5 общи причини за грешки в JavaScript (и как да ги избегнем)

JavaScript (JS) е повсеместен, гъвкав и широко популярен език за програмиране – въпреки че е предразположен и към грешки и грешки, които правят повечето програмисти да се мръщят и изродят.


JS се използва широко за захранване на интерактивността на потребителите от страна на клиента на повечето уеб приложения. Без JavaScript може би нещата в мрежата могат да бъдат безжизнени и необуздани. Независимо от това, приливите и потоците на езика понякога карат разработчиците да имат връзка с ненавист към любовта.

Неизправностите в JavaScript причиняват приложенията да доведат до неочаквани резултати и да навредят на потребителското изживяване. Скорошно проучване от Университета на Британска Колумбия (UBC) се стреми да открие първопричините и въздействието на грешките и грешките в JavaScript. Резултатите от проучването разкриха някои общи модели, които влошават работата на JS програмите.

Ето една банална диаграма, която показва какво откриха изследователите:

В тази публикация в блога ще илюстрираме някои от често срещаните причини за грешки в JavaScript, изтъкнати в проучването (плюс други, с които се сблъскваме ежедневно) и как да направим вашите приложения по-малко податливи на грешки.

DOM, свързани с

Моделът на обект на документи (DOM) играе жизненоважна роля в интерактивността на уебсайтовете. DOM интерфейсът дава възможност за манипулиране на съдържанието, стила и структурата на уеб страницата. Правенето на обикновени HTML уеб страници интерактивни – или манипулиране на DOM – е причината, поради която езикът за програмиране на JavaScript беше освободен.

Така че дори и с въвеждането на задните JavaScript технологии като Node.js, работата с DOM все още представлява голяма част от това, което прави езикът. Следователно DOM е важен начин за въвеждане на грешки и грешки в JavaScript приложения.

Не е изненада, че проучването на доклада за грешки в JavaScript установи, че проблемите, свързани с DOM, са отговорни за повечето от недостатъците – от 68%.

Например, някои програмисти на JavaScript често допускат грешката в препратката към DOM елемент преди да бъде зареден, което води до грешки в кода.

document.getElementById ("контейнер") .innerHTML = "Чести грешки и грешки в JS";

Ако кодът по-горе се стартира в браузъра Chrome, той ще хвърли грешка, която може да се види на конзолата за програмисти:

Грешката се хвърля, защото JavaScript кодът обикновено се изпълнява според реда, който се появява в документ. Като такъв, браузърът не знае за референтния елемент, когато кодът се изпълнява.

За да разрешите такъв проблем, можете да използвате различни подходи. Най-простият метод е да поставите преди началото на тага на скрипта. Можете също така да използвате JavaScript библиотека като jQuery, за да се уверите, че DOM се зарежда първо, преди да може да бъде достъпен.

document.getElementById ("контейнер") .innerHTML = "Чести грешки и грешки в JS";

Синтаксис на базата на

Синтаксичните грешки се случват, когато JavaScript преводачът не успее да изпълни синтактично неправилен код. Ако създадете приложение и интерпретаторът наблюдава маркери, които не съвпадат със стандартния синтаксис на езика за програмиране на JavaScript, той ще изведе грешка. Според проучването на доклада за грешки в JavaScript, подобни грешки са отговорни за 12% от всички грешки в езика.

Граматичните грешки, като липсващи скоби или несъвпадащи скоби, са основните причини за синтактични грешки в JavaScript.

Например, когато трябва да използвате условни оператори за адресиране на множество условия, може да пропуснете предоставяне на скоби, както се изисква, което води до недостатъци на синтаксиса.

Нека разгледаме следния пример.

ако ((х > у) && (у < 77) {
// повече код тук
}

Да, липсва последната скоба на условното изявление. Забелязахте ли грешката с кода по-горе?

Нека го коригираме.

