Какви са предимствата на използването на антивирусен софтуер?

Антивирусният софтуер е програма за защита на данните, която е инсталирана в компютърна система с цел защита от вируси, шпионски софтуер, зловреден софтуер, руткити, трояни, фишинг атаки, спам атака и други онлайн кибер заплахи.


Нека знаем малко за Вирус.

Вирусът е всяка нежелана програма, която влиза в системата на потребителя без тяхното знание. Може да се самовъзпроизвежда и разпространява. Той извършва нежелани и злонамерени действия, които в крайна сметка засягат работата на системата и данните / файловете на потребителя. Компютърен вирус може да се мисли като заболяване на компютъра, точно като човешки вируси, които причиняват заболявания у хората.

И какво за Antivirus?

Антивирусният софтуер, както показва името, е програма, която работи срещу вирус. Той открива или разпознава вируса и след това, след като установи наличието на вируса, работи по отстраняването му от компютърната система. Антивирусният софтуер работи като профилактично средство, така че не само елиминира вирус, но и предпазва от потенциален вирус да зарази компютъра ви в бъдеще.

Защо ви е необходим антивирусен софтуер?

Система без антивирус е точно като къща с отворена врата. Отворена и незащитена врата ще привлече всички натрапници и взломници във вашия дом. По същия начин незащитен компютър ще покани всички вируси в системата. Антивирусът ще действа като затворена врата с охрана за вашия компютър, който отблъсква всички злонамерени нахлуващи вируси. Така че, ще оставите ли вратата си отворена за натрапници?

Каква вреда може да нанесе вирус на вашия компютър?

В случай, че компютърът ви е нападнат от вирус, той може да повлияе на вашия компютър по следните начини:

 • Забавете компютъра
 • Повреда или изтриване на файлове
 • Преформатирайте твърдия диск
 • Чести компютърни сривове
 • Загуба на данни
 • Невъзможност за изпълнение на каквато и да е задача на компютъра или в интернет

Антивирусният софтуер е като лъч ярка светлина в свят, пълен с тъмни вируси. Броят на предимствата, които предлагат са безброй. Някои от най-известните предимства са:

Защита от вируси и тяхното предаване

Антивирусният софтуер изпълнява основно профилактична функция. Той открива всеки потенциален вирус и след това работи за отстраняването му. Имайте предвид, че всичко това се прави преди преди вирусът да навреди на системата. Това означава, че повечето вируси са противодействани, преди да нанесат някаква вреда на вашите системи. Антивирусът може да се бори с много вируси за един ден без ваше знание. Avast и Norton са едни от най-популярните антивирусни програми, които се предлагат на пазара в наши дни.

Ако вирус е нападнал вашата система, потенциално можете да го прехвърлите на вашите приятели, семейство и мрежи. Така че, ако искате да защитите вашата компютърна система, както и компютрите на вашите познати, тогава помислете дали да получите антивирусен.

Блокирайте спама и рекламите

Ако направите бързо проучване за това как вирусите навлизат в компютърните системи на неговите жертви, ще бъдете изумени от съотношението на вирусите, които използват изскачащи реклами и уебсайтове, за да проникнат във вашите компютри. Изскачащите реклами и спам уебсайтовете са един от най-използваните шлюзове от вирусите, за да заразят компютъра ви и след това да повредят вашите файлове.

Софтуер като Интернет защита на Bullguard работи срещу тези злонамерени вируси съдържащи реклами и уебсайтове, като блокира директния им достъп до вашата компютърна мрежа.

Защита срещу хакери и крадци на данни

Хакерите обикновено използват зловреден или вирусна програма за достъп до компютъра на жертвата си. Те инсталират зловреден софтуер в компютъра без знанието на жертвата. Хакерите правят това, като изпращат злонамерени имейли до жертвите. Тогава хакерът може лесно да хакне в желаните от тях файлове и програми.

След това те могат да използват данните на жертвата според волята си; те могат да го изтрият или повредят и да го откраднат, за да поискат откуп по-късно. Антималуер като Malwarebytes или поставят анти-хакерска ключалка, или извършват редовни сканирания, за да открият наличието на каквито и да било хакерски или хакерски програми в компютърната мрежа. Така че антивирусният софтуер осигурява пълна защита срещу хакери.

Гарантира защита от сменяеми устройства

Помислете за времето, в което сте прехвърляли данни от и от вашия компютър, като използвате сменяеми устройства, като USB. Безброй, нали?

Може да страдате от забавяне на компютъра или компютърна повреда след свързване на USB на приятел. Някога се питах защо това се е случило? Това е така, защото USB или сменяемото устройство служи като устройство за предаване на вирус. И така, трябва ли да спрете да използвате подвижни устройства, защото никога не знаете кой USB може да съдържа вирус?

Не! Просто вземете антивирусен софтуер, който ще сканира всички подвижни устройства за всякакви потенциални вируси, за да се увери, че не се прехвърля вирус.

