9 най-добри инструменти за реагиране на инциденти със сигурност за малки и големи предприятия

Инструментите за реагиране на инциденти са от жизненоважно значение за даването на възможност на организациите бързо да идентифицират и адресират кибератаки, експлоатации, злонамерен софтуер и други вътрешни и външни заплахи за сигурността.


Обикновено тези инструменти работят заедно с традиционните решения за сигурност, като антивирусни и защитни стени, за да анализират, сигнализират и понякога помагат за спиране на атаките. За целта инструментите събират информация от системните дневници, крайни точки, системи за идентификация или идентичност и други области, в които оценяват системите за подозрителни дейности и други аномалии, показващи компромис или нарушение на сигурността..

Инструментите помагат за автоматично и бързо наблюдение, идентифициране и разрешаване на широк спектър от проблеми със сигурността, като по този начин опростяват процесите и елиминират необходимостта от ръчно изпълнение на повечето повтарящи се задачи. Повечето от съвременните инструменти могат да предоставят множество възможности, включително автоматично откриване и блокиране на заплахи и в същото време, предупреждаване на съответните екипи за сигурност да проучат допълнително проблема.

Екипите по сигурността могат да използват инструментите в различни области в зависимост от нуждите на организацията. Това може да бъде мониторинг на инфраструктурата, крайните точки, мрежите, активите, потребителите и други компоненти.

Изборът на най-добрия инструмент е предизвикателство за много организации. За да ви помогнем да намерите правилното решение, под списък на инструменти за реакция на инциденти, за да идентифицирате, предотвратите и реагирате на различни заплахи за сигурност и атаки, насочени към вашите ИКТ системи.

IBM QRadar

IBM QRadar SIEM е чудесен инструмент за откриване, който дава възможност на екипите за сигурност да разберат заплахите и да поставят приоритет на отговорите. Qradar взема данни за актива, потребителя, мрежата, облака и крайните точки, след което го съпоставя с информацията за заплахата и информация за уязвимост. След това, той прилага напреднали анализи за откриване и проследяване на заплахи, докато те проникват и се разпространяват през системите.

Решението създава интелигентна информация за откритите проблеми със сигурността. Това показва първопричината за проблемите със сигурността, заедно с обхвата, като по този начин позволява на екипите за сигурност да реагират, елиминират заплахите и бързо да спрат разпространението и въздействието. Като цяло IBM QRadar е цялостно решение за анализи с разнообразни функции, включително опция за моделиране на риска, която позволява на екипите за сигурност да симулират потенциални атаки.

IBM QRadar е подходящ за среден и голям бизнес и може да бъде разгърнат като софтуер, хардуер или виртуален уред в локална среда, облак или SaaS среда.

Други функции включват

 • Отлично филтриране за постигане на желани резултати
 • Разширена способност за лов на заплахи
 • Анализ на нетния поток
 • Възможност за бърз анализ на групови данни
 • Пресъздайте прочистените или изгубените престъпления
 • откриване на скрити нишки
 • Анализ на поведението на потребителя.

SolarWinds

SolarWinds притежава широки способности за управление на журнали и отчитане, реакция на инциденти в реално време. Той може да анализира и идентифицира експлоатации и заплахи в области като регистрационните файлове на Windows, следователно позволява на екипите да наблюдават и адресират системите срещу заплахи.

Security Event Manager има лесни за използване средства за визуализация, които позволяват на потребителите лесно да идентифицират подозрителни дейности или аномалии. Освен това разполага с подробна и лесна за използване табла в допълнение към страхотна поддръжка от разработчиците.

Анализира събитията и регистрационните файлове за локално откриване на заплаха от мрежата, SolarWinds също има автоматизиран отговор на заплаха в допълнение към мониторинговите USB устройства. Мениджърът на дневници и събития има разширени филтриране и пренасочване на журнали, както и опции за управление на конзолата и възлите за събития.

