Разбиране без сървър за начинаещи

Често срещано погрешно схващане, което хората имат, след като слушат думата „без сървър“ е, че тя не се състои от сървър.


Е, това изобщо не е така.

Без сървър означава просто, че не е нужно да управлявате сървъра. Вместо да стартирате и поддържате вашия сървър, можете да използвате функциите.

С друга дума, Архитектура без сървър означава по-малко сървър.

Не би ли било чудесно, ако можете да отделите цялото си време за изграждане на по-добро приложение, без да се грижите за сървърите? Точно тогава без сървър може да ви помогне.

Тази статия ще обхване всички важни теми, които трябва да знаете, от това, което е без сървър до различни рамки, неговите предимства и защо трябва да се грижите.

Принципи на безстопанствената работа

Инфраструктурите без сървър включват различни принципи, които са посочени, както следва:

 1. Внедряване на услуги на трети страни: Различни доставчици действат като услуги на трети страни.
 2. Създаване на здрав преден край: Изпълнявайки функции в предния край чрез клиентска рамка на приложението, помага за намаляване на разходите чрез намаляване на функционалните обаждания и изпълнение.
 3. Извършете проверки на ефективността: Наблюдаването на работата на функции, които забавят конкретна услуга, е от съществено значение за осигуряване на добро потребителско изживяване.
 4. Едноцелеви функции: Тъй като функциите продължават само за ограничен период от време, за разработване на функции се предпочитат едноцелеви кодове.
 5. Изграждане на механизми за сигурност: За сигурността трябва да се грижи в API и FaaS слой. Тези функции за защита включват контрол на достъпа, криптиране и удостоверяване.
 6. Проектирайте архитектура базирана на push: Това гарантира, че не се изисква въвеждане от страна на потребителя за набор от събития.

Без сървър

Когато изграждате приложение, бихте искали то да създаде приятно изживяване за неговите потребители.

Например, искате вашето приложение да предостави функция за незабавно споделяне на социални медии, да му позволите да извършва транзакции в приложението и да направи качването на изображения и видеоклипове по-лесно и по-бързо.

За да направи всичко това възможно, приложението изисква много резервен код, който обработва и изпълнява действията като кликвания в приложението, качване на изображения, преместване от една страница на друга.

Управлението на архитектурата за хостване и изпълнение на този бек-енд код изисква много сървъри и справяне с различни актуализации на ОС, за да не забравяме сигурността.

Следователно, ние се нуждаем от някакъв доставчик, който да направи сървъра, управляващ за нас, което ни кара да работим без сървър.

Преди да продължим да обсъждаме тези доставчици, за нас е изключително важно да знаем двете водещи облачни изчислителни услуги, участващи в сървърни изчисления в облак.

Функция като услуга (FaaS)

Популярна и широко използвана платформа. С помощта на платформата FaaS разработчиците на приложения могат да стартират и хостват своя резервен код в рамките на без сървър.

Всички функции за управление, мащабируемост и сигурност на сървърите ще се погрижат от тази безсерверна рамка.

Предлагат се различни опции за изпълнение на тези функции от различни доставчици. След като функциите са завършени и се използват в рамките на FaaS, услугите, предоставени от доставчик на функция, след това се задействат чрез HTTP заявки или от специфични за доставчика помощни програми.

Тези дни се използва FaaS при обработката на данни в реално време.

Професионалисти

 • Вие плащате за това, което използвате
 • Добро управление на инфраструктурата
 • Сигурно и безопасно
 • Лесно и мащабируемо изпълнение

Против

 • Ограничена памет и време за изпълнение
 • Данните не се съхраняват
 • Включване на доставчици
 • Отстраняването на грешки не е лесно

Бекенд като услуга (BaaS)

Това е услуга за облачни изчисления, която действа като посредник, която предоставя различни начини, по които разработчикът може да свърже своите уеб и мобилни приложения към облачни услуги чрез API и SDK.

Има само ограничени доставчици за тази платформа и е сравнително по-нова от FaaS. Той е подобен на SaaS, но е главно за разработване на приложения. 

Продавачите на BaaS предоставят няколко компонента, които могат да бъдат включени в приложението.

С BaaS не е необходимо да изграждаме никакви функции за автентификация сами. Например, влизането и регистрацията за приложение изисква удостоверяване.

Професионалисти

 • Предоставяне на контролен панел за съхранение на данни
 • Платете за това, което използвате
 • По-малки разходи за развитие
 • Бързо и просто

Против

 • Код може да се повреди лесно
 • Може да възникне загуба на данни
 • Тестването е трудно
 • Не е подходящ за мащабни проекти

Някои други терминологии за облачни изчисления са:

 1. Платформа като услуга (PaaS): Той предоставя платформа, която позволява на потребителя да управлява, стартира и разработва приложения, без да се налага да изгражда и поддържа архитектурата.
 2. Софтуер като услуга (SaaS): Продавачите управляват всичко, разработчиците или потребителите трябва да използват тези услуги.
 3. Инфраструктура като услуга (IaaS): Просто е осигурена инфраструктурна база. Програмистът трябва сам да работи върху приложението. Необходимата инфраструктура включва виртуална машина, софтуерна мрежа и съхранение.

