Web 3.0: Нова ера в уеб дизайна вече е тук

Забелязали ли сте нещо различно за средния уебсайт в днешно време? Нещо се промени в начина на проектиране на уебсайтове дори само преди няколко години. И мнозина наричат ​​тази промяна с идването на Web 3.0 – нова ера в уеб дизайна.


В по-голямата картина Web 3.0 е свързан с данни и неговото управление. Ние живеем в епоха на информация и с увеличаването на обема на данни, така се появява и необходимостта от управление на нея.

Вие сте чували за Blockchain преди и фразата Decentralized Web.

И вие също ще сте чували за хората, които искат отнеме властта от компании като Google, и дори Facebook – което е имало справедлив дял от проблеми, свързани с поверителността в последните години.

BlockchainГолемият корп може да улесни живота ви, поне засега, но Web 3.0 живее с обещанието за по-добри правила за поверителност и усъвършенствано управление на данните. Илюстрация: Ритис Джоникас

Какво ще кажете за изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML)?

Всичко това са истински технологии, включени в съвременната мрежа под една или друга форма. А целта е проста, да персонализирате потребителските преживявания и да направите мрежата по-достъпна.

И все пак…

Тази публикация е за никоя от тези технологии

Въпреки че разбирам, че всички споменати по-горе технологии са изключително важни за днес и възрастта, фокусът ми за тази публикация е върху Уеб дизайн 3.0.

С други думи, как са се променили уебсайтовете през последните пет години и как се променя страницата на дизайна на уебсайта с Web 3.0?

Ето как изглеждаше веднъж мрежата:

Уебсайт за уеб училища 1.0Classic Web 1.0

И в средата на 2000-те започнахме да виждаме появата на Web 2.0 – който изглеждаше така:

Web 2.0 Дизайн на уебсайтовеWeb 2.0 – Чест подход за гладко проектиране на уебсайтове.

Но това не е нищо в сравнение с това, което виждаме в дизайна на Web 3.0:

Пример за предварителен преглед на уеб 3.0Web 3.0 – Уникални цветове, форми, перфектно изравняване на пиксели и много други! Въпросен уебсайт: Капково здраве

Новата ера на уеб дизайна подчертава безупречната прецизност, ефектните цветови схеми и добавянето на нови дизайнерски елементи, които допълват цялостния дизайн.

И така, как стигнахме до тук и какво трябва да знаете?

Какво е уеб дизайн 3.0: Вашите въпроси са отговорили

В този раздел ще се съсредоточа върху следните въпроси:

 • По какво се различават уеб сайтовете Web 3.0 в сравнение с предишните години?
 • Защо дизайнерите използват толкова много форми и други дизайнерски елементи?
 • Създават ли страници създателите на тенденциите?

След като отговорите на тези въпроси, ще разгледаме най-модерните инструменти за дизайн и няколко платформи, където можете да намерите вдъхновение за дизайн.

Така че, нека да продължим с първия въпрос.

# 1: По какво се различават уеб сайтовете Web 3.0 от предишните години?

Причудлив дизайн

Бих казал, че най-съществената промяна в последните години е добавянето на творчески елементи.

Дизайнерите стават много по-удобни да използват фонови елементи като форми и извивки, за да наложат конкретна навигационна пътека за дизайн.

Когато се използва правилно, форми и петна може да ви помогне да подчертаете ценното съдържание, като същевременно предоставя приятен потребителски интерфейс (потребителски интерфейс).

На всичкото отгоре, Web 3.0 дизайните използват много повече илюстрации и визуално съдържание. Не само за обогатяване на страници, но често и за илюстриране на конкретен продукт или кауза.

Начална страница на Piio

Веднага щом видите подобен дизайн, знаете, че конкретната компания е положила усилена работа, за да направи потребителското изживяване приятно.

В края на 2018г, MailChimp ребрандира целия им уебсайт, и едно от нещата, които избраха да представят, беше използването на илюстрации.

Ето топ 3 причини, поради които трябва да помислите за използването на илюстрации:

На първо място, илюстрациите привличат вниманието на посетителите за разлика от всичко друго, но това е несъмнено.

