DevOps, които станаха стандарт сред облачните доставчици в наши дни. Независимо дали става въпрос за зареждане на балансьори, управлявани бази данни, съхранение на обекти, предварително конфигурирани сървъри за любимите ви уеб приложения (например, можете да направите внедряване с едно щракване за Node, Laravel и т.н.), Lightsail има всичко това.

Пълен достъп до AWS

Въпреки че Lightsail е отделна услуга, той не е напълно отрязан от екосистемата AWS. Чрез пиъртинг чрез VPC можете да се насладите на предимствата на други AWS услуги, докато сте на Lightsail.

Lightsail безпроблемно се надгражда до EC2, когато нуждите ви станат по-големи и сте готови да ухапете куршума за сложност. Може да се каже, че това е цялата идея, която Amazon имаше зад пускането на Lightsail, но ей, с обслужване отлично като AWS, не виждам защо някой трябва да се оплаква!

Нептун

Следващият член в нашата AWS слънчева система е Нептун (съжалявам, не можах да устоя на сходството!). Neptune е силно достъпна, напълно управлявана база данни с графики. Това е сравнително ново предлагане и вероятно ще остане неизвестно по две причини: 1) чистият брой налични AWS услуги и 2) изключително селективният случай на използване за графични бази данни.

За тези, които се чудят, графичните бази данни са друг подклас от бази данни NoSQL, които съхраняват и работят с данни в диаграма формат. Те се отличават с приложения, при които субектите имат много отношения помежду си, особено когато тези взаимоотношения имат различна присъща стойност. Някои добри примери, които викат за графични бази данни, са търсене, социални мрежи, двигатели с препоръки и т.н..

Ако използвате (или искате да използвате) бази данни, управлявани от AWS като Aurora, DynamoDB и т.н., и се нуждаете от база данни с графики за следващото си приложение, Neptune е начинът да отидете!

снежна топка

Следващ в нашия списък е изумително предложение – хардуерно!

на Amazon снежна топка е старомодно (макар и силно способно) предложение, когато трябва да се справите с големи количества данни.

За да оцените полезността на тази странно изглеждаща услуга, помислете колко данни трябва да преместват (и навлизат) сървърите ви през обикновен ден. Ако сте като мен, малко вероятно е да надхвърлите няколко MB. В такива случаи едва ли някога мислим за прехвърляне на данни, тъй като скоростите на Интернет са повече от достатъчни. Но някои компании трябва да движат няколко GB на час или дори няколко PB (Petabytes) на ден. Не знам за вас, но бях възложена задача да архивирам или възстановявам данни в този мащаб, просто се отказах от работата!

Снежна топка е построена за справяне с тези случаи.

Ето как се случва: изисквате устройство на Snowball от Amazon, което ви се доставя. Включвате го във вашите системи и му пишете абсурдни количества данни за една нощ. След като сте готови, уведомявате Amazon и те взимат устройството, изпращат го обратно в центъра за данни и качват всички данни обратно във вашия S3 акаунт.

Най-добрата част от целия този процес е, че устройството Snowball е изключително ефективно, поддържа няколко протокола и е устойчиво на подправяне. Така че, ако сте се борили с данни, които са наистина, наистина големи и са свързани най-вече с архивни, дайте снимка на Snowball!

Доверен съветник

Въпреки общото име, Доверен съветник е ценна услуга, ако сте широк потребител на AWS.

Помислете за Trusted Advisor като инструмент, който да ви помогне да планирате нова инфраструктура, да оптимизирате съществуваща или просто да стартирате сканиране, за да сте сигурни, че вашите внедрения отговарят на стандартите за сигурност на AWS. Като се има предвид колко е трудно да се направи това дори на един сървър ръчно, бих казал, че Trusted Advisor е един от скритите скъпоценни камъни сред по-малко известните AWS предложения.

Всичко това може да звучи малко абстрактно, така че нека разгледаме някои конкретни примери за това как Trusted Advisor може да ви помогне.

