Защо (и как) тематичните клъстери могат да бъдат SEO играчът на вашия блог

Използването на тематични клъстери е гореща тенденция в света на SEO и блоговете в наши дни. Ако се използва правилно, тази тактика може да направи чудеса, за да въведе впечатляващи номера на трафика за уебсайт.


Блогът може да служи за много различни цели. Независимо дали е да покажете експертен опит в индустрията, да популяризирате продукти / услуги или просто да задоволите любовта си към писането, всички направления на блоговата фуния в една основна цел: поставете се пред възможно най-много набори от заинтересовани очни ябълки.

Това е общата, безкрайна мисия за всеки един блог в интернет. Според HubSpot, повече от половината маркетолози казват, че създаването на блогове е основният им входящ маркетингов приоритет!

Освен ако не искате блогът ви да функционира като личен дневник, публикациите трябва да бъдат оптимизирани за търсачките. Има тона различни SEO стратегии там да направят това (хората са писали книги по тази тема). Една от най-изпитаните тактики за набиране на трафик на блогове е групирането по теми.

Какво е клъстеризиране на теми?

Клъстеризирането на теми е мощна SEO методика, която включва създаването на взаимосвързани статии около обща, всеобхватна тема – известна като „съдържание на стълбовете“.

Съдържанието на стълбовете е фокусирано върху супер широки ключови думи с голям обем на търсене. Следващите статии, които създавате, трябва да са свързани със съдържанието на този стълб с по-подробна, фокусирана информация. Тези статии се наричат ​​„групи от теми“.

Например, кажете, че съдържанието на вашия стълб е за внимателна медитация. Тематичен клъстер, който попада под този чадър, може да бъде „X Ways Mindful Meditation помага да се бори с наркотичната зависимост.“ След това групите от теми трябва да бъдат стратегически свързани със съдържанието на вашия стълб.

Клъстеризиране на темиизточник

Защо важните клъстери са важни?

Тематичните клъстери обслужват множество функции на уебсайт.

От една страна, начинът, по който свързвате своите тематични клъстери обратно към съдържанието на стълба, дава на търсачките по-добра представа за това какво представлява вашият уебсайт и стойността, която предоставя. По същество, колкото по-добре написани тематични клъстери имате в блога си, толкова по-достоверни ви виждат търсачките по отношение на съдържанието на стълба, и от своя страна, по-добре класирани в свързани търсения.

Защо важните клъстери са важниизточник

Второ, той улеснява потребителите да навигират в блога ви и да получат цялата информация, от която се нуждаят. Винаги помнете, че алгоритмите на Google (и другите търсачки) непрекъснато се усъвършенстват, за да мислят повече като човешки потребители. Ако вашият сайт улеснява живота на посетителите, за да намерят стойност, той ще бъде възнаграден.

Трети, тематичните клъстери са обвързани с конкретни, постижими ключови думи, свързани със съдържанието на стълба. Например, да кажем, че поддържате блог за уеб дизайн. Бихте могли да имате стълбово съдържание, което обсъжда управлението на електронна търговия. В идеалния случай бизнесът с електронната търговия е ключова дума, която искате да класирате. Този термин обаче е много широк и има обем на търсене от 22 000 / месец.

Странична бележка: 75% от търсещите Google никога не минавайте миналата страница един от резултатите.

Имайки това предвид, нека бизнесът с електронната търговия на Google и да видим какво се появява:

Класиране на първа страница

За да се класирате на престижната страница на Google за термина за електронна търговия, вашето съдържание върви срещу сайтове като Shopify, Small Biz Trends, Oberlo и Forbes. Колкото и невероятен да е вашият блог, има вероятност скоро да не надминете тези гиганти – ако изобщо някога!

Добрата новина е, че не е невъзможно!

И така, как трябва да подходите към дългата и досадна задача за класиране на супер широки думи за търсене?

Тематични клъстери!

Подготовка на теми за съдържанието на стълба

Както подсказва името, съдържанието на стълба, което планирате, по същество държи изцяло на стратегията ви за блогове. Това са широките категории, в които идеално ще попаднат всички публикации, които пишете.

По отношение на използването на ключови думи, съдържанието на стълба е мястото, където трябва да достигнете до звездите.

