13 най-добри инструменти за мониторинг на API за вашия бизнес

Ако има едно нещо, което бизнесът не може да си позволи в конкурентния пейзаж на днешния ден, това е недостатъчна производителност на системата.


Още по-лошо е случаят с отказ на една или повече подсистеми и техническият екип не е запознат с това. В критични отрасли като банкиране, търговия с акции и др., Престоят може да струва милиони долари (или повече) всяка минута, докато в други може да има фатален обрат на клиентите. Почти стигна до момент, в който опознаването на грешка преди клиентът ви вече не е просто умно; е задължителен.

API, API, навсякъде

Това е свят, доминиран от API, и вероятно ще чуете и използвате термина няколко пъти на ден. Ако сте доставчик на услуги от какъвто и да е вид, имате API, на които разчитат другите, и има API, които консумирате, за да поддържате бизнеса (API на Google Maps, API за плащане и др.). Но това е само върхът на айсберга. За тези в света на компютърното програмиране интерфейс за програмиране на приложения (API) е широк термин, който обхваща повече от просто карти и покупки.

Без да осъзнавате, всичко в софтуерна система (да, буквално всичко) е API или излага API.

Преди да преминем към API за мониторинг, нека отделим малко време, за да разберем какво представлява API и какъв обхват на нашата софтуерна система покрива. Това ще ви помогне да намалите избора си и да решите по-добре кои APIs искате да покриете и следователно кои инструменти ще бъдат по-добри за вашия уникален случай на използване.

Какво е API?

Нека започнем със стандартната дефиниция на учебника, преди да проучим по-задълбочено, използвайки ежедневния бизнес речник. Ако попитаме Уикипедия за API, тя ще каже следното:

В компютърното програмиране интерфейсът за програмиране на приложения (API) е набор от подпрограмни дефиниции, комуникационни протоколи и инструменти за изграждане на софтуер. Най-общо казано, това е набор от ясно дефинирани методи за комуникация между различни компоненти. Добрият API улеснява разработването на компютърна програма, като предоставя всички градивни елементи, които след това се съставят от програмиста.

API може да бъде за уеб-базирана система, операционна система, система от бази данни, компютърен хардуер или софтуерна библиотека.

Вторият ред е от съществено значение (акцентът е мой). Това не са само уеб услуги, които се считат за API. Обаждания на операционната система, взаимодействия с база данни, хардуерни сигнали, софтуерни библиотеки (код, който другият код може да използва повторно), всички те попадат в обхвата на API, тъй като всички те представляват добре определен, добре разбран интерфейс и набор от протоколи.

Сега във всеки един ден всеки от тези API може да спре да работи. Може би твърдият диск е достигнал лимита си на операции за въвеждане / извеждане в секунда, или SSL сертификатът е изтекъл, или има неподправена грешка в последната версия на използвания код – всички тези ситуации изискват постоянен мониторинг и незабавни действия, когато (за предпочитане преди) възниква проблем.

Тази статия ще предложи подходящи инструменти, които могат да наблюдават приложението ви във всички области, а не само за обмен на данни между две системи.

Цената на престой на API

Трудно е да се прецени колко прекъсва време, но Gartner пусна проучване през 2014 г., което прибра броя на 300 000 долара на час. Това е скромна средна стойност, разбира се. Помислете за загубата на бизнеса, причинена от час престой през, да речем, сезон за отстъпки в черен петък. За повече истории на ужасите как неправилно функциониращи / не функциониращи API-та убиват бизнеса или духа на служителите, вижте тук и тук.

Въпреки че бизнес страницата на престоя на API не може да бъде занижена, има и скрита загуба, която може да бъде още по-голяма в дългосрочен план – морал на екипа. Разработчиците обичат автоматизация и надеждност в системите (всъщност всички ние правим това; представете си, че вашият пощенски сървър се спуска няколко пъти на ден!), А престоите нарушават кода и ги осуетяват. Ако те продължат, проблемите скоро ще започнат да засягат и други бизнес функции (продажби и маркетинг), които ще се уморяват от непрекъснато губене на лице пред клиента.