 • Превърнете комплекса в просто. Традиционно уеб дизайнерите разчитат на заглавия, за да обяснят своя продукт. В наши дни илюстрациите могат да свършат по-голямата част от тежката работа за вас. Можете да проектирате цял набор от илюстрации около вашите продукти и неговите характеристики. В крайна сметка визуалното обучение е нещо!
 • Имидж на марката. Стилът на илюстрациите, които използвате, може да помогне за популяризиране на позитивен имидж на марката. Илюстрациите могат да показват различни стойности, силни страни и качества на марката. Не е нещо, което бихте могли да изобразите сами с копирайтинг.
 • Визуален характер. Всяка марка е различна. А с визуализации можете да изобразите самоличност, която ви отличава от останалите.

Това се отнася и за неща като Икони и анимации. И двамата изискват малко повече индивидуална работа – за предпочитане от графичен дизайнер -, но наградите са там!

И третата по значимост промяна е книгопечатане.

Уеб 3.0 типография

Шрифтът винаги е останал огромна част от всеки дизайн. И ако не сте убедени, аз ви предизвиках да промените шрифтовете на вашия уебсайт на нещо напълно случайно.

Разликата в това добра типография прави е огромен. И откакто уебсайтовете на Web 3.0 са влезли в мейнстрийма, толкова и разнообразието от шрифтове.

Можете да се измъкнете с обикновен уеб дизайн, чисто за типа шрифтове, които използвате. Препоръчвам отметка Typewolf.

безплатни списъци с шрифтове

Този сайт е златна мина за всякакви типографии и шрифтове. Jeremiah Shoaf го управлява. Той поддържа своя уебсайт в продължение на много години и има хиляди различни списъци на своя сайт.

Освен това той пише ръководства и редовно поддържа директорията си „Сайт на деня“. Всеки път, когато работя по нов проект, Typewolf е един от първите сайтове, които посещавам.

Научавайки типография и нейния ефект върху уеб дизайна, ще спестите много време, когато става въпрос за това дизайнът да се чувства професионално.

# 2: Защо дизайнерите използват толкова много форми и други дизайнерски елементи?

Форми в уеб дизайна

Това не е само уебсайтове, създадени от професионалисти, които използват тази нова тенденция. Повечето модерни теми и рамки на WordPress също са изградени, за да реализират тези тенденции.

Но защо форми и как се възползват от дизайн на уебсайт? Двата основни фактора са естетика и минимализъм. Формите и други геометрични елементи помагат да се съберат целия дизайн, гарантирайки плавен поток и последователно потребителско изживяване.

Традиционно секциите ще бъдат разделени само с отделни цветове, а понякога и без никакъв цвят.

форми и геометрия в уеб дизайна

В този пример можете да видите как използването на прости илюстрации обогатява този минималистичен дизайн и поддържащи фонови модели. Това от своя страна помага да се подчертае четимостта на основните навигационни елементи.

Можете също да използвате поддържащи фонови елементи, за да подчертаете важно съдържание, като така:

естетичен уеб дизайн

Като цяло, това е смесица от последователност и креативно мислене. Формата на фона, както е показано по-горе, може да помогне за прилагането на цветната психология, за да подобри допълнително потребителското изживяване.

По-късно в публикацията ще разгледаме най-популярните сайтове за вдъхновение за уеб дизайн. Тук ще видите различни техники за прилагане на геометрични фигури в уеб дизайна.

# 3: Строителите на страници ли са в крак с тенденциите?

Създател на страницата на Elementor

Това не са само създатели на страници като Visual Composer и Elementor които ви помагат да създавате по-добри целеви страници. Марки като Squarespace, Webflow, и Weblium също правят значителни крачки в пространството за създаване на уебсайтове. И сигурно достатъчно, всички тези инструменти за дизайн следват най-новите тенденции в уеб дизайна.

Elementor, който е видял повече от 25 милиона изтегляния, непрекъснато развива своята библиотека с компоненти, за да включва елементи, които съставляват съвременната мрежа. И Weblium използва AI, за да помогне на неопитни уебмайстори да създадат визуално зашеметяващи уебсайтове.

Най-хубавото е, че никога не се налага да пишете един ред код. Съвременните създатели на страници предоставят Графични бази без всички технически характеристики.