Например, да кажем, че сте дигитална агенция с пълна услуга, специализирана в множество форми на онлайн маркетинг. Целта с вашия блог е да покажете както на потребителите, така и на търсачките, че сте експерт в това, което правите. От своя страна, вашият сайт се класира високо при подходящи търсения, хората виждат вашите публикации и в крайна сметка питат за вашите услуги.

Като дигитална агенция вашите стълб теми могат да бъдат области като SEO, маркетинг на съдържанието, копирайтинг, социални медии, плащане на кликване, уеб дизайн и др. Тези теми трябва да имат голям обем на търсене с много потенциали за разширяване..

Темите със стълб, фокусирани върху ключовите думи, вероятно ще изглеждат като:

 • Какво е оптимизация за търсачки?
 • Какво е маркетинг на съдържанието?
 • The Ultimate Guide to Copywriting
 • Овладяване на изкуството на социалните медии
 • Плащане на клик: всичко, което трябва да знаете

За да повторя, няма да видите скоро престижно класиране за тези публикации. Целта на съдържанието на този стълб е да бъде свързана за всяко парче гранулирано съдържание, което напишете, което попада под тези дълги публикации от типа на чадър.

Ако погледнете големите уебсайтове, свързани с маркетинга, ще видите тактиката за групиране на теми по време на работа.

Нека да вземем поглед в Social Media Examiner:

тактика на групиране на темиизточник

Можете да видите, че секцията им в блога е разделена на стълбово съдържание около Facebook Ads, Facebook Marketing, Instagram Marketing, LinkedIn Marketing, YouTube Marketing, и Маркетинг на социалните медии.

Ако кликнете върху „Facebook Ads,”Ви посрещат с дълги форми на SUPER, пълен с вътрешни МСП връзки към различни публикации, които попадат в сферата на Facebook Ads – или тематичните клъстери.

Facebook Adsизточник

Също така ще забележите, че това парче съдържание на стълба има отметка към него, която се отнася към май 2019 г. Съдържанието на стълбовете е като родовия кораб за цялото свързано съдържание. Той трябва да се актуализира непрекъснато с най-свежите данни, примери, съвети и всичко друго, свързано с темата.

Идея за клъстери по теми

Тематичните клъстери, които създавате, са вашите активи на съдържанието, които работят на първите линии за събиране на любов от търсачките. В идеалния случай те трябва да са много специфични с ясни потребителски намерения.

Според a бяла хартия от STAT, има четири различни типа потребителски намерения, които определят как Google показва резултатите на SERPs.

 1. Информационна – Потребителят търси отговори на своите въпроси в началото на пътуването на клиентите – публикации в блогове, които дават информация „Съвети“, „Как да“, ръководства и др. Най-често срещаните ключови думи за този тип потребителски намерения биха били: кой, какво, къде , как, ръководство, съвети, примери, учене, идеи и т.н..
 2. Търговски – Потребителят копае по-дълбоко в своите изследвания върху определен продукт или услуга. По отношение на блога, това вероятно ще бъде сравнение на части, рецензии, казуси и др. Общи ключови думи за този тип потребителски намерения биха били: топ, най-добър, рецензии, сравнение и т.н..
 3. Транзакционни – Потребителят наближава края на пътуването на клиента и се готви да купи. Ключови думи за този тип намерения биха били: покупка, ценообразуване, евтини, отстъпки и т.н. Това е областта, в която обикновено виждате списъци с маркетинг, свързани с партньорски маркетинг.
 4. Местни – Потребителят търси съдържание за определен географски район. Тези публикации потенциално могат да попаднат в потребителски информационни, търговски или трансакционни намерения, от които ключовите думи са свързани с определен град или регион.

Когато създавате вашите тематични клъстери, трябва да имате представа къде всяка публикация ще попада под потребителското намерение. Най-общо казано, по-голямата част от съдържанието на вашия блог вероятно ще бъде от информационна страна.

В допълнение към потребителското намерение, идеята за тематичните клъстери трябва да се основава на ключови думи / фрази с достижими обеми за търсене. Например, да кажем, че наскоро стартирахте блог за пътувания и развлечения и пишете публикация за ваканция до Ирландия – под съдържанието на стълба си, озаглавено „Пътуване в Европа“.