Отблизо видях как двама компании умират близо до смърт поради лоши вътрешни системи за мониторинг и нямам сърце да го видя отново. ��

Сега престоите не могат да бъдат премахнати; в реалния свят всичко може да се обърка по всяко време. Но като имаме подходящи системи за мониторинг, можем да се запознаем с грешките, тъй като се случват, понякога дори преди клиента да го направи!

Имайки това предвид, нека разгледаме някои от най-добрите инструменти за мониторинг на API на пазара.

Uptrends

Пълно решение за всички видове мониторинг на API (спомняте ли си нашата широка дефиниция на API от по-рано?), Uptrends осигурява мониторинг за уебсайтове, API, сървъри и др. Той се радва на щастлива клиентска база от 25 000 с имена като Vimeo, Microsoft, Volkswagen, Vimeo и други сред своите клиенти..

Една уникална характеристика на Uptrends е тестване, основано на браузъра. Услугата върти действителни различни браузъри, за да стартира вашето приложение / уебсайт, и предоставя подробен показател за това, как се представя.

Но времената за реакция и показателите са само половината от историята. Уврежданията също ви дават подробен отчет за ефективността, който е възможен за активите, така че да знаете точно какво причинява затруднение. Когато се срещне грешка, услугата прави екранна снимка и ви я изпраща, така че можете да видите как точно се чувства в другия край на уравнението. ��

Като цяло, Uptrends е надеждна и възхитителна услуга, доверена на много големи имена.

Dotcom-монитор

Платформата Dotcom-Monitor ви позволява да конфигурирате многозадачно мониторно устройство с помощта на HTTP / S задача. С това можете да наблюдавате уеб-API базирани на OAuth 2.0 за наличност, производителност и правилни отговори. Чрез репликиране на една или повече заявки на крайния клиент и наблюдение на уеб услуга SOAP, агентите на Dotcom-Monitor проверяват дали данните могат да бъдат правилно обменени между API и уеб приложение.

Когато агент открие грешка, той я проверява във филтъра на устройството. Ако грешката не се филтрира, устройството задейства сигнал. Можете да конфигурирате няколко групи предупреждения и да настроите персонализирани графици на предупреждения и опции за ескалация. Отчетите са налични във формати CSV, PDF и TXT. Те показват множество и полезни показатели, като време за реакция, време на престой и средна ефективност по местоположение.

Ценовите планове на Dotcom-Monitor започват от $ 1,99 на месец и предлагат наред с други функции мониторинг на уеб услуги с поддръжка за HTTP / S, Web API SOAP / REST, проверка на SSL сертифициране, валидиране на отговора, моментални сигнали и 30 места за мониторинг.

Checkly

Checkly твърди, че е най-модерното решение за мониторинг и тестване, което привлече много внимание, особено в общността на JavaScript с клиенти като Vercel и Humio. Можете да наблюдавате уеб API, както и транзакции на сайтове, потоци в истински браузър. Единичното табло ви показва всичко, което трябва да знаете за правилността и ефективността на приложението си по всяко време.

Много ми харесва как Checkly комбинира безпроблемна настройка и лекота на използване с мощни инструменти за персонализиране на вашите чекове. Вместо обикновен ping, той използва пълноценни конфигурируеми HTTP проверки за мониторинг на API. Това включва и скриптове за настройка / прекратяване, което е много удобно, когато например искате да подпишете заявки или да изчистите тестови данни.

Друго, което се откроява е мощният API REST, който ви позволява да организирате и автоматизирате вашите проверки, например, с Terraform. Също така дава възможност на потребителите да настройват фино зърнесто предупреждение в комбинация с Opsgenie, Pagerduty или Slack. Всичко в цяло страхотно решение, което виждам най-интересно за съвременните екипи на DevOps.