ако ((х > у) && (у < 77)) {
// повече код тук
}

За да избегнете подобни грешки в синтаксиса, трябва да отделите време за изучаване на граматическите правила на езика за програмиране на JavaScript. С широката практика на кодиране можете лесно да забележите граматическите грешки и да избегнете доставката им с вашето разработено приложение.

Неправилно използване на неопределени / нулеви ключови думи

Някои разработчици на JavaScript не знаят как да използват неопределен и нула ключови думи правилно. Всъщност проучването съобщава, че неправилното използване на ключовите думи представлява 5% от всички грешки в JavaScript.

Най- нула ключова дума е стойност на присвояване, която обикновено се присвоява на променлива, за да обозначава несъществуваща стойност. учудващо, нула също е JavaScript обект.

Ето един пример:

var codeJS = null;

console.log (codeJS);
// изходът е нулев

console.log (typeof codeJS);
// изходът е обект

От друга страна, неопределен показва, че на променлива или друга собственост, която вече е декларирана, липсва присвоена стойност. Това може също да предполага, че нищо не е декларирано. неопределен е вид на себе си.

Ето един пример:

var codeJS;

console.log (codeJS);
// изходът е неопределен

console.log (typeof codeJS);
// изходът е неопределен

Интересно е, че ако операторът за равенство и операторът за идентичност са използвани за сравняване на нула и неопределен ключови думи, последната не ги счита за равни.

console.log (нула == недефинирана);
// изходът е верен

console.log (нула === недефинирана);
// изходът е невярен

Следователно, знаейки правилното използване на нула и неопределен ключовите думи могат да ви помогнат да избегнете въвеждането на грешки във вашите JavaScript програми.

Неопределени методи

Друга често срещана причина за грешки в JavaScript е извършването на повикване към метод, без да се предоставя предварително определение. Учените от UBC откриха, че тази грешка води до 4% от всички грешки в JavaScript.

Ето един пример:

var coder = {
име: "Петър",
възраст: 27,
говори () {
console.log (this.name);
}
};
coder.speakNow ();

Ето грешката се вижда на конзолата за програмисти на Chrome:

Горната грешка възниква, тъй като наречената функция, speakNow (), не е дефинирана в JavaScript кода.

Неправилно използване на декларацията за връщане

В JavaScript, the връщане оператор се използва за спиране на изпълнението на функция, така че нейната стойност може да бъде изведена. Ако се използва погрешно, декларацията за връщане може да намали оптималната работа на приложенията. Според проучването, неправилното използване на декларацията за връщане води до 2% от всички грешки в JavaScript приложения.

Например, някои програмисти на JavaScript обикновено допускат грешката при неправилно разбиване на оператора за връщане.

Въпреки че можете да разбиете JavaScript изявление на два реда и все пак да получите необходимия изход, прекъсването на оператора за връщане приканва за бедствие във вашето приложение.

Ето един пример:

функционален номер (n) {
var add = 5;
се върне;
n + добавяне;
}
console.log (брой (10));

Когато горният код се изпълни, на конзолата за програмисти на Chrome се вижда неопределена грешка:

Затова трябва да се откажете от счупване връщане изявления във вашия JavaScript код.

заключение

Клиентският език на JavaScript от страна на клиента се предлага с отлични възможности за захранване на функционалностите на съвременните уеб приложения. Ако обаче не разбирате странностите, които карат езика да работи, ефективността на вашите приложения може да бъде осакатена.

освен това, Разработчици на JavaScript изискват универсални инструменти за отстраняване на неизправности в работата на техните приложения и бързо откриване на грешки и грешки.

Ето защо, с изчерпателен набор от инструменти за тестване, можете уверено да идентифицирате аномалиите, които влошават работата на вашия уебсайт. Това е, което трябва да подобрите работата на вашия сайт и да постигнете оптимално потребителско изживяване.

Щастливо програмиране на JavaScript без грешки!

Статия, написана от Алфрик Опиди

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map