Open Source 101: Система за контрол на версиите и Git

Започване на работа с екосистеми с отворен код.


Отворен код

Проектите с отворен код са тези видове софтуер, чийто изходен код е достъпен за обществеността и безплатен за използване. Те редовно се поддържат от хора, които дават свободното си време за внедряване на нови функции или коригиране на грешки, така че потребителите да се възползват непрекъснато от използването на софтуера.

В този урок ще видим как можем да започнем работа с отворен код – като започнем от научаването за Git и контрола на версиите. Това означава, че това парче е насочено към начинаещи, но опитни разработчици могат да научат няколко неща.

Версия за контрол

Помислете за художник, който рисува дете, тъй като моливът й удря платното, работата придобива форма, но в края ще бъде достъпна само една творба. Какво става, ако художникът рисува, има нова версия, произведена на всеки етап. След като нарисува главата на детето, след това запазва тази версия, като я поставя върху някаква система. Тя продължава да рисува; това създава нова версия. Тя може да избере да съхранява тази актуализирана версия поотделно, различно копие, което е разширение на предишната версия, която е запазила, така че сега има две налични версии, новата актуализирана версия също ще има това, което преди е направила.

Докато работи върху рисунката, идва втори художник и моли да помогне да нарисува дясната ръка на детето. Той дърпа втората версия и работи върху нея, без да прави никакви директни промени в текущата творба, която първият художник прави. В крайна сметка трима художници са допринесли за рисуването и има 20 налични версии, това включва завършената версия с възможността те да се върнат към предишна версия и да направят нещо съвсем ново с нея.

Това е подобно на това как работи контролът на версиите. Това е система, която позволява на разработчиците да управляват приноса към софтуера като екип. В нашия пример, ако направим специален вид платно, което генерира и запазва версиите на рисувани картини, тази система ще бъде един вид система за контрол на версиите, насочена да помага на художниците да управляват своя принос към създаването на изкуство.

Тази система за контрол на версиите (която също се нарича VCS) трябва да може да показва разлики между създадените версии на работата и да може да открива сценарии, при които ще има сблъсък (или конфликт) между стара и нова версия. Например, ако художник работи върху ръката и други произведения на ръката, тези две части трябва да могат да се поберат перфектно, както са нарисувани заедно. В случаите, когато това не се случи, разликата трябва да бъде открита и артистите да сигнализират за това.

Тази система за контрол на версиите ще управлява работата, управлявана от;

 • Съхраняване на версии на една и съща работа или проект, която представлява колекция от промени (история) на проекта (софтуер).
 • Дайте възможност на екипа да може да съобщи промените, направени при работа върху определената им част
 • Той може да служи и като резервно копие на извършената работа.

Git

Git е модерна система за контрол на версиите, която популярно се използва за разработване на софтуер. Той ви предоставя всички предимства, които можете да получите от използването на система за контрол на версията, заедно с допълнителни, които правят възможно приносът към отворен код.

Използвайки git, всички разработчици, работещи в система, ще могат да имат копие на софтуера на своята локална машина. Това е резултат от git е разпределена система за контрол на версиите.

Ако вече нямате инсталиран git на вашата машина, можете да следвате инструкциите по-долу, за да го направите.

Инсталиране на Git

За да използвате git, трябва да го инсталирате на вашата локална машина. За целите на този урок ще обхванем инсталацията му на Linux (Ubuntu), Mac и Windows.

За да сте сигурни, че все още нямате инсталиран git, изпълнете тази команда от терминала си.

git –версия

Ако получите грешка, която казва, че командата не може да бъде намерена, след това можете да продължите да я инсталирате в зависимост от операционната система, която използвате.

Ubuntu

Докато сте във вашия терминал, изпълнете командите по-долу:

sudo apt инсталирате git

Mac

Нека започнем с инсталирането на brew – мениджър на пакети, който улеснява инсталирането и компилирането на пакети.

рубин -е "$ (curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

Windows

Можете да изтеглите официалната версия на Git за Windows от тук.

Следващата стъпка е да конфигурирате git с нашите детайли. Докато работим, ние също ще продължим да го активираме, за да работим с нашия Github акаунт, това е идеалният момент да поговорим за Github.