Основните характеристики включват

 • Превъзходен криминалистичен анализ
 • Бързо откриване на подозрителна активност и заплахи
 • Непрекъснат мониторинг на сигурността
 • Определяне на часа на събитие
 • Поддържа спазването на DSS, HIPAA, SOX, PCI, STIG, DISA и други разпоредби.

Решението SolarWinds е подходящо за малки и големи предприятия. Той има както опции за разполагане, така и за облачно разполагане и работи на Windows и Linux.

Сумо логика

Сумо логика е гъвкава облачна базирана интелигентна платформа за анализ на сигурността, която работи самостоятелно или заедно с други решения SIEM за мулти-облачни и хибридни среди.

Платформата използва машинно обучение за засилено откриване на заплахи и разследвания и може да открие и реагира на широк спектър от проблеми със сигурността в реално време. Базирайки се на унифициран модел на данни, Sumo Logic позволява на екипите за сигурност да консолидират анализа на сигурността, управлението на лога и спазването и други решения в едно цяло. Решението подобрява процесите на реагиране на случаите в допълнение към автоматизирането на различни задачи за сигурност. Освен това е лесно да се разгръща, използва и мащабира без скъпи хардуерни и софтуерни надстройки.

Детекцията в реално време осигурява видимост в сигурността и спазването на организацията и може бързо да идентифицира и изолира заплахите. Логиката Sumo помага да се наложат конфигурациите на защитата и да продължи да следи инфраструктурата, потребителите, приложенията и данните за наследените и съвременни ИТ системи.

 • Позволява на екипите лесно да управляват сигнали и събития за сигурност
 • Улеснявайте и по-евтино да спазвате HIPAA, PCI, DSS, SOC 2.0 и други разпоредби.
 • Определете конфигурациите и отклоненията на сигурността
 • Открийте подозрително поведение от злонамерени потребители
 • Разширени инструменти за управление на достъпа, които помагат да се изолират рискови активи и потребители

ManageEngine

Най- ManageEngine EventLog Analyzer е инструмент SIEM, който се фокусира върху анализирането на различните регистрационни файлове и извлича от тях различна информация за производителността и сигурността. Инструментът, който в идеалния случай е лог сървър, има аналитични функции, които могат да идентифицират и докладват за необичайни тенденции в регистрационните файлове, като например тези, получени в резултат на неоторизиран достъп до информационните системи и активи на организацията.

Целевите области включват ключови услуги и приложения като уеб сървъри, DHCP сървъри, бази данни, опашки за печат, имейл услуги и др. Анализаторът ManageEngine, който работи както на Windows, така и на Linux, е полезен за потвърждаване на спазването на стандартите за защита на данните като PCI, HIPPA, DSS, ISO 27001 и други.

AlientVault

AlienVault USM е всеобхватен инструмент, съчетаващ откриване на заплаха, реакция на инцидент, както и управление на съответствието, за да предостави цялостен мониторинг и отстраняване на сигурността в помещения и облачни среди. Инструментът има множество възможности за сигурност, които включват също откриване на проникване, оценка на уязвимостта, откриване на активи и инвентар, управление на журнала, корелация на събития, предупреждения по имейл, проверки за съответствие и т.н..

Това е унифициран нисък разход, лесен за изпълнение и използване на USM инструмент, който разчита на леки сензори и агенти на крайните точки и също така може да открива заплахи в реално време. Също така, AlienVault USM се предлага в гъвкави планове за настаняване на всякакъв размер организации. Ползите включват

 • Използвайте един уеб портал, за да наблюдавате ИТ инфраструктурата в помещението и в облака
 • Помага на организацията да спазва изискванията на PCI-DSS
 • Предупреждение по имейл при откриване на проблеми със сигурността
 • Анализирайте широк спектър от трупи от различни технологии и производители, като същевременно генерирате информация, която може да се изпълни
 • Лесно за използване табло за управление, което показва дейностите и тенденциите във всички съответни места.

LogRhythm

LogRhythm, която се предлага като облачна услуга или локален уред, разполага с широк спектър от превъзходни функции, които варират от корелация на лога до изкуствен интелект и поведенчески анализ. Платформата предлага платформа за разузнаване на сигурността, която използва изкуствен интелект за анализ на дневници и трафик в Windows и Linux системи.