Нека разгледаме някои от платформите без сървър.

FaaS платформа

Много от доставчиците предоставят изчисления по време на изпълнение, които са известни като функция като услуга (FaaS).

Тази платформа изпълнява логиката на приложението, но не съхранява данните.

 • Функции на Google в облак: Плащайте само за времето, през което се изпълнява вашият код. Той се мащабира автоматично.

 • AWS Lambda: Amazon Web Services отстрани много проблеми, като въведе своята AWS Lambda технология. AWS Lambda е услуга, която изпълнява вашия бек-енд код за вас. Поддържа се от Node.js, Python, C #, Go и Java.
 • OpenWhisk: IBM също пусна OpenWhisk, който е платформа без сървър с отворен код.
 • Функции на Azure: Azure е управлявана от събития без сървър платформа, която поддържа JavaScript, C #, PHP и Python.

BaaS платформа

 • Firebase: Firebase стартира от Google. Тази платформа се използва главно в мобилните приложения за развитие. Това е база данни в реално време, която съхранява и синхронизира данни с облачната база данни NoSQL.

 • AWS DynamoDB: База данни NoSQL за услуги, които изискват последователна и едноцифрена милисекунда латентност.
 • Амазонка Когнито: Предоставяно от Amazon Web Services е създадено за извършване на регистрация от потребители и влизане в уеб и мобилни приложения.

Без сървърни рамки

Рамките без сървър са проектирани по такъв начин, че изграждането, тестването и внедряването на без сървърни приложения става много лесно.

Нека да разгледаме няколко видни рамки:

 1. без сървър: Тази рамка е безплатна, с отворен код и тази, която се пише с помощта на Node.js.
 2. Kubeless: Концепция, използвана за разработване на рамка за Kubernetes.
 3. Разпадането: Функционална рамка без сървър за Kubernetes, която поддържа Node.js, Go, C #, PHP.

 1. До: инструмент с отворен код, използван за разгръщане на HTTP сървъри.
 2. Nuclio: Рамка, която е с отворен код и изпълнява до 400 000 извиквания в секунда.

Защо трябва да използвам без сървър рамка за бизнеса си?

Предимства на Going Serverless

 1. Разгръщането е лесно: Отстъпките стават прости, защото версията е направена в самата система.
 2. Безпроблемно и прозрачно: Можете да съпоставите вашите бизнес изисквания с различните капацитети на сървъра, които се предоставят чрез тази рамка.
 3. Не са необходими разработчици: От разработчиците или администраторите не се изисква да стартират, актуализират или добавят сървъри.
 4. Рентабилен: За платформи като FaaS не е нужно да плащате за празни ресурси.
 5. Приятелски настроен: Той се разбира добре с микросервизите.
 6. Кара ви да останете на пазара: Преминаването без сървър намалява времето за навлизане на пазара и помага на софтуера ви да стартира по-бързо.

Недостатъци на без сървър

 1. Липса на инструменти: Разработчиците са изцяло зависими от доставчик за отстраняване на грешки и мониторинг на инструментите.
 2. Отстраняването на грешки е трудно: Трябва да стигнете до корените, за да намерите източника на бъга
 3. Сложна архитектура: Управлението на твърде много функции става по-трудно.
 4. Тестване: Интеграцията и тестването на приложения без сървър са сложни.

Бъдеще на без сървър

 1. Инструментална: Можем да очакваме инструментите, внедрени в без сървърна технология, да се увеличават и подобряват с времето, което го прави удобен за разработчиците.
 2. Управление на държавата: Определени недостатъци на serverlessFaaS са начинът, по който платформите се реализират, но те могат да бъдат коригирани с нови решения или с помощта на други компании.
 3. Повишена прозрачност от доставчиците: Ще има по-голяма прозрачност между вас и доставчика относно това, което бихте очаквали от тях, тъй като ние разчитаме на тях за нашия хостинг.
 4. общност: Можем да очакваме да видим огромен растеж на общност без сървър

заключение

Както виждаме, без сървър е иновативна и нарастваща технология. Една организация се възползва от тази технология, тъй като не им се налага да харчат много за управление на своите сървъри.

Освен това, той се оказва рентабилен и може да бъде достъпен за всеки бизнес, който иска да се съсредоточи върху създаването на приложение, което иска да осигури отлично изживяване на своите потребители.

С помощта на платформата FaaS плащате само за необходимите услуги. Можете да премахнете нежеланите разходи, които се генерират от неактивни ресурси.

Можем да очакваме много предприятия и стартиращи фирми да внедрят технологията без сървър в бъдеще.

Въпреки че има някои минуси, той може да бъде подобрен и използван в голям мащаб. Ако сте много ясни за своите бизнес цели и услуги, е оптимално да отидете с FaaS.

Разбира се, мнозина биха предпочели BaaS в зависимост от техните изисквания. Изборът на подходящ доставчик също играе значителна роля.

Ако се интересувате да научите повече, разгледайте това Курс за въвеждане без сървър.

ЕТИКЕТИ:

 • без сървър

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map