Elementor Pro джаджи

Можете да създавате нови редове, секции и да преоразмерявате отделни компоненти с помощта на инструменти за влачене и пускане. Или можете да избегнете това и да използвате предварително изградени шаблони.

излишно да се каже, изучаване на HTML & CSS все още е силно насърчен както се учи векторното изкуство и общия графичен дизайн. Създателите на страници са склонни към неефективност, която може да бъде решена единствено чрез сваляне и замърсяване с код.

Web 3.0 Инструменти за дизайн: Актуалните тенденции

В предишни дни уебсайтовете се изграждаха на базата на телени рамки и скици, които трябваше да проектирате върху лист хартия. Photoshop помогна за облекчаването на това малко, но със сигурност не до точката на инструментите, с които разполагаме в днешно време.

Съвременните инструменти за дизайн се фокусират конкретно върху идеята за проектиране на уебсайтове и мобилни приложения. Това отваря вратата към пикселен перфектен дизайн с възможност за експортиране на някои от вашите дизайни като готови уебсайтове.

дизайн на телени рамки

След като имате дизайн, създаден по поръчка, можете да се съсредоточите върху това да го кодирате сами или да използвате създателите на страници, за да постигнете почти перфектно копие на този дизайн.

Ето инструментите, които ще направят всичко различно.

# 1: Скица

Скица

Скица е уникален инструмент за дизайн за Mac OS и може би е един от най-добрите инструменти за дигитален дизайн на пазара. Въпреки че е ограничена до една конкретна операционна система.

Едно от нещата, които правят Sketch толкова популярен и толкова търсен, е фактът, че той предоставя почти всичко необходимо за дигитален дизайн, което включва проектиране на уебсайтове, мобилни приложения, векторна графика, също неща като прототипиране и външни приставки за допълнителна функционалност.

Лично едно от нещата, които наистина обичам при Sketch, е, че това е наистина надежден софтуер. Това е от гледна точка на разглеждането на други опции на пазара. Sketch е пример за стандарта на професионално изграден софтуер.

А що се отнася до уеб дизайна, искам да кажа, че една от вълнуващите характеристики на Sketch е, че той е създаден да поддържа дизайн на уебсайтове. Така че можете да създавате решетки, можете да създавате множество слоеве и много повече.

пример за телени рамкиВ цялата мрежа има десетки хиляди безплатни Sketch. Можете да стартирате кариерата си в Уеб дизайн, без да имате предварително опит.

В много отношения е като Photoshop, но за уеб дизайн. Не включва средните ви функции за редактиране на снимки, но предоставя всичко необходимо за редактиране на векторната ви графика, вмъкване на изображения, управление на шрифтове, управление на размери на страниците, създаване на допълнителни решетки, всичко.

Ако погледнете съвременните уебсайтове, днес, особено от някои от големите марки, тогава 99% от времето, когато уебсайтът е проектиран със Sketch, така че е много добре известен сред професионалните дизайнери.

И ако сте начинаещ и искате да се научите, проверете това онлайн курс.

# 2: Lunacy

лудост

Както споменахме, Sketch е създаден изключително за MacOS. За щастие, Icons8 се зае да създаде алтернатива за потребителите на Windows. А най-хубавото е, че е напълно безплатно.

лудост е базиран на Windows инструмент за редактиране на вектори, който е заимствал много вдъхновение от Sketch. Той е напълно функционален като индивидуален софтуер за редактиране на вектори, но също така поддържа и Sketch файлове.

Така че, ако изтеглите проекти, създадени с Sketch, ще можете да ги използвате с Lunacy. Не на последно място, Lunacy се поддържа от общността. Значение, можете да поискате и да гласувате за функции, които са били изпратени от други.

Всичко в името на улесняване и опростяване на процеса на проектиране на уебсайтове.

# 3: Фигма

Figma

Последният основен инструмент за уеб дизайн е Figma. Както се случва, Figma също е близък конкурент на Sketch. И, той е напълно безплатен за използване. Той е създаден за браузъра, но разполага и с настолно приложение.

Тъй като е безплатно и има голям набор от функции, Figma е също приложение, което аз самият използвам най-често. Потребителският интерфейс се чувства естествен, с нула над главата. Всички бутони и функции са направени така, че да направите безпроблемно да създавате дизайни по поръчка.