Той има гъвкаво съхранение на данни и е добро решение за фрагментирани работни процеси, освен че осигурява сегментирано откриване на заплахи, дори в системи, където няма структурирани данни, няма централизирана видимост или автоматизация. Подходящ за малки и средни организации, той ви позволява да пресявате прозорците или други дневници и лесно да се стеснявате до мрежови дейности.

Той е съвместим с широка гама от регистрационни файлове и устройства, като освен това се интегрира лесно с Varonis за подобряване на възможностите за реагиране на заплахи и инциденти.

Rapid7 InsightIDR

Rapid7 InsightIDR е мощно решение за сигурност за откриване и реакция на инциденти, видимост на крайната точка, наблюдение на автентичността, сред много други възможности.

Облачният SIEM инструмент има функции за търсене, събиране на данни и анализ и може да открие широк спектър от заплахи, включително откраднати идентификационни данни, фишинг и зловреден софтуер. Това му дава възможност за бързо откриване и предупреждение за подозрителни дейности, неоторизиран достъп както от вътрешни, така и от външни потребители.

InsightIDR използва усъвършенствана технология за измама, анализа на поведението на атакуващите и потребителя, мониторинг на целостта на файловете, управление на централния журнал и други функции за откриване. Това го прави подходящ инструмент за сканиране на различни крайни точки и осигуряване в реално време на откриване на заплахи за сигурността в малки, средни и големи организации. Данните за търсене в дневника, крайната точка и поведението на потребителите предоставят представа, която помага на екипите да вземат бързи и интелигентни решения за сигурност.

Splunk

Splunk е мощен инструмент, който използва AI и технологии за машинно обучение, за да предостави полезни и ефективни данни. Той има подобрени функции за сигурност заедно със своя персонализиран изследовател на активи, статистически анализ, информационни табла, разследвания, класификация и преглед на инциденти.

Splunk е подходящ за всички видове организации както за разполагане, така и за SaaS. Поради своята мащабируемост, инструментът работи за почти всеки тип бизнес и индустрия, включително финансови услуги, здравеопазване, публичен сектор и т.н..

Други ключови характеристики са

 • Бързо откриване на заплаха
 • Определяне на оценката на риска
 • Управление на сигнали
 • Последователност на събитията
 • Бърз и ефективен отговор
 • Работи с данни от всяка машина, било от помещение или от облак.

Varonis

Varonis предоставя полезен анализ и сигнали за инфраструктурата, потребителите и достъпа и използването на данни. Инструментът предоставя полезни доклади и сигнали и има гъвкаво персонализиране, за да отговори дори на някои съмнителни дейности. Той предоставя изчерпателни табла за управление, които дават на екипите за сигурност допълнителна видимост в техните системи и данни.

Varonis Автоматизиран отговор на инцидентите

Също така, Varonis може да получи представа за имейл системите, неструктурирани данни и други критични активи с възможност за автоматично реагиране за разрешаване на проблеми. Например, блокиране на потребител, който се опитва да получи достъп до файлове без разрешения или използва непознат IP адрес за влизане в мрежата на организацията.

Решението за реагиране на инциденти Varonis се интегрира с други инструменти за предоставяне на по-добри действия и сигнали за действие. Той също така се интегрира с LogRhythm, за да осигури подобрени способности за откриване и реакция на заплахи. Това дава възможност на екипите да оптимизират своите операции и лесно и бързо да разследват заплахи, устройства и потребители.

заключение

С увеличаващия се обем и усъвършенстване на кибер заплахите и атаките екипите по сигурността са в повечето случаи претоварени и понякога не са в състояние да следят всичко. За да защитят критичните ИТ активи и данни, организациите трябва да разполагат с подходящи инструменти за автоматизиране на повтарящи се задачи, да наблюдават и анализират регистрационни файлове, да откриват подозрителни дейности и други проблеми със сигурността.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map