Как да шифроваме файлове за защита на личните и бизнес данните?

Шифроването може да защити данните от нежелани очи. Той може да осигури ефективна сигурност на данните, но повечето от потребителите не са наясно с това.


Шифроването може да бъде определено като “превод на данни в секретен код”. Това е най-добрият начин за постигане на сигурност на данните. За достъп до или четене на данни от криптиран файл, трябва да имате секретния ключ или с прости думи парола, която ще ви помогне при декриптирането на файла. За алгоритмите за защита незашифрованите данни са известни като обикновен текст, докато криптираните данни са известни като шифротекст.

Данните в криптирани файлове се съхраняват като сложен код, който би било трудно да се разчупи за разумен период от време. Следователно криптирането се счита за един от най-добрите методи за защита на лични или бизнес данни. За всяка корпоративна, включително здравна, финансова или правна информация, сигурността е изключително важна.

Оставянето на незашифровани данни или в облачно хранилище като Google Drive, DropBox или OneDrive или на вашия личен компютър е точно като да оставите вратите си отключени. След като нападателите узнаят, че вашите данни са некриптирани, става лесно да ги насочите.

Докато качвате данните си в облак или съхранявате в система, трябва да се опитате да ги защитите чрез криптиране. Това се отнася както за личната, така и за организацията.

Предимства на шифроването

Широко достъпни са технологии за криптиране на данни, които се реализират чрез няколко алгоритми за криптография. Има няколко предимства.

Целостта на данните – Увеличете защитата на данните и целостта на информацията. Самото криптиране обаче не може да осигури цялостност, но като защити наложителните данни, може да спести данни от хакер, който може да бъде използван от бизнеса при вземане на бизнес решения.

Защита на поверителността – Данните на телефон или компютър или в облака могат да притежават чувствителна информация. Хакерите могат да имат достъп и използват вашите лични данни от вашето устройство и да го използват по неразрешен начин, при което криптирането на данните може да бъде доказано като защита на поверителността на вашите данни.

Увеличете доверието – Много фирми може да не изискват безопасност на данните, но за да покажат на клиента си доколко са сериозни по отношение на безопасността на своите клиенти, те използват криптиране. Използването на криптиране на данни може да увеличи доверието на клиента, тъй като той ще разбере колко сериозно приемате поверителността на данните.

Работете отдалечено – Много компании предпочитат отдалечени служители. Очаква се служителите да използват криптирани устройства. В случай на работа от разстояние, рискът от нарушаване на данните е доста висок. Криптирането на данни може да гарантира, че информацията е напълно защитена.

След това нека разгледаме някои от най-добрите софтуер за криптиране, налични за Windows и macOS.

Encrypto

С AES-256 криптиране, Encrypto прави споделянето на файлове много защитено. Просто пуснете вашите файлове или папки в него, задайте парола и сте готови да я изпратите на приятели или колеги, без да се притеснявате за сигурността.

Тъй като хората, на които ще изпращате файловете, ще ви бъдат известни, можете да зададете и подсказка за парола. Това гарантира, че получателят може да знае само за намека и няма как някой друг да го отключи.

Encrypto е наличен за Mac и Windows.

NordLocker

От технологичната компания зад NordVPN и NordPass, NordLocker е друг техен продукт, който е толкова впечатляващ, колкото и останалите. Можете да започнете с 2 GB безплатно криптиране на вашите файлове, като например:

 • Снимки
 • Видео
 • Лични бележки
 • документ за самоличност & пароли
 • Финансови документи
 • Всякакви секретни файлове

Повечето от тях са предназначени да бъдат запазени на всяка цена и чрез криптиране чрез NordLocker, вие предотвратявате използването му по много начини. Можете също така да изберете да криптирате вашите файлове, преди да го качите в облачни сайтове за съхранение; само за да бъдете изключително предпазливи, никой не може да получи достъп до тях.

Това решение използва Argon2, AES256, ECC (с XChaCha20, EdDSA и Poly1305), които са най-модерните шифри и принципи. Можете да сте сигурни, че вашите файлове се съхраняват на най-високо ниво на сигурност.

Както бе посочено по-горе, получавате 2 GB криптиране на файлове и 24/7 поддръжка безплатно. Ако искате неограничено криптиране, тогава можете да изберете премиум план само за 1 долар на месец.

Boxcryptor

Друг впечатляващ софтуер за криптиране на вашите файлове, Boxcryptor използва водещо криптиране от край до край за повече от 30 различни доставчици на облак. Външният вид на него не е от най-приятелските, но е доста достъпен и лесен за използване.