Ако погледнете обема на търсене за термина пътуване до Ирландия, гледате 12 100 / месец.

обем на търсене

Освен това, вие ще се опитвате да изпреварите сайтове като The Lonely Planet, Ireland.com, Ireland преди да умрете и няколко други сайтове като Nomadic Matt – един от топ домейните в (пренаселената) туристическа блог индустрия.

Така че, това не би било добра идея за тематичен клъстер – поне не в момента.

Вместо това трябва да получите по-конкретни. Започвайки с термина пътуване до Ирландия, нека разгледаме някои свързани ключови думи и фрази:

свързани ключови думи и фрази

Като се има предвид обемите на търсене, вие сте много по-мъдри да създадете своя клейорен обект около ключови думи като:

 • пътуване до Ирландия от САЩ (170 / месец)
 • пътуване до Ирландия с бюджет (320 / месец)
 • Най-добрият начин да посетите Ирландия (90 / месец)

Или можете да получите още по-локални с ключови думи като:

 • Дъблински пътеводител (70 / месец)
 • Пътеводител за Дъблин 1 ден (70 / месец)

Ключът е да започнете да създавате вашите клъстери с ниско висящи плодови ключови думи.

Когато започнете да печелите класиране за ключовите думи и фрази със супер малки обеми на търсене (обикновено под 100 / месец), можете бавно да започнете да насочвате към свързани ключови думи с по-голям обем на търсене в следващите публикации – което води до следващата ми точка!

Работете по пътя си нагоре

Може би основната причина тематичните клъстери са толкова важни е, че те са част от дългосрочна рамка, която включва изчислени стъпки за печелене на по-високи класирания при търсене..

Нека влезем в пълен кръг с примера за съдържание на стопанския стълб в търговската мрежа (22 000 / месец).

Помислете за напредъка на тематичните клъстери като домино. Започвате с едно мъничко домино, което събаря малко по-голямо домино, което събаря още по-голямо домино и т.н..

Първото домино е публикация, която се опитва да класира за ключова дума с малък обем на търсене. Нека да кажем, че това е за ключовите фрази за електронна търговия за малкия бизнес (10 / месец). След като публикацията ви започне да печели класиране на SERPs, можете да опитате да чукнете следващото домино, което е малко по-голямо със следващата публикация.

В интерес на примера това може да бъде публикация, насочена към ключовата дума Shopify съвети за дизайн (30 / месец). Когато започнете да печелите класиране за тази конкретна ключова фраза, следващият ви клъстер може да е насочен към по-голям такъв като иновативни идеи за електронна търговия (140 / месец).

В идеалния случай тези длъжности трябва да бъдат свързани помежду си под съдържанието на стълба и да бъдат написани по начин, който има взаимна връзка помежду си. От тук можете постепенно да събаряте все по-големи и по-големи домино, докато не сте (най-добрият сценарий) добросъвестна електроника в очите на Google.

В зависимост от това колко широко е съдържанието на вашия стълб, това вероятно ще отнеме много време и огромни усилия за създаване на тонове висококачествено, SEO-удобно съдържание. Рим не е построен за ден и няма да се класира търсенето ви!

Над теб

Независимо от вашата ниша, използването на тематични клъстери може да направи чудеса за SEO стойността на вашия уебсайт. Не само ще ви помогне да спечелите ценни класирания за търсене, но също така е златна мина за идеята за тема и общата творческа насоченост – дори когато блокът на вашия писател е в най-лошия!

Надяваме се, че това ръководство ви е дало добра идея как да започнете да печелите класирането, което заслужавате, и да се уверите, че всяко парче съдържание, което създавате, се движи в правилната посока!

Био на автора:

Vishalsinh Mahida е анализатор за маркетинг на съдържание в E2M. Той е умел в прилагането на нови стратегии за съдържание маркетинг и всичко останало, което попада под този чадър. По-рано той е подпомагал топ марки като Axis Bank, Fox Star, IIFL и други в прилагането на няколко стратегии за ангажиране на клиентите. В свободното си време предпочита да изследва нови дестинации за пътуване. Свържете се с него по всяко време на LinkedIn!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map