Ценообразуването започва от $ 7 на месец и включва 1-минутен интервал за проверка и локации в глобалния център за данни.

Amazon CloudWatch (за AWS)

Ако имате инфраструктура на AWS, CloudWatch не може да бъде препоръчан достатъчно. Освен мониторинг на приложенията, CloudWatch има и мониторинг на инфраструктурата, като помага на вашия екип на DevOps да спи спокойно през нощта.

Източник на изображението: aws.amazon.com

Съгласно официалното описание, CloudWatch предлага:

 • Мониторинг на приложения
 • Видимост за цялата система
 • Оптимизация на ресурсите
 • Единно оперативно здраве

Така че, докато разполагате само с AWS внедряване, CloudWatch ще може да наблюдава продължителността на приложението, производителността, използването на ресурсите, честотната лента на мрежата, използването на диск / процесор и така нататък, предоставяйки стабилно решение за всякакъв вид мониторинг.

Може би най-същественото предимство при CloudWatch е, че на практика няма нужда да настройвате нищо. AWS услугите генерират подходящи регистрационни файлове и ги споделят директно с CloudWatch, който се оказва на чист и лесен за разбиране табло.

Източник на изображението: aws.amazon.com

От таблото за управление можете не само да четете показатели (докато безплатните планове предлагат точност до една минута, платените планове могат да ви доближат до точност от една секунда, което ефективно ви позволява да наблюдавате в реално време), но и да създавате персонализирани правила, задайте аларми и кога те трябва да се задействат, сканирайте системните дневници с толкова подробности, колкото желаете, и други.

Разбира се, не всички са на AWS, но повечето критични и известни дигитални бизнеси са, затова смятах, че CloudWatch трябва да бъде включен в този списък. Може да започна да звуча като счупен рог в този момент, но честно казано, ако сте на AWS, няма просто по-лесен начин да настроите мониторинг от CloudWatch.

Искате ли да научите за AWS CloudWatch, научете се от експерт тук.

Що се отнася до ценообразуването, Amazon също го поддържаше просто. Няма месечно или годишно заключване Вие решавате колко е нуждите ви и плащате само според това, което използвате.

Но най-вече, разгледайте предлагането на безплатни нива и ми кажете, че не е възможно да отидете за тази услуга. ��

Източник на изображението: aws.amazon.com

взискателност

Ако живеете по показатели за ефективност и поставете клиентското преживяване над всичко останало, взискателност си струва да разгледаме Името е добре подбрано, тъй като можете да получите толкова строг с инструмента, колкото искате. ��

Една от най-полезните характеристики на Rigor е функционалното тестване. Ако не сте на теста за тестване, не се притеснявайте; функционалното тестване се отнася до акта за тестване на целия поток на транзакция, а не само фокусиране върху една крайна точка.

По някакъв начин функционалното тестване е по-важно от тестването на единица, тъй като имплицитно обхваща тестване на единица и осигурява директно прогнозиране на клиентското изживяване.

Както можете да видите на изображението по-горе, този функционален тест има серия от седем правила, които съставляват транзакция.

Правило № 1 е заявка за търсене на конкретен изпълнител в API; след това, Правило №2 е твърдение, което означава, че искаме да наложим, че художникът, който търсихме, е наличен; ако се проведат тези два теста, системата преминава към Правило №3 и т.н..

В горния пример функционалният тест се нарушава в правило № 7 и заинтересованите страни незабавно се уведомяват, че няма достатъчно копия на албума „Funky Kingston.“ Говорете за фокусиране върху бизнеса, отколкото да се притеснявате за технологични елементи!

Rigor е тежка услуга за сериозен бизнес, която няма нищо против да плаща премия за нещо невероятно, така че ако сте такъв, определено го проверете.

Assertible

Assertible се представя като най-лесният инструмент за мониторинг на API и е насочен предимно към тестване и QA екипи. Така че, ако смятате, че нямате вътрешната техническа компетентност да се борите с JSON, XML и код за писане, Assertible си струва да погледнете.