Защита на вашите данни и файлове

Антивирусният софтуер следи всички файлове, които влизат във вашата система. Всички тези файлове се поставят под сканиране, за да се провери за някаква особеност или злонамереност. Вирусите могат лесно да бъдат предавани към вашата мрежа чрез заразени файлове, а те от своя страна могат потенциално да навредят на вашите данни и файлове. Можете дори да претърпите пълната загуба на ценните си данни от ръцете на такива вируси.

Решение от Avira софтуер гарантира, че вашите данни и файлове са адекватно защитени.

Презаредете вашия компютър

Помислете за два компютъра един до друг.

Човек страда от последствията от вирусна атака, като бавна скорост на обработка и чести сривове. Другата е антивирусна защита. Кой от двамата ще има по-добра скорост?

Този със антивирусна сигурност със сигурност. Това е така, защото този компютър няма проблеми, защото антивирусът е спрял вируса, преди да може да причини реална вреда. Някои антивируси могат дори да изтрият и премахват безполезни файлове от неизвестни източници, за да освободят дисково пространство, увеличавайки скоростта на компютъра.

Защита на защитната стена от шпионски софтуер и фишинг атаки

Като цяло защитната стена следи входящия и изходящия трафик от вашата компютърна мрежа. В комбинация с антивирусна защита защитната стена проверява двойно всеки файл или част от данните, които изпращате или прехвърляте от вашия компютър през интернет в друга мрежа.

Същото важи и за файловете и данните, които получавате от външна мрежа. Можете неволно да отворите направо злонамерен уебсайт или имейл и след това да станете плячка за фишинг атака. Фишинг атака се случва, когато нападателите са насочени специално към вашите данни за вход, информация за кредитна карта или друга лична информация / данни. Подобна атака може да доведе до значителна финансова загуба или лични течове. Двупосочна защита на защитната стена от антивирусен софтуер като Avast блокира и премахва всякакви такива имейли или файлове, които могат да ви навредят по всякакъв такъв начин.

Ограничете достъпа на уебсайтове, за да подобрите защитата в мрежата

Достъпът до неоторизирани уебсайтове може да изложи вашата компютърна система на няколко кибер заплахи, включително шпионски софтуер, хакери, откупни програми и др. Тези заплахи могат потенциално да рискуват вашите данни и файлове. Антивирусният софтуер ограничава достъпа ви до уеб, за да ограничи вашите дейности в неоторизирани мрежи. Това се прави, за да сте сигурни, че имате достъп само до уебсайтове, които са безопасни и безвредни за вашата компютърна система.

Да следим децата

Най-голямото главоболие за родителите в тези авансови периоди е, че децата им могат да имат достъп до открито всичко, използвайки интернет, независимо дали е добро или лошо.

Родител не винаги може да следи какво правят децата им на компютъра. И не могат да учат децата си за добра и лоша мрежа през цялото време, защото децата се дразнят лесно. Антивирусният софтуер може да бъде решение за такива тревожни родители. Той може да осигури инструмент за мониторинг, чрез който можете да поддържате раздели за дейностите на вашите деца по безопасен, но ефективен начин. Антивирусният софтуер ви осигурява подходящи дневници за дейностите на вашето дете. ESET е един от най-известните антивируси, който предлага родителски контрол.

Защитава вашата парола

Вие защитавате ценните си данни и акаунти с парола и след това смятате, че вашите данни и акаунти са защитени.

Но какво става, ако някой открадне паролите ви с помощта на вирус?

Крадецът на пароли може по-късно да ви изнудва за откуп или да използва паролата ви за достъп до чувствителна информация. Освен да използвате антивирусен, можете да помислите и за използването на мениджър на пароли за по-добра сигурност.

Рентабилен

Повечето от антивирусния софтуер са доста рентабилни. Месечните или годишните пакети, които предлагат антивирусните компании, са евтини. Ако вземете предвид разнообразието от услуги, които се предлагат с първокласния пакет на антивируса, със сигурност ще помислите, че цената, която предлагат, е доста по-малка.

В допълнение, ако сте с нисък бюджет и не искате да харчите пари за закупуване на премиум версията на антивируси, тогава можете да получите безплатен антивирус.

По-добре ли е компютърът ви без антивирусен софтуер?

Вирусната атака може да нанесе толкова щети, колкото да ви принуди да купите нов компютър, тъй като старият ви компютър е повреден след ремонт. Това, че нямате защитен механизъм за вашата компютърна система, е като да каните вируси на вашия компютър, като им осигурите ясен и достъпен вход.

Ще искате ли някога да повредите компютъра си със собствените си ръце по собствена воля? Ако не, тогава вземете антивирусен софтуер възможно най-скоро, за да можете да използвате компютъра си без постоянен страх да станете плячка за вирусна атака.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map