Github

Да се ​​върнем към въображаемата система за контрол на версиите, която искахме да изградим за художници.

Спомнете си как казахме, че git е вид система за контрол на версиите. Въпреки че системата за контрол на версиите ще помогне на художниците да си сътрудничат заедно, в определен момент ще им трябва някакъв начин да съхранят различните произведения, които са направили. Въпреки че всеки проект ще се управлява от система за контрол на версиите, ще бъде чудесно, ако има начин да запазите (съхраните) завършените работи. Точно там влиза Github.

Мислете за това като картотека, която ще съдържа различните проекти в нещо, което можем да припишем като шкафове. Така момчето, което рисуваха художниците, ще се съхранява в шкаф и ще се управлява от git. Когато стартират друг проект, той ще се съхранява в различен шкаф и също ще се управлява от git. Всеки от тези проекти ще бъде независим от това как ги управлява.

При разработването на софтуер ние не ги наричаме шкафове; наричаме ги хранилища.

Github е облачна хостинг услуга, в която се съхраняват тези проекти. За да създадете GitHub акаунт, трябва да отидете на страница за регистрация за да създадете акаунт.

В това парче няма да се гмурнем в различните аспекти на GitHub, да създадем акаунта и да потвърдим имейл адреса си, след което да се върнете тук, когато сте готови.

Конфигуриране на Git

За да започнем да използваме git, трябва да го конфигурираме с нашите детайли. Едно от предимствата, които идват с използването на git, е, че освен да следи промените, направени през времето, той също така проследява кой е направил промяната.

За да се случи това, трябва да се конфигурира с вашите данни. За целта е необходимо да отворите терминала си.

git config –global color.ui вярно
git config –global user.name "ТВОЕТО ИМЕ"
git config –global user.email "[Имейл защитен]"

Първият задава цвета на потребителския интерфейс за изхода на git на true, докато другите задават името и имейл на потребителя, което сте вие. Така че трябва да въведете името и имейл адреса си в кавичките. Предлагам да се възползвате от потребителското име, което сте използвали за създаването на вашия GitHub акаунт.

След това, нека генерираме SSH ключ.

SSH ключовете се използват за удостоверяване и включва двойка публични и частни ключове. Когато единият ключ (публичният ключ) се използва за криптиране на съобщение, а другият се използва за декриптиране на съобщението. Въпреки че можете също да влезете в своя GitHub акаунт, като използвате потребителското си име и парола, друг начин GitHub да удостоверява потребителите е чрез използването на SSH ключове.

За да генерирате такъв, трябва да въведете командата по-долу:

ssh-keygen -t rsa -C "[Имейл защитен]"

Не забравяйте да използвате своя имейл адрес. Ще бъдете попитани за местоположение, за да запазите ключа; можете да изберете по подразбиране, като натиснете клавиша за въвеждане. Ще бъдете помолени за незадължителна парола, за да направите ключа защитен и можете да го пропуснете, ако искате. В крайна сметка ключът ще бъде генериран.

След това ще трябва да копирате генерирания ключ; можете да получите ключа, като изпълните тази команда

cat ~ / .ssh / id_rsa.pub

Копирайте го и щракнете тук, след това щракнете върху бутона New SSH Key, поставете ключа, който сте копирали, въведете заглавие и го запазете. За заглавието можете да изберете машината, която използвате в момента. Пример; MacBook Pro.

За да потвърдите, че работи, отидете до вашия терминал и въведете тази команда,

ssh -T [Имейл защитен]

Трябва да даде такъв отговор.

Здравей кинсомикроте! Успешно сте се удостоверили, но GitHub не предоставя достъп до черупки.

заключение

Сега знаете какво е проект с отворен код и как контролът на версиите и git се вписват в картината. Не забравяйте, че git е вид система за контрол на версиите, която е система, която дава възможност на разработчиците да въвеждат код в проект, след което проектът може да бъде хостван на облачна хостинг платформа като GitHub.

С това разбиране следващата стъпка ще бъде да научите как да използвате git за управление на вашия проект.

ЕТИКЕТИ:

 • Отворен код

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map