USP на Assertible е ангажиращо и ясно: Вашите екипи за QA и Testing могат да създават тестове и да ги проверяват / наблюдават, използвайки интерфейса на Assertible. Той се интегрира перфектно с GitHub, така че вашата база от знания остава при вас, освен че работи безпроблемно с Slack.

Функционалността за интеграция и преглед на целия кръг позволява на практически всеки от вашия екип (дори ръководители на проекти) да създава тестове и да преглежда показатели за ефективността.

Добре, ситуацията в екрана по-горе може да изглежда малко нереалистична (едноминутна резолюция на проблема), но е възможно, когато обратната връзка е ясна и незабавна. Нулевото отсъствие на необходимото кодиране означава, че тестовете могат да бъдат създадени толкова бързо, колкото вашите QA екипи могат да въвеждат и след като бъдат готови, могат да се прилагат отново и отново. Това е в пълен контраст с практиката на „ръчно тестване“, следвана от повечето компании, където на един тестер може да отнеме няколко дни, за да покрие приложението, и въпреки това да пропуснете по-отлични детайли, просто поради надзор или усилие.

За едва 100 долара на месец (което е върхът им план, между другото), Assertible ви позволява да наблюдавате до 50 уеб услуги, общо 50 000 теста и 20 членове на екипа. Помислете за цената на QA, работеща на пълен работен ден, за да създавате и ръчно да преминавате през тестове, и е очевидно, че Assertible предлага експоненциална ефективност.

BlazeMeter

Когато става въпрос за тестване от край до край и мониторинг на приложенията, BlazeMeter е бехемотът, който яде всичко останало за обяд. В същото време обаче не е за слабо сърце или тези, които търсят просто решение за мониторинг на API, което не изисква много.

BlazeMeter е нещо, за което се омъжвате и след това продължава да се изплаща през целия живот на приложението.

Най-големият плюс на BlazeMeter е интеграцията с Apache JMeter, може би инструментът за измерване на производителността по подразбиране за големи уеб приложения. Да, с BlazeMeter можете да избирате рамки за тестване с отворен код и да ги анализирате лесно чрез прости табла за управление.

Плановете са скъпи и ако приложението ви може да вижда до 5000 едновременни потребители, ще ви струва $ 649 на месец, за да използвате BlazeMeter. Планове за фиксирани разходи са на разположение за още по-големи натоварвания, които нормата има предвид вида клиенти, които BlazeMeter има: Pfizer, Adobe, GAP, NFL, Atlassian, за да назовем няколко.

Не е така, ако BlazeMeter не може да се използва по-прости начини. Подобно на повечето други инструменти за мониторинг на API, той осигурява функционално тестване (наричат ​​ги „сценарии“), което може да се направи с интуитивен интерфейс на GUI.

Това каза, че BlazeMeter е създаден за разработчици. Чрез специалния инструмент за тестване Телец, BlazeMeter излага DSL (Domain Specific Language), който може да се използва за писане на общи тестове, които могат да се изпълняват срещу JMeter, Selenium и други популярни инструменти с отворен код. И не позволявайте споменаването на DSL да ви тревожи; това е нищо повече от прославен файл YAML (.yml разширение):

екзекуция:
– паралелност: 100
рампа нагоре: 1м
задържане: 1m30s
сценарий: прост

сценарии:
проста:
време за мислене: 0,75
искания:
– http://blazedemo.com/

Прекарайте известно време с Телец и вашите разработчици ще ви бъдат благодарни за възможността да напишат сложни тестове за многократна употреба!

Общо взето, BlazeMeter е тежка категория за тежките тежести.

AppDynamics

Сега част от Cisco, AppDynamics е в играта за наблюдение на уеб приложения от доста време и е доста добре позната. Понастоящем AppDynamics е набор от инструменти за решаване на широк спектър от изисквания за производителност и мониторинг на модерен екип на SaaS.