EC2 оптимизация

Trusted Advisor може да сканира вашите работещи екземпляри EC2 и да съобщава за случаи на изключително ниско използване на процесора и мрежата. Това ще ви помогне да откриете действителните модели на използване и да спестите от своите AWS сметки, като отхвърлите някои от вашите случаи през много постните периоди. Само по себе си би било сложно да се натъкнете на тази информация.

S3 сигурност

Броят на винтовете за сигурност, свързани с неправилни привилегии S3, е твърде много, за да се брои. Прекалено често една компания случайно прави публично своите S3 кофа (и), а чувствителните данни, които трябва да останат скрити, се излагат и дублират в ръцете на злонамерени лица.

Поправката е проста на теория: управление на вашите разрешения за сигурност на S3 правилно, но е много лесно да се пренебрегне. Това се случва особено при проекти, които се изпълняват от известно време и някой променя настройките за сигурност случайно или за някои тестове, но забравя да ги върне. С Trusted Advisor, такива случаи ще бъдат открити и съобщени незабавно.

Тези два примера дори не драскат широчина от това, което надеждният съветник може да направи за вас. Тъй като много от тези проверки са безплатни, всичко, което мога да кажа, е, че независимо какво е нивото ви на AWS внедряване, Trusted Advisor е задължителен.

AWS рентген

Микросервизите са много забавни, особено за евангелистите и мениджъра, които получават информация за своите идилични предимства и всъщност не трябва да ги кодират. Но за разработчиците Микросервизите са архитектура и кошмар за отстраняване на грешки. Трудно е да се проследят съобщенията, когато преминават от услуга в услуга и често пъти е невъзможно да се каже защо нещо не работи или защо определено съобщение се е изгубило.

Особено лошо става, когато има голям брой услуги. Броят на възможните взаимодействия е достатъчно висок, за да претовари ума, камо ли кода. Помислете следната схема за микросервизи, взета от форумите на StackExchange, и си представете, че трябва да проследите тази бъркотия.

За щастие, с Рентгенов, AWS има инструмент, който може значително да опрости начина, по който отстранявате грешки в микросервизите. По същество X-Ray е услуга, която автоматично събира дневници на заявките от всяка услуга, която сте разгърнали, оптимизира тези дневници по сервиз и ги комбинира с други данни като закъснение и пропускателна способност, за да представи богата на информация моментна информация за случващото се по всяко време във вашата система.

X-Ray работи както в архитектурата на микросервиз, така и без сървър. Друго, което трябва да се има предвид е, че той не е наличен във всички AWS предложения (само писмено Amazon EC2, Amazon EC2 Container Service (Amazon ECS), AWS Lambda и AWS Elastic Beanstalk) се поддържат и само три езика / среди за програмиране се поддържат като от сега: Java, .NET и Node. Това е така, защото X-Ray трябва да взаимодейства директно с кода ви и включва големи усилия за разработка от страна на Amazon.

Това каза, аз съм 100% уверен, че много скоро ще се поддържат повече езици (лично виждам Go, Scala, Kotlin и др., Получаване на подкрепа доста скоро и тълкувани езици, които следвам по-късно).

заключение

В тази статия просто исках да покажа, че AWS има повече от EC2, ELB, RDS, S3 и т.н. Това не е само инфраструктура, но и инструменти за поддръжка, при които AWS бързо се отличава. Не чуваме за тези невероятни предложения, тъй като Amazon няма място и бюджет за популяризиране на всички тях – както пише, има близо 100 предложения от AWS!

Поради това е малко вероятно да чуете за тези услуги в голямо събитие или да намерите книги / курсове за тях. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се абонирате за официалните съобщения на AWS и да видите дали е разгърнато нещо ново, което може да улесни живота ви!

Ако сте любопитни да научите за AWS, тогава отидете на Udemy, и ще намерите стотици онлайн курсове за желания от вас предмет.

ЕТИКЕТИ:

  • AWS

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map