След като инсталирате инструмента, той автоматично ще търси папки за облачно съхранение в системата ви и ще ги добави като местоположения. След като това е направено, не е нужно да правите много. Просто плъзнете и пуснете файлове или папки на правилните места и те ще бъдат кодирани самостоятелно.

Освен споделяне чрез доставчици на облачно съхранение, можете да споделяте файлове директно на друг потребител на Boxcryptor. Той е безплатен за лична употреба, стига да използвате един доставчик на съхранение в облак. За да използвате повече от това и да получите достъп до повече функции, можете просто да надстроите, като започнете от $ 48 / година.

Tresorit

Доверен на над 10 000 организации, Tresorit работи на почти всички устройства. Без значение, ако сте вкъщи, на път или в офиса си, споделянето на файлове на сигурно място, винаги трябва да бъде приоритет и това решение го прави напълно възможно.

Освен това е важно да се отбележи, че Tresorit е швейцарска компания и Швейцария е известна с политиката си на неутралност и силни закони за защита на данните. Няма начин вашите файлове да бъдат дешифрирани на сървърите им, особено защото използва AES – 256 ключа.

Можете да започнете с безплатната им пробна версия и да я вземете напред от там.

Cryptomator

Cryptomator е напълно отворен код и работи с Windows, Mac и Linux. Тя използва технология, наречена „Прозрачно криптиране“, което всъщност означава, че едва ли ще забележите разлика в работата с вашите файлове. Той създава виртуален твърд диск за всички ваши файлове, пребиваващи в облачното ви хранилище, и ги криптира за безопасен достъп.

Страхотното е, че не е необходимо да научавате никакви сложни работни процеси или функции, за да направите тази работа. Cryptomator е проектиран по начин, който ви позволява да криптирате и да получите достъп до вашите файлове, както бихте направили без него.

Тъй като този софтуер е с отворен код, можете да изберете да платите всяка сума, която искате да го изтеглите. Всъщност можете да го изтеглите и безплатно. Винаги е добра практика да опитате и подкрепите създателите, което горещо препоръчвам.

AxCrypt

Изборът на редактора на PCMag е бил пет последователни години, AxCrypt предоставя някои разширени функции в просто оформление. Можете да си сътрудничите с членовете на вашия екип и да им позволите да отварят вашите криптирани файлове с определени пароли. Всички файлове, които минават през AxCrypt, са защитени с 128-битово или 256-битово AES криптиране.

Освен това можете:

 • Автоматично защитени файлове за съхранение в облак
 • Управление и достъп до пароли, където и да сте
 • Отворете криптирани файлове на мобилното си устройство
 • Превключете езика на турски, корейски, руски и няколко други

Можете да изтеглите и започнете да използвате безплатния им план веднага или да изберете премиум, започващ от $ 34 / година.

Заключване на папки

С над 56K изтегляния, Заключване на папки ви позволява да криптирате данни и папки, които да бъдат споделени по-късно безопасно. Печели няколко награди и е класиран високо на платформи като CNET и Softonic. В допълнение към традиционните функции, които виждате в софтуера за криптиране, Folck Lock ви позволява да:

 • Защита с парола USB / външни устройства
 • Настържете или изтрийте окончателно файловете
 • Изчистване на историята на Windows
 • Активиране на стелт режим
 • Съхранявайте безопасно информацията за плащанията
 • Архивирайте криптирани файлове на защитен облачен сървър

Той е достъпен на няколко различни езика и можете да го изтеглите безплатно, за да изпробвате основните функции.

Hat.sh

Много прост и безплатен инструмент за криптиране / дешифриране на вашите файлове, Hat.sh може да бъде бързо решение за хора, които не искат да изтеглят никакъв софтуер. Всичко, което трябва да направите, е да посетите уебсайта им, да качите файла си и след това да добавите дешифриращ ключ, за да генерирате новия си криптиран файл. След това можете да натиснете бутона за изтегляне и да го запишете в системата си.

Само защото е проста и безплатна, това не означава, че не е сигурна. Всъщност той е защитен с алгоритъма AES-256-GCM. И хубавото е, че нито един от вашите файлове не се записва на техния сървър. Всичко е заличено в момента, в който излезете от уебсайта.

Като цяло, този инструмент ми харесва и всеки ден бих го препоръчал, особено за тези, които бързат. ��

заключение

Не трябва да има компромиси, що се отнася до сигурността на данните. Не забравяйте да използвате някой от горните инструменти за защита на вашите файлове и да се надяваме да не станете жертва на манипулиране на данни.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map