Що се отнася до чистия мониторинг на API / микросервиз, пакетът предлага Микросервиз IQ. С тази услуга можете да наблюдавате и анализирате клъстер от микросервизи на практика от всякакъв мащаб, запазвайки историята и ви позволява да я свързвате с промените в клъстера. Във всеки случай това най-малкото ви позволява да симулирате въздействието от добавяне / премахване на възли от клъстера.

Същото важи и за наблюдение на показателите в реално време, което може да се извърши на ниво клъстер или на възел, като ви представя както изглед на голяма картина, така и екстремни детайли, при необходимост.

Както можете да видите на екранната снимка, мониторингът на Docker е изграден точно, което ще бъде оценено от екипи, чиято инфраструктура работи на Docker (почти всички, това е ��).

Освен това са достъпни и облачен мониторинг и DevOps мониторинг, които работят при различни доставчици на IaaS като Amazon AWS, Azure, Pivotal и др. Постоянната обратна връзка е налична в целия ви тръбопровод за доставки, осигурявайки увереност и солидна основа за вашите DevOps екип.

Черешката на тортата е интегрирането на машинното обучение в самото сърце на системата. Например, понякога не знаете идеалната основна линия за приложението ви, но тъй като бизнесът работи безпроблемно, можете да приемете текущите показатели като базова линия.

И така, как мислите за изчисляване на базовата линия? Трудно е, когато имате хиляди точки от данни, които се предават на всеки час, но не и ако има работеща система за машинно обучение.

Как това помага на бизнеса? Ето пример. Ако знаете, че основната ви стойност за продължителност е 98,5%, а в момента работи на 98,6%, можете да имате спокойствие. Освен това, достъпът до реални, твърди базови линии ви спестява от прекомерно инженерство и скъпи миграции, които някои консултанти биха могли да препоръчат да продължат за „шест девет“ (99,9999% време за работа).

ML системата също е достатъчно интелигентна, за да разбере и съобщи за единствената причина за отказ сред клъстер от микросервизи от вътрешния код (това е най-впечатляващата част!), Така че вашите екипи знаят какво точно да поправят. Екранната снимка по-долу показва как системата може да пробие в Java пролетна REST услуга и да насочи към Bean, който не е успешен.

Тук не е възможно да покриете всички функции за отпадане на челюстта, така че не се колебайте да разгледате официални документи.

Нова реликва

Според мнозина, Нова реликва е пазарен лидер в инструментите за мониторинг на производителността на приложенията и по добра причина. Използва се както от големи, така и от малки компании – от Fortune 500 бегемоти до малки, пъргави стартъпи – и предлага страхотна комбинация от прецизност и детайлност.

Екипът на New Relic се гордее с дълбокото си разбиране на DevOps и затова съответно тази оферта е изградена, за да осигури цялостен оглед на вашата инфраструктура в реално време..

Най-големият USP на New Relic е интуитивното оформление на цялата система, което ви позволява незабавно да видите как всичко тече и къде точно е мястото, където има тясно място. Трудно е да се опише потребителският интерфейс с думи, така че ето една екранна снимка:

Както можете да видите, е доста лесно да се проследи визуално как данните преминават от система в система и произтичащите от тях показатели за ефективност там. Мудността и престоите предизвикват моментални сигнали, позволявайки да се отстранят проблемите, преди бизнесът да пострада.

Новата реликва не е само DevOps. Възможно е също така да зададете цели и правила за клиентското преживяване и да получите подробни отчети, за да разберете къде се изисква повече работа. Както знае всеки дигитален търговец, струващ неговата сол, тази информация е твърдо злато.

На гениалното табло в New Relic няма край. Вижте например тази, която картографира целия клъстер на приложения по възли и предоставя обратна връзка за това какво се случва на всеки възел.

Така че, независимо дали приложението ви е просто или сложно, New Relic може да предложи много интересни проучвания.

API Fortress

Следващият ред е API Fortress, която има за цел да бъде швейцарска армия, нож на API за наблюдение на различни екипи в дадена организация и го прави доста добре.