Като странична бележка, аз също обичам да използвам Figma за всякакъв вид обща векторна работа. Независимо дали създава кавички, нови стилове на бутони и почти всичко друго.

Web 3.0 Design Inspiration: Учете се от най-добрите

Не е нужно да се запишете в UX курс, за да научите страхотни дизайнерски принципи. Всичко, от което се нуждаете, е достъп до няколко избрани сайта за вдъхновение и бързо ще разберете какво е тенденция.

Следващият раздел е посветен на това да ви помогне да намерите най-доброто дизайнерско вдъхновение за всички предстоящи проекти за Web 3.0, които имате.

Използването на сайтове, изброяващи професионални дизайни, може да ви помогне да поощрите да направите по-добър избор на дизайн в бъдеще.

# 1: Лапа нинджа

Лапа Нинджа

Лапа нинджа трябва да е един от любимите ми уебсайтове за вдъхновение, който да използвам. Харесва ми по отношение на вида на уебсайтовете, които той изброява, както и как поддържа в крак с всички най-нови неща, които се случват в уеб дизайна.

И честно казано, всъщност няма друг уебсайт, който да го прави по същия начин. На всичкото отгоре вече има над 2000 списъка в базата си данни. Така че не е задължително да чакате да бъдат добавени нови дизайни. И едно от другите неща, които наистина харесвам в тази конкретна платформа е, че всъщност можете да разглеждате уебсайт или отделни уебсайтове и техните дизайни по категории.

И това не е само вие знаете, блог или бизнес, но всъщност можете да избирате от конкретни категории като портфолио, здравеопазване и различни видове индустрии. Така че наистина можете да стесните търсенето си.

категории лапа нинджа

Освен това, просто е много лесно да се преглежда и включва по-голямата част от това, за което говорихме в тази конкретна статия.

Разглеждайки отделни списъци, наистина е лесно да видим промените, които виждаме да се случват в уеб дизайна в момента.

Така че е просто безценен ресурс да посещавате от време на време или да посещавате всеки път, когато сте се задържали на дизайн или планирате да проектирате нещо ново.

# 2: OnePageLove

OnePageLove

Уебсайтът с една страница по същество е уебсайт без допълнителни страници. Някои го наричат ​​целеви страници, но повечето хора го наричат ​​уеб страници с една страница. Те са много по-често срещани, отколкото си мислите. И OnePageLove е може би най-добрият сайт, който прави подходяща експозиция за такива сайтове.

Подобно на Lapa Ninja, вие сте в състояние да стесните търсенето си до конкретни категории. Всеки списък включва екранна снимка на цяла страница и няколко подробности за автора.

Освен това можете да разгледате по свой вкус и да разгледате всеки уебсайт, който привлича вниманието ви. Не мога да помисля колко пъти съм взимал вдъхновение от сайтове, изброени от OnePage Любов. Това е толкова добро!

# 3: Награди

Awwwards

Не на последно място имаме Awwwards. Вероятно най-старият работещ сайт за вдъхновение на уебсайт в света. И въпреки това, успява да запази последователност от година на година.

Идеята, която стои зад Awwwards, е, че хората представят дизайни на уебсайтове, а членовете гласуват за своите фаворити. След това комисия Awwwards провежда индивидуален вот и взема решение за избрани няколко победители за конкретна времева рамка.

Ставайки победител, вие можете да добавите специална значка към уебсайта си, която подчертава вашето съвършенство в разбирането за дизайн.

А що се отнася до вдъхновението, много от дизайните, изброени на този сайт, са изключително изключителни. Това е площадка за истински креативни и амбициозни дизайнери.

Струва си да си поставяте отметки и да проверявате веднъж седмично.

Заключение: Къде да отида от тук

Уеб дизайнът е конкурентна индустрия. И не защото хората искат да правят по-добри уебсайтове от другите. Тя е най-конкурентна по отношение на потребителския интерфейс и UX.

Намирането на нов начин за привличане на вниманието на хората може да означава по-добри резултати от продажбите. Освен това, предоставяйки солиден UX – ще откриете, че хората се връщат по-често на уебсайта Ви.

От 2018 г. се наблюдава огромен приток на дизайни, които благоприятстват визуалния аспект на дизайна. И като такъв, очаквайте да видите много повече промени и допълнения в тази област.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map