Насочен както към тестерите, така и към разработчиците, API Fortress позволява създаването на визуални, съвместни тестове като всеки друг съвременен инструмент за мониторинг на API там и след това да измине малко повече разстояние по отношение на удобството и функциите. Двете, които най-много харесвам, са тестване на натоварване и подигравки.

За разработчиците API Fortress може да създаде тестов пакет от дадена спецификация на API. Така че, ако следвате Swagger, OpenAPI или RAML, половината от работата вече е свършена. API Mocking позволява на вашите екипи за разработка да определят интерфейса на новия API като макетна услуга, след което QA екипите могат да започнат незабавно изграждане на тестовите пакети. Няма повече уморителни, дълги чакания за приключване на действителния API, преди QA да започне!

API Fortress също работи с всички основни CI / CD системи, облекчавайки още една болка точка на интеграция. И накрая, тестовете и мониторинга на твърди натоварвания са също вградени, което прави API Fortress пълен пакет за екипи за разработка и тестване за API за бързо тестване и мониторинг.

Traceview

Ако мониторингът на ниво интерфейс няма да направи за вашия екип и търсите мощен инструмент за мониторинг на ниво код, Traceview. Докато пишете, се поддържат всички основни програмни езици и среди: Java, Scala, Net, Node, PHP, Python, Ruby и Go.

Както можете да видите на скрийншотите по-горе, налични са показатели на ниво компонент и на функционално ниво, осигуряващи остра лазерна моментална представа защо приложението се държи така, както е.

Как да го настроите? Не може да бъде по-просто! За повечето от изброените преди това езици, Traceview разполага със софтуерни агенти, които могат просто да бъдат пуснати във вашия проект, без да нарушавате нещо. Започнете да събирате информация в реално време за нула време. ��

RapidSpike

RapidSpike е постно решение, фокусиращо се върху основните елементи на време и време за наблюдение, без много от допълнителните звънци и свирки, които някои смятат, че идват с повечето инструменти за мониторинг на API. Поддържа се проследяване на предварително дефинирани пътища (пътувания на потребителя), както се говори с API в няколко стъпки.

Всичко това е стандарти и почти това, което бихте очаквали от всяка съвременна система за наблюдение на API, но това, което отличава RapidSpike, според мен, са неговите системи за предупреждение.

В системата има вградена ескалация, така че ако първото ниво на контакт не разреши или отговори на „кризата“, известието ескалира нагоре по веригата. Ох! �� Е, може би е по-добре да не се нуждаем от истински шеф, който да ни държи постоянно на пръстите на краката.

API Science

с API Science, трябва да тествате своите API с API. Въпреки че това звучи като фантастичен начин да се каже едно и също нещо, API Science има няколко нови функции, които вероятно ще се харесат на мнозина. Първият е мониторинг на пълен стек на вашия стек на API, което означава и покриване на външни API.

Случва се много пъти вашите API да работят и да са отзивчиви, но тези, от които зависи вашият бизнес, намаляват. Освен това в някои случаи няма обективно основателно твърдение кой API е бил потиснат по това време, борба, която може да се превърне в своеобразна студена война между двама доставчици на API.

В такива случаи API Science работи като безспорен среден план, който може да покаже историческата наличност на API.

Втората готина функция е разпределеното тестване на API. API Science следи вашите API-та от няколко места по целия свят и ви позволява да знаете как API се държи за различни места. Комбинирайте целия този персонализиран JavaScript във вашата система за наблюдение и имате почти идеален инструмент за мониторинг на API. ��

С това приключват моите топ препоръки за мониторинг на API. Направих всичко възможно да не ограничавам API-тата до тясната дефиниция, която получават с етикет през повечето време. От собствениците на фирми до разработчиците, тестерите, QA и ръководителите на проекти, в този списък има инструменти, които работят за всички.

ЕТИКЕТИ:

 • API

 